kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çiller 3. kez kazandı
Genel Başkan adayları taraftarlarının kavgalarına sahne olan DYP Kongresi'nde Tansu Çiller, 3. kez Genel Başkan seçildi

DYP'nin son derece gerilimli geçen 6. Olağan Büyük Kongresi'ni Genel Başkan Tansu Çiller kazandı. Çiller 922, Toptan ise 280 oy aldı. Bu sonuçla Çiller ilk turda delege salt çoğunluğunun çok üzerinde oy aldığı için 3. kez genel başkanlığa seçilmiş oldu.

Kongrede sadece 3 genel başkan adayına söz verildi. İlk konuşmayı Genel Başkan adayı Mehmet Gölhan yaptı.Dülger konuşmasını tamamladıktan sonra, Toptan lehine adaylıktan çekildi. Dülger, kürsüden inerken bir partili beline yumruk attı. Adaylardan Giray Balcı da adaylıktan çekildi.

Genel başkan adaylarından Toptan salona geldiğinde de büyük adbede yaşandı. Çiller taraftarlarının ıslıklarla ve yuh sesleriyle Toptan'ı protesto ettiler. Toptan'ın kalabalık bir ekiple salonda ilerlemesi yüzünden bazı delegeler ezilme tehlikesi yaşadı. Genel Başkanlığa seçilmesi halinde, elinden gelen bütün gayreti göstereceğini anlatan Toptan, "Beceremezsem, emaneti geri veririm" dedi.

ÇİLLER'DEN GAF
Çiller ise, konuşmasında uzlaşma çağrısı yaptı. Teşkilatından özür diledi ve bugüne kadar yaptığı tüm hatalar için günah çıkardı. Çiller bir de gaf yaptı ve veto edilen yasa çıkmış gibi konuştu. "Af yasasını çıkarttılar. Binlerce hırsız terorist dışarı çıktı" dedi. Çiller, hatasını hemen fark etti ve "Allah'tan biz vardık, ortaya çıktık Cumhurbaşkanı yasayı geri çevirdi" diye düzeltti. Kongrede konuşan Çiller, çıkışta, Toptan yanlılarının protestosuyla karşılaştı. Toptan yanlıları, Çiller'in aracını yumrukladılar.

Saat 17.30'da Genel Başkanlık seçimi için oylamaya başlanmasıyla gerilim doruk noktaya ulaştı. Oylama sırasında İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir delegasyonu oyunu göstererek sandığa attı. Çiller taraftarı diğer adaylara ait pusulaları İl Başkanları'na ve Genel Merkez'ce belirlenen görevlilere teslim ettiler. Görevliler ve İl Başkanları, delegelerden aldıkları bu oy pusulalarını daha sonra tribünlere dönerek yırttılar.

ÇEVİK KUVVET İÇERİDE
Bu durum, Toptan ve taraftarlarının isyanına neden oldu. Açık oy kullanılan sandık başlarında delegeler arasında kavga çıktı. Toptan seçimlerin yeniden yapılmasını talep etti. Ancak bu talep reddedildi. Divan Başkanı Nevzat Ceylan'ın talebi üzerine, salona çağrılan Çevik Kuvvet oy kabinlerinin etrafında güvenlik çemberi oluşturdu.

ÇİLLERLER OY KULLANMADI
Olaylar nedeniyle, Tansu Çiller ve eşi İstanbul delegesi eşi Özer Çiller oy kullanamadı.

Kayıtlı 1296 delegeden 1228'inin oy kullandığı 20 sandıkta yapılan sayım sonucunda, 1205 oy geçerli, 23 oy da geçersiz ilan edildi. Çiller'e 922 oy çıkarken, Köksal Toptan 280 oy aldı. 2 adayın çekilmesi nedeniyle 5 adayın katıldığı seçimde Servet Harputluoğlu'na 2, İsmet Seferoğlu'na da sadece 1 oy çıktı. Diğer aday Nurullah Aydın ise hiç oy alamadı. Bu sonuçla Tansu Çiller ilk turda delege salt çoğunluğunun çok üzerinde oy aldığı için 3. kez genel başkanlığa seçilmiş oldu.

Kongreden NOTLAR
* ÖNCÜ GAZETESİ DAĞITILDI: Atatürk Spor Salonu girişinde DYP'liler "Genel Başkan Çiller" manşetli Öncü Gazetesi ve yine Çiller yanlısı olarak bilinen Liberal Gazetesi'nin tanıtım sayısı dağıtıldı.

* FENALIK GEÇİRDİ: Eski Adalet Partisi milletvekili Bekir Adıbelli salonda havasızlık nedeniyle fenalaştı. Adıbelli, ambulansla hastaneye götürüldü.

* SİYASİLER DE GELDİ: ANAP'tan Miraç Akdoğan, CHP'den Cevdet Selvi, Veli Aksoy, İbrahim Tez, BBP'den Hanefi Çelik, Hasan Çağlayan ve Orhan Kavuncu, FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Grup Başkanvekili Bülent Arınç, MHP Genel Sekreter Yardımcıları Sait Gönenç, Raif Babaoğlu katıldı.

* SLOGAN SAVAŞI: Partililer Çiller ile Toptan lehine karşılıklı sloganlar attılar. "Çiller'le el ele 2000'li yıllara" yazılı pankart dolaştırılırken, Toptan yanlıları, "yüzde 5, yüzde 5" diye tempo tuttular.

* İŞİTME ENGELLİLERE TERCÜMAN: Kongrede divan oluşturulduktan sonra, kongre gündemi okundu. İşitme engelliler için konuşmalar sürekli bir bayan tarafından çevrildi.

* CEVHERİ KALKMADI: Uzun süre aday olacağı konuşulmasına rağmen adaylık yarışına girmeyen partinin ağır topu Necmettin Cevheri, Çiller'in salona girişi sırasında anonslara rağmen ayağa kalkmadı.

* TOPTAN OTELDE BEKLEDİ: Köksal Toptan saat 11.15'te evinden çıktı. Tunus Caddesi'ndeki bürosuna uğrayan Toptan, Çiller'in konuşmasını yaptığı sırada Stad Oteli'ne geldi. TV'den Çiller'in konuşmasını izleyen Toptan, "konuşma bitti" haberi üzerine salona geldi.

* ÇİLLER'İN ARACINI YUMRUKLADILAR: Toptan'ı kapıda bekleyen taraftarları, Çiller'in arabasını yumrukladılar, Toptan'ın fotoğrafının bulunduğu kartları arabaya attılar. Kargaşada bazı kişiler hafif yaralandı.

* ANITKABİR ZİYARETİ: Divan tarafından belirlenen DYP Genel Başkan Yardımcısı Ali Şevki Erek başkanlığındaki heyet, kongre sürerken Anıtkabir'i ziyaret etti.

* TOPTAN'A "DEMİREL" DESTEĞİ: Köksal Toptan'a, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in danışmanı, TBMM eski Başkanvekili Vefa Tanır ve Cumnurbaşkanının yeğeni Yahya Demirel destek verdi. Demirel'e yakın isimlerden biri olarak bilinen avukat Ferhan Olcay da, kongre salonuna Toptan'la birlikte geldi.

* "EL ELE"Yİ REDDETTİ: Seçim sonuçları açıklanmadan yaklaşık beş dakika önce Divan Başkanı Nevzat Ceylan, Köksal Toptan'ın yanına gelerek, "Salondan el ele çıkalım" çağrısı yaptı. Bu sırada Toptan taraftarları Ceylan'ı tutarak, aşağı indirdiler.

* ÇİLLER DÜŞÜYORDU: Çiller Teşekkür konuşmasını yaptıktan sonra izdiham nedeniyle paltformdan düşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı ancak korumalarının kendisini tutması sayesinde dengesini sağlayabildi.

"YENİDEN AYAĞA KALKACAĞIZ"
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, sonuçlar açıklandıktan sonra yaptığı konuşmada en sıkıntılı döneminde kendisini yalnız bırakmayan ve sahip çıkan delegelere şükran borçlu olduğunu belirterek, "Bugün artık yepyeni bir gün. DYP yarından itibaren yeni dönemine başlıyor" dedi. Çiller, şunları söyledi:

"Çıkan sonuç milletin kurtarılmasının nal sesleridir. Millete hizmet uğruna bedel ödemiş, millet için uğraşmış bu dava bugünden itibaren iktidar yolundadır. Yeniden ayağa kalkacağız. Yeni bin yılın ufkunu beraber yakalayacağız. Milletim duysun, kurtarıcınız geliyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır