kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

İstanbul'da yaşamanın güzel yanı
Evet, İstanbul da artık deprem kenti oldu. Hem de ağır olacağı söylenen bir depremin beklendiği ve herkesin, hepimizin huzursuz olduğu bir kent...

Ama bu biraz da çingenelerin kahve falına benzedi: "Bir deprem olacak... ama 3 günde mi desem, 30 günde mi, yoksa 30 yılda mı ?".. Demek ki en iyisi bir ölçüde depremle yaşamaya alışmak ve gündelik alışkanlıkları bozmamak... Bu arada, İstanbul'da yaşamayı cazip kılan sanattan ve sanatsal etkinliklerden de vazgeçmemek...

İşte size bunlardan üçü hakkında kısa notlar...

Şehir tiyatrolarında yaşamak
Harbiye Şehir Tiyatrosu'nda yeni başlayan oyunlardan biri olan "Sokağa Çıkma Yasağı"nı gala gecesinde izledim. Daha önce de bir oyununu izlediğim oyunu Cihan Canova'nın yeni oyunu bu... Oyun, gerek adı, gerekse program broşüründeki tanıtımıyla açıkça siyasal-didaktik bir metin izlenimi veriyor. Ama öyle değil... Dışarda sokağa çıkma yasağının hüküm sürdüğü bir kentteki bir otelde buluşan değişik insanların öyküsü bu... Otel katibinin merkezini oluşturduğu bu topluluk, zaman zaman absürd, herzaman da simgesel konuşmalar ve eylemlerle bir tür komedi sunuyorlar.

Anlık güldüğünüz esprilerin ardında kimi zaman daha derin bir boyut olduğunu ancak düşününce anlıyorsunuz. Yine de Canova'nın oyununun oldukça soyut kaldığını ve amaçladığı mesajları vermekte zorlandığını belirtmek gerekir. İyi bir takım oyunculuğu, Zühal Soy'un başarılı dekor-kostümleriyle ve Arif Akkaya'nın etkili sahnelemesiyle birleşerek oyuna belli bir başarı sağlıyor.

Fransız Kültür Merkezi'nde
Taksim'deki Fransız Kültür Merkezi de tümüyle onarılan salonunda etkinliklerine tüm hızıyla devam ediyor. İngilizce'nin yaygınlığıyla rekabet edemese de Fransız dili ve kültürü günümüzde yeniden ilgi görmeye başladı. Ankara ve İzmir'i bilmem, ama İstanbul'da dil kurslarına gösterilen ilgi çok büyük.

Merkezde geçtiğimiz günlerde TÜYAP kitap fuarının davetlisi olan Fransız yazarlar konuşmalar yaptılar. 16 Kasım'da açılan ve "Siyah Kalem'den Günümüze" temalı Selma Gürbüz-Christine Khondji sergisi ise sürüyor.

"Salaklar Sofrası", "Meleklerin Düş Yaşamı" gibi filmler sürekli gösteriliyor. Moliere'in ünlü oyunu "Tartuffe" 22-23 Kasım'da Mecidiyeköy Profilo'nun güzel salonunda oynanacak. 25-26 Kasım'da ise "Laiklik ve Demokrasi" konusunda bir Türk- Fransız kolokyomu düzenleniyor.

(Tel: 244 44 95- 252 61 55)

Efes Pilsen geldi!..
Bir yılın daha geçtiğini bize hatırlatan şeylerden biri de artık Efes-Pilsen'in geleneksel Blues Festivali... Bu yıl hedef büyüten ve nerdeyse tüm Anadolu'yu dolaşan festival, sonunda İstanbul'a geldi.

Bu yıl Bobby Rush, Eddie Clearwater, Chris Thomas King gibi isimler içeren festival, bu akşam son kez İstanbul'da seyirci karşısında. Stanley Bachweat Dural'ın da eklenmesiyle tam bir blues şölenine dönüşen olayın Hilton Convention Center'da 18.30'daki son gösterisini kaçırmayın...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır