kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk siyasetçi sınıfta kaldı
SABAH 16-18 yaş arası 3.500 öğrenciye ABD Başkanı Bill Clinton'ın hakkındaki görüşlerini sordu. Sonuçlar Türk politikacıların moralini bozacak gibi görünüyor

ABD Başkanı Bill Clinton rüzgar gibi geldi geçti. Türkiye'de kaldığı 5 günde kah Meclis'te, kah deprem bölgesinde, kah Selçuk Meryem Ana'daydı. Bu dolu programının arasında Türk halkının kalbini kazanacak jestler yapmayı da başardı.

Acaba, bu dünyanın en güçlü devletinin lideri Türk gençliğini nasıl etkilemişti? Atatürk'ün ülkeyi emanet ettiği gençler ABD Başkanı'na nasıl bakıyorlardı? Gençlerin gözünde Türk politikacıları ile ABD'li Başkanın farkı neydi?

Bu soruları 3 ayrı okulda okuyan, 16-18 yaş arası 3 bin 500 öğrenciye sorduk. Tevfik Ercan Lisesi, Özel Selim Pars Koleji ve Sabri Çalışkan Lisesi'nde yaptığımız bu gençlik araştırmasını okulların rehberlik bölümünde görevli olan öğretmenler uyguladı. Çıkan sonuçları ise uzmanlara yorumlattık.

Bill Clinton giyiminden davranışlarına kadar Türkiye'de çizdiği imajla gençlerden tam not almıştı. .

TÜRK SİYASETÇİ YANDI
İstisnasız tüm gençler tarafından samimi, güven verici ve halkçı bulunan Clinton Türk siyasetçilerinin de pabucunu dama attırdı. Geçmiş araştırmalardan da politikacılara pek olumlu bakmadıkları bilinen gençler Clinton ile kıyasladıkları Türk siyasetinin liderlerini sınıfta bıraktı. Gençlere göre Clinton ne kadar halkçı ise bizim liderler o kadar halktan kopuk. Clinton ne kadar güven verici ise bizimkiler o kadar güvenilmez. Sıcak kanlılık konusunda da Türk liderleri gençlerden olumlu puan alamadılar.

16-18 yaş arasındaki liselilere göre bizim siyasetçilerimiz çok soğuk ve mesafeli. Ancak herşeyden önce de topluma karşı samimi değiller.

Clinton'ı insanlarla iç içe olabilmesi ve rahat tavırları nedeniyle beğenen gençler, dış politika konusunda da ABD'yi güvenilir bir müttefik olarak görüyorlar. Çünkü onlara göre Clinton Türkiye'ye olumlu ve iki ülkenin çıkarını birlikte düşünen bir açıdan yaklaşıyor. Zaten onlara göre uzun vadede Türkiye ABD için geleceği temsil ediyor. Gelecekte Ortadoğu ve Balkanlar'a hakim olmanın yolu Türkiye'den geçiyor.

ÖĞRENCİLER NE DİYOR?
"El öpme yarışına girmiyor"
Serpil Demirtaş: (Tevfik Ercan Lisesi)

Bizim politikacıların hareketleri yapmacık. Bir şey verirken bir şey istiyorlar. El öpme yarışına giriyorlar. Ama Bill Clinton'ın tavırlarında hiç sahtelik yok.

"Propagandayı biliyor"
Halide Jolynn Pekyılmaz: (Özel Selim Pars Koleji)

Başkan propoganda sanatını biliyor. Bunun nimetlerini topladı. Bütün ülkenin kalbini fethedip gitti. Keşke bizdeki politikacılar da bunu bilse.

"Çok samimi bir insan"

Ayşe Alper: (Özel Selim Pars Koleji)
Bende çok samimi bir insan imajı yarattı. İnsanları seven, onlarla ilgilenen liderler sevgi görür. Bunu yaptığı için kendisini sevdim.

"Şemsiyesini kendisi tuttu"
Meltem Çırakman: (Özel Selim Pars Koleji)

Çamur demedi, yağmur demedi depremzedelere gitti. Kirli ve pis kokulu insanlarla kucaklaştı. Kendi şemsiyesini bile tuttu. Bu yetmez mi?

"Bebek sevmesi yeter"
Seçil Çağ Tanrıverdi: (Özel Selim Pars Koleji)

Bizim liderlerin yapamayacağını yaptı. Küçük çocuğu kucağına aldı. Bomba olmasın diyen korumalarına rağmen bunu yaptı. Çok içten insan.

"Çok çapkın bir adam"
İsmet Tanrıkulu: (Özel Selim Pars Koleji)

Başkan hem genç hem de dinamik. Aile olarak onu çok seviyoruz. Mesela annem "Yakışıklı" diyor. Babam çapkın, ben de dürüst olduğu için seviyorum.

Halkla bütünleşmesi gençleri tavladı
(Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Emin Gürses)

BAŞKAN Bill Clinton geleneksel yönetim biçimi yerine halka inerek, halkla bütünleşiyor. İnsanların yüzüne bakıp elini tutuyor. Emretme duygusu yok. Ülkelerin önce halkını kazanıyor. Sonra yöneticilerden yapılmasını istediği şeyleri istiyor. Bizim politikacılar bu işi bilmiyorlar. Lider olduktan sonra halktan uzaklaşıyorlar.

Bütün bunlar gençlerin gözünden kaçmıyor. Gençlik anketinin sonuçları da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Gençler Clinton'ı bizim liderlerimizden çok daha halkçı ve samimi bulmuşlar. ABD Başkanı'na gösterilen ilginin daha bir çok nedeni var.

Mesela Clinton Meclis'teki konuşmasıyla bütün parti liderlerinin takdirini kazandı. Ayakta alkışlandı. Daha ülkemize gelmeden üniversitede yaptığı konuşmayla ülkemizi yüzyılın ülkesi ilan etti. Böylece kendisi gelmeden rüzgarı geldi.

Koruma ordusuna rağmen halka yaklaşarak vatandaşlarla bütünleşti. Deprem bölgesine geçmiş olsun dilekleri yerine, 24 saat içinde yardım yollaması dürüst lider imajını güçlendirdi.

Bizim politikacılar bu işi bilmiyorlar. Kendilerine soru soran gazetecileri bile azarlıyorlar. Şu işi en iyi bilen politikacımız Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel.

Clinton hakkında ne düşünüyorlar?

En çok beğendiğiniz yanı nedir? (%)

İnsanlarla iç içe ve rahat olması 35

Sözüne güvenilir, yardımsever olması 35

Yüzündeki masum ifadeyi hiç kaybetmemesi 30

Sizce hatalı yönleri nedir? (%)

Skandallar yaratması 50

Ailevi işlerinin topluma yansıması 30

Kadınlara düşkünlüğü 20

Nasıl bir aile tablosu çiziyor? (%)

İyi bir aile tablosu çizse de gerçek öyle değil 45

Yaptığı çapkınlıklar hep ortaya çıktı 30

Hillary ile evliyse, belli çıkarlar içindir 25

Deprem bölgesi ziyareti nasıldı? (%)

Çok taktir ediyorum 40

Uzmanları işi iyi biliyor 35

Yapması gerekeni yaptı 25

Depremzedelere yaklaşımı nasıldı? (%)

Candan, samimi ve içtendi 70

Sahtelik yoktu, şemsiyesini bile kendi tuttu 20

Yardımseverliğini gösterdi 10

Sizce güvenilir bir lider mi? (%)

Güven veriyor 50

Devletinin çıkarı neyse onu yapıyor 30

Eş olarak güven vermiyor 20

TBMM'deki konuşmasını nasıl buldunuz? (%)

Çok etkileyici ve iyi hazırlanmış 40

Türk politikacıları bile şaşırtı 30

Atatürk'ü övmesi ders oldu 30

Parlementomuzu çağdaş buluyor musunuz? (%)

Bir dünya devletine yakışmıyor 45

Dünyaya ayak uyduracak durumda değil 40

Yabancı dil bilen insanlardan oluşmalı 15

AGİT konferansı ülkemize ne kazandırdı? (%)

Türkiye'yi dünyaya tanıttı 50

Bizi daha yakından tanıdılar 40

AB'ye girmemize büyük yararı olacak 10

ABD Türkiye'ye neden ilgi duyuyor? (%)

20 yıl sonraki geleceğini düşünüyor 40

Ortadoğu ve balkanlara hakim olmak istiyor 35

Bizden iyi müttefik bulamaz 25

'Clinton'ın giyimini çok beğendiler'
GENÇ kuşak arasında ABD Başkanı Bill Clinton'ın sağladığı popülerliği değerlendiren Özel Selim Pars Okulları Halkla İlişkiler Uzmanı Yeşim Tuncer, öğrencilerin genç ve dinamik lider görmek istediklerini belirterek Clinton'ın davranışlarından giyimine çizdiği imajla gençlerin bu beklentilerine yanıt verdiği yorumunu yaptı. Tuncer görüşlerini şu şekilde özetledi: "Clinton'ın Meclis konuşmasında Atatürk'ten bahsetmesi gençlerin sevgisini kazanmasına neden oldu. Deprem bölgesindeki ziyareti hiç bir politikacının cesaret edemediği bir rahatlıktaydı. Büyük küçük demedi depremzedelere yakınlık gösterdi. İnsanlarla öpüştü. Kıyafetleri tam gençliğin istediği şekildeydi. Bütün bu olumlu tablo Clinton sevgisi yarattı."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır