kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye dünya ülkesi
Emekli Orgeneral Bir, Ulusal Strateji Dergisi'nde yazdığı makalesinde Türkiye'nin 21. yüzyılda da stratejik önemini koruyacağına işaret ediyor

BİRİNCİ Ordu eski Komutanı Orgeneral Çevik Bir, Türkiye'nin 21. yüzyılda da uluslararası stratejide önemini koruduğunu ifade etti. Bugün piyasaya çıkan Ulusal Strateji Dergisi'nde yer alan "21. Yüzyıldan Türkiye'ye bakış" başlıklı makalesinde Orgeneral Bir, soğuk savaş sonrası değişen dünya düzeni ve Türkiye'nin önemine değindi.

Orgeneral Bir, Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla güvenlik ve istikrarı tehdit edici yeni kavramların gündeme geldiğine değinerek bunları şöyle sıraladı:

YENİ TEHDİTLER
"Terörizm, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, köktendincilik, kitle imha silahlarındaki artışlar ve dağılmaları, kitlesel göç hareketleri, etnik milliyetçilik, bazı bölgelerdeki belirsizlikler ve riskler, ekonomik sorunlar."

Orgeneral Çevik Bir, Türkiyesiz güvenlik ve istikrarın sağlanamayacağını vurgulayarak, "Yıllarca tüm dünyayı etkileyen ve de etkileyecek, kriz merkezlerinin tam ortasında konuşlanmış, bulunduğu coğrafyanın önemi kimse tarafından inkar edilemeyen, Batı'nın tüm modern değerlerine sahip, laik ve demokratik yapısıyla Türkiye, Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar uzanan bir bölgede, 'olmazsa, olmaz' bir değer ve öneme sahiptir" dedi. Türkiye'nin 21. yüzyılda da ekonomik kökenli potansiyel çatışmaların yoğunlukla olacağı bir bölgede olduğuna değinen Orgeneral Bir, enerji altyapısına sahip bu bölgede, güvenlik ve istikrarın temininin 21. yüzyılın en önemli konusu olacağını belirtti. Çevik Bir, Türkiye'nin kazandığı önemli konumun, güvenlik ve ekostratejiyi maharetle kullanabilen bir politika izlenmek suretiyle çok iyi değerlendirileceğini dile getirdi.

KİLİT ÜLKE AYRICALIĞI
Bir, soğuk savaş sonrası döneminin yükselen yıldızı olduğunu kaydederek, ülkenin gelecekte de kilit ülke olma ayrıcalığını koruyacağının altını çizdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır