kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Geceyarısı operasyonu
Deprem vergileriyle TBMM'de bir ilk de gerçekleştirildi. Meclis'den geçen bir kanun, üç saat içinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayınlandı

Marmara ve Düzce depremleri ile sarsılan Türkiye, deprem vergisi yasası ile de bir ilki gerçekleştirdi. Bu ilk, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "Şafak" imzası oldu. TBMM'den sabaha karşı 04.20'de geçen 18 maddelik yasa Çankaya Köşküne, Meclis Kanunlar Kararlar Dairesi'nin kuryesi tarafından 06.30'da götürüldü. Önceden hazırlıklı olan Demirel de, imzayı attı. Kanun 07.00'de Resmi Gazete için matbaaya yetiştirildi. 08.00'de ise mükerrer sayıda yayınlandı.

Deprem Vergisi yasa tasarısı, Perşembe günü saat 15.00'de görüşülmeye başlandı. Aslında iktidar partisi Milletvekilleri de gelen tepkiler nedeniyle, bu yasa için gönülsüzdü. Birleşime sık sık ara verildi. Salonda yeterli çoğunluk yoktu. TBMM Başkanvekili Nejat Arseven yoklama üzerine yoklama yapıyor, karar yeter sayısı arıyordu.

Sabahın İlk Işıkları
Deprem Vergisi tasarısı, 24 Ağustos günü Bakanlar Kurulundan çıkmış ve aynı gün Meclis'e gönderilmişti. Plan Bütçe Komisyonu ise 26 Ağustos günü tasarıyı ele alıp benimsedi. 14 maddelik tasarı komisyonda 15 maddeye yükselmişti. İşte bu günlerde kamuoyu tepkileri giderek arttı. Cep telefonlarına gelen ek vergiler nedeniyle satışlar durdu, telefon iadeleri başladı.

Meclis'de Perşembe günü 15.00'de başlayıp Cuma günü sabaha karşı 04.20'de tamamlanan tasarı 18 maddeye yükselmiş, faiz gelirlerinden de vergi alınması gibi yeni maddeler eklenmişti. Milletvekilleri evlerine giderken, Meclis Kanunlar Kararlar Dairesi'nde hummalı bir faaliyet başlamıştı.

BABA baskıları önledİ
Genel Kurul'da önergelerle yapılan değişiklik yasa metnine işleniyordu. Aslında Meclis'den geçen yasa, Çankaya Köşkü'ne ertesi gün sunulurdu. Bu kez öyle olmadı, yeni metin hemen hazırlandı, kuryeye verildi. Kurye, sabaha karşı 06.30'da Çankaya Köşkü'nün kapısındaydı.

Tasarının Genel Kurul'da görüşüldüğü saatlerde Maliye Bakanı Sümer Oral Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı'na tasarı hakkında ayrıntılı bilgi vermişti. Oral, önceden Meclis'e sevkedilen tasarı üzerinde bazı değişiklikler yapmak üzere hazırlanan önergeleri de anlatmış, yasanın çıkması için IMF'le mutabakata varıldığını da vurgulamıştı.

Demirel, önceden hazırlıklı olduğu için, tasarıda olağanüstü bir değişiklik yapılmadığı takdirde, imza için onay vermişti.

Tasarıda iktidar kanadının önergeleriyle Cumhurbaşkanı'nın da bildiği değişiklikler dışında bir farklılık olmadığı teyit edilince kuryenin elinden yasa teslim alındı. Üst yazıları ve Demirel'in imzası eklendi. Bir araç bu eklerle birlikte Başbakanlık basımevine doğru yola çıktı. Matbaa saat 07.00'de hazırdı. 18 maddelik yasa metni dizildi, basıma hazır hale getirildi. 08.00'de Mükerrer olarak yayınlandı.

Demirel "Şafak" imzası ile hem kamuoyundan gelecek yeni tepkileri ve "veto" baskısını engellemiş, hem de sabaha karşı 06.30'da bir ilki gerçekleştirmişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır