kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Selçuk'tan sert çıkış
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk: Baskıcı devletler kaplanlardan daha tehlikelidir. Hukukun üstünlüğü, eşitlik ve laiklik devletin vazgeçilmez yapı taşlarıdır.

Yargıtay Başkanı Doç.Dr. Sami Selçuk, önceki gün Empati Grubu'nun davetlisi olarak Trabzon'a gitti. Selçuk, çoğunluğunu Fazilet Partililer'in oluşturduğu yaklaşık 500 kişilik gruba, demokrasi ve düşünce özgürlüğü konusunda konferans verdi. Selçuk, konuşmasına devleti tarif ederek başladı. 2000 yılına girerken Cumhuriyet'in demokrasiyle bütünleşmesi gerektiğini savunan Selçuk, bunun çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü bir anayasayla mümkün olabileceğini söyledi. 1982 Anayasası'nın bu değerlerden yoksun olduğunu söyleyen Selçuk, 6 Eylül'de adli yılın açılışı için yaptığı konuşmasında 1982 Anayasası'nın hukuka aykırılığını bu anlamda söylediğini, yenisi yapılana kadar 1982 Anayasası'nın meşru olduğunu kaydetti. Selçuk, "Bu sözüm ne yazık ki pek çok çevreden olduğu gibi bazı hukukçular tarafından da yanlış anlaşılmıştır" dedi.

Söylediklerini tarihi olaylarla örneklendiren Selçuk şöyle devam etti: "Baskıcı devletler kaplanlardan daha tehlikelidir. Devlet yuttaşları için vardır. Yaşam hakkı başta olmak üzere hukukun üstünlüğü, eşitlik, yargıda tam bağımsızlık, laiklik devletin vezgeçilmez yapı taşlarıdır. Bütün düşüncelere eşit uzaklıkta üniter bir devlet ideal olanıdır."

Türkiye'de anlaşılmayan insanların başında Atatürk'ün geldiğini söyleyen Selçuk, Atatürk'ün, "Ben ileride öyle bir rejim istiyorum ki o rejimde padişahlığı savunanlar bile parti kurabilsinler" sözünü hatırlatarak, 6 Eylül'de yaptığı konuşmasının yanlış anlaşıldığını, bu kadar tepki toplayacağını tahmin etmediğini söyledi.

Murat KABAN (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır