kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Asıl şok bankalarda
Hükümetin bir "gece yarısı operasyonu" ile bono ve tahvil gelirlerinden alma konusunda çıkarttığı yasa, mali piyasaları tam anlamıyla sarstı.

Vadesine kalan süreye oranla yüzde 4'ten yüzde 19'a kadar yükselen verginin sisteme 1.5 katrilyon liraya yakın yük çıkarması bekleniyor. Bu miktar da şu anda 21.6 katrilyon seviyesinde bulunan iç borç stokunun yüzde 7'lik kısmının vergi yolu ile silinmesi anlamına geliyor.

Geriye yönelik olarak, Hazine'nin 1 Aralık 1999 tarihinden önce sattığı ve piyasada dolaşımda bulunan tüm bono ve tahvilleri kapsayan vergi, dün hemen fiyatlara yedirildi.
Faiz oranları 10-25 puan aralığında yükseldi.
En çok işlem gören kağıtların faizi yüzde 80-90 seviyelerine fırladı. Borsa ise banka hisselerindeki ortalama yüzde 8'lik düşüşün etkisiyle yüzde 6.23 oranında değer kaybetti.

Vergi, bankacılık sektöründe büyük tepkiye yol açtı. Yerli ve yabancı yatırımcılar bu durumun Türkiye'ye olan güveni sarstığını belirttiler. Vergiyi "kısmi konsolidasyon" olarak niteleyen piyasa, stand-by anlaşması ile beklenen yabancı girişinin ertelenebileceğini veya yatırım miktarının azalabileceğini düşünüyor. Bütçe gelirlerinin arttığı yönündeki olumlu fikirler ise bu tepkilerin yanında fazla ses getirmedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır