kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koç'tan bilim kapısı
130 bin kilometrekare kapalı alana kurulan Koç Üniversitesi'nin Rumeli Feneri'ndeki Kampusu'nun açılışını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaptı

Kurulduğu 1993 yılından bu yana geçici olarak hizmet verdiği İstinye Kampusu'ndan Rumeli Feneri'ndeki "Bilim Kapısı" adı verilen yeni kampusa taşınan Koç Üniversitesi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından yapıldı. Koç Ailesi'nin tamamının hazır bulunduğu törene ayrıca, İstanbul Valisi Erol Çakır, Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Devlet Bakanı Fikret Ünlü ve çok sayıda davetli katıldı. Yağmur nedeniyle hazırlanan büyük bir çadırda yapılan törende ilk olarak konuşan Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç, kampusun açılışının Koç Holding'in 36. kuruluş yıldönümüne rastladığını vurgulayarak, "Gelişmiş ülkelerde, özellikle de ABD'de işadamlarının okul, hastane, müze gibi halka yararlı hizmetler yaptığını görüyoruz. Bunun nedeni vergi avantajlarıdır. Kısa bir süre önce Bill Gates eğitime 1.5 milyar dolar bağış yapmıştır. Fakat Türkiye'de maalesef bağışçılar desteklenmediği gibi, her türlü bürokratik engellerle bıktırılmaktadır" dedi.

12 Ekim 1993'te İstinye'deki kampusun temelini de Cumhurbaşkanı Demirel'in attığını belirten Rahmi Koç, "O dönemde kurucumuz ve babamız rahmetli Vehbi Koç da hayattaydı. Hepimizin arzusu ilk mezunlarımızı buradan vermekti. Ancak bu arzularımız ne yazık ki yerine gelmedi. Aile büyüyümüz aramızdan ayrıldı" şeklinde konuştu.

BİZİ ENGELLEDİLER
Demirel'in temel atma töreninde 1999 için açılış randevusu verdiğini hatırlatan Rahmi Koç, "Ne yazık ki malum engellerden dolayı, inşaatımızı tamamen bitiremedik. Bırakın harcanan milyonlarca doları, bu noktaya gelebilmek için geçirdiğimiz badireleri düşünmek bile istemiyorum. Üzüldüğümüz nokta, gereğinden fazla harcanan zamandır. Bu enerji ve zaman başka işler için kullanılabilseydi ortaya daha güzel şeyler çıkabilirdi" dedi.

Dünyanın baş döndürücü bir hızla değiştiğini söyleyen Rahmi Koç, "Global ve çok uluslu şirketler birbirleriyle yarışabilmek için iyi eğitimli yöneticileri bünyelerine katıyorlar. Artık önemli olan kişilerin milliyeti, ırkı ve dini değil önemli olan eğitim" diye konuştu. Vehbi Koç'un "Sermaye bulunur, makine bulunur, teknoloji transfer edilir, ama iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zorlaşır" sözlerini hatırlattan Rahmi Koç, "Vehbi Bey'in açtığı yolda; Koç Üniversitesi'nin bir mükemmelliyetçilik merkezi olması için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz" dedi.

KÜRESEL DÜZEYDE OLACAK
Daha sonra konuşan Rektör Seha M. Tiniç ise Koç Üniversitesi'nin çağdaş ve cazip tesisleri, en yeni bilimsel ve teknolojik gelişmelerin çizgisinde sürekli olarak yenilenen, araştırmayı, sorgulamayı, eleştirmeyi ve doğruyu bulmayı özendiren eğitim programları ile, önümüzdeki milenyumda Türkiye'nin kıvanç duyacağı küresel düzeyde bir bir mükemmelik merkezi olacağını söyledi.

Öğrenci Senatosu Başkanı Başak Durakbaşı da aldıkları eğitimle hayata bir adım önde başlama şansını yakaladıklarını belirterek, "Bize güvenin ve Türkiye'nin geleceğiyle ilgili umutsuzluğa düşmeyin" dedi. YÖK Başkanı Kemal Gürüz Türkiye'nin büyük bir eser kazandığını ve bundan gurur duyulması gerektiğini söyledi.

NEJDET ÇOKAN - CELAL YILDIZ -YAKUP YENİ (SHA)

'Tarafsızlığım kalksın o zaman konuşacağım'
EN son kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel konuşmasına Vehbi Koç'u şükranla anarak başladı. Vehbi Koç'un Türkiye için çok büyük hizmetler yaptığını anlatan Demirel, "Bu büyük hizmetlerin hepsi önemlidir. Fakat bu üniversite hizmeti bütün bu hizmetleri taçlandıran bir hizmettir" dedi.

Üniversitenin temeli atılırken 1999 yılı için randevu verdiğini hatırlatan Demirel, "Randevuya hoşgeldiniz. 21. yüzyıla 40 gün kaldı. Türkiye bu 21. yüzyıla boş girmiyor. Bilançosu dolu giriyor. Burası tamamlandığında 60 bina ve 130 bin metrekare kapalı alandan oluşacak." şeklinde konuştu. Dünyanın küçüldüğünü, bunun da birkaç günden bu yana İstanbul'da olanlara bakarak görüldüğünü anlatan Demirel, "55 ülke insanı bir masa etrafında oturabiliyor. 10 senede dünyaya uymakta güçlük çekenler yaya kalacaktır. Bu da eğitimden ve böyle kurumlardan geçer" şeklinde konuştu. Demirel, karşılaşılan sorunların bu üniversitenin ilk sınavı olduğunu ve bu sınavın başarıyla geçildiğini söyledi. Demirel şöyle konuştu: "Size 300 milyon dolar para yatıracağım, bu ülkenin çocuklarını okutacağım ve hiçbir karşılık beklemeden okuyamayacak durumda olanlara burs vereceğim. Öyle okutacağım ki Türkiye'nin Harvard'ını kuracağım. Bunun karşılığında ise sana öylemi yapacaksın, ben de yaptırmayacağım diyecekler. Bu garip bir iştir. Yalnız benim ülkemde garip işler olur. Elli yıldır devletin hizmetindeyim. Sizin söylediğiniz gibi garip işlerin çoğuyla karşılaştım. Hiçbirisinin altında kalmadım ve hepsini aştım. Sizinde siyasi bir işiniz yoksa, şahsi bir işinizde böyle zorluklarla karşılaşırsınız. Bu olur. Üzerinde tarafsızlık bulunduğunu ve bu konuda daha fazla konuşmak istemediğini söyleyen Demirel, "Tarafsızlık çözüldüğü zaman konuşacağım. Her yola çıkan şunu iyi bilmeli ki 'Türkiye'de göç yolda düzelir'. Hepsi geçer. Devlet olarak size minnettarız" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır