kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ecevit: Türkiye beklediğini aldı
Ecevit, İstanbul'da AGİT zirvesinde Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumlu bir hava oluştuğunu belirterek, "Biz AB üyeliğimizi bir hak olarak görüyoruz" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, AGİT zirvesinin ardından dün öğle saatlerinde eşi Rahşan Ecevit ile birlikte Ankara'ya döndü. Ankara Esenboğa Havaalanı'nda kısa bir açıklama yapan Ecevit, AGİT organizasyonunun mükemmel olduğunu belirterek, "Yüzyılın en büyük en önemli toplantılarından biri İstanbul'da oldu. Konferansın düzenleniş biçimi bakımından büyük bir başarı sağlandı. Gelen bütün konuklar o konuda hayranlıklarını belirttiler" dedi.

AGİT zirvesinde çok önemli konuların görüşüldüğünü söyleyen Ecevit, Avrasya'nın kendini vurgulama imkanı bulduğunu belirterek, "Bu arada Avrasya kavramı, yeni bir gerçek olarak kendini vurgulamış oldu. İstanbul adeta Avrasya'nın başkenti gibiydi. Avrupa'yı ve Orta Asya'yı, Atlantik bölgesini kısacası tüm dünyayı ilgilendiren çok önemli konular ele alındı. Yayınlanan bildiri bu bakımdan çok umut vericidir" diye konuştu.

ÜYELİK HAKKIMIZ
Ecevit, AGİT zirvesinde pek çok devlet adamıyla görüşme imkanı bulduklarını ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda birkaç ay öncesine göre çok olumlu bir hava oluştuğunu söyledi.

Zirveye katılan ülkelerin devlet başkanlarının, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda görüşlerini açıkladıklarını söyleyen Ecevit, "Genelde bu bakımdan olumlu bir gelişme var. Fakat henüz kesin bir şey söylemek için çok erken" dedi. Ecevit, şunları söyledi:

"Biz AB üyeliğimizi bir hak olarak görüyoruz. Bir uluslararası anlaşmadan kaynaklanan, Avrupalı kimliğimizden kaynaklanan bir hak olarak görüyoruz. Fakat bunun kabul edemeyeceğimiz birtakım siyasal koşullara bağlanmamasını talep ediyoruz. Kabul edilemeyecek koşullardaki üyeliği Türk toplumu içine sindiremez. Bunu AB üyesi ülkelerin yöneticileri zannediyorum biliyorlar. "

TÜRKİYE BEKLEDİĞİNİ ALDI
Ecevit gazetecilerin "Helsinki Zirvesi'ne davet olursa katılacak mısınız?" sorusuna "Bizim bu konuda kampanya yapmamıza gerek yok. Türkiye'nin tavrı belli, beklentileri belli, hakları belli. Bundan sonrası artık AB üyelerine kalmış" dedi.

Ecevit, "Türkiye, AGİT zirvesinde beklediğini aldı mı?" şeklindeki bir soruya da "Yalnız Türkiye değil, dünyada beklentilerini almıştır" cevabını verdi. Ecevit, gazetecilerin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün tekrar göreve başlamasına MHP'lilerin itirazlarını hatırlatmaları üzerine, "O konuyu aramızda görüşüyoruz" cevabını verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır