kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Prof. Einstein Herkül'e karşı
İstanbul depremi tartışmasında 'Üçgen vücutlu' Profesör Üşümezsoy ile 'Kandilli' dehası' Profesör Işıkara'nın zıt açıklamaları kafaları karıştırdı

MARMARA depreminin ardından İstanbul'u vuracağı iddia edilen depremi yaratacak fay hattı ile ilgili tartışmalar kördüğüm oldu. SİSMİK-1 ve ARAR araştırma gemilerinin Marmara Denizi ile ilgili çalışmaları çelişkili sonuçlar verince, bilimadamlarının "İstanbul'u vuracak depremle" ilgili farklı görüşleri de, zaten deprem bunalımında olan vatandaşların kafasını iyice karıştırdı.

Deprem sonrası kamuoyunun en fazla rağbet ettiği Kandilli Rasathanesi'nin "Einstein"a benzetilen Müdürü Ahmet Mete Işıkara ile, Aktüel Dergisi'nin son sayısına verdiği yanık tenli, üçgen vücutlu pozlarıyla Işıkara'nın "En Seksi Erkek" unvanına göz diken İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Profesörü Yener Üşümezsoy'un görüşleri de, birbiriyle neredeyse tamamen zıt. İşte "En Seksi Erkek" Işıkara ile, "Üçgen Vücutlu Profesör" Üşümezsoy'un İstanbul'u vurup vurmayacağı hâlâ belirlenemeyen depremle ilgili son açıklamaları:

Prof. Dr. Üşümezsoy: DEPREM OLMAYACAK
"KÖRFEZ fayı, düşey atılımlı değil. Yani bu fay İstanbul'da depreme yol açamaz. 17 Ağustos depremindeki kırığın ucu Düzce-Bolu'da sona erdi. Öteki ucu ise tartışmasız Hersek Deltası. Yana doğru atılımlı bu fay ancak Yalova-Çınarcık fayını tetikler. Kısacası İstanbul'da depreme yol açacak bir fay hattı ve deprem olma olasılığı yok."

Prof. Dr. Işıkara: OLACAK AMA GÜÇLÜ DEĞİL
"SİSMİK-1 raporunun verilerine göre, Marmara Denizi'nin altında ciddi ölçüde enerji birikimi ve İstanbul'u etkileyecek çapta depreme yol açacak bir fay hattı var. Bu fay bir gün mutlaka kırılacak ve ciddi bir deprem yaratacak. Bu depremin büyüklüğü, fayın tümü birden kırılırsa 7'den büyük, parça parça kırılırsa 6 civarında olacak. Ancak SİSMİK-1 verilerine göre fay hattı, bilinenin aksine Adalar'ın 15 değil, 50-60 kilometre güneyinden geçiyor. Kısacası deprem mutlaka olacak, ama İstanbul'u korkutacak şiddette gerçekleşmeyecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır