kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF herkese ödev verdi
IMF, Maliye ve Hazine ile yapılan toplantıda her kesimde yapılacakları listeledi

HÜkÜmet, IMF Türkiye Masası ile günlerdir üzerinde çalıştığı Niyet Mektubu'na son rötuşları yapıyor. Maliye, Hazine ve Carlo Cottarelli önceki gün saatler süren ortak bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonucunda, her kuruluş için tam anlamıyla "ev ödevi" niteliğinde görevler verildi.

Niyet Mektubu'nda, IMF, sadece bütçe açığına değil, KİT'lere, kamu bankalarına, fonlara ve belediyelere de aynı anda bakacağını bildirdi. IMF' ye verilen sözler şöyle:

İŞTE SÖZLER
* Bütçe: Enflasyonun düşürülmesi için tek başına bütçe açığının azaltılması yeterli değil. Bütçe dışı fonlar, KİT'ler, mahalli idareler ve kamu bankalarını da esas alan genel kamu dengesinin faiz dışı fazla sağlanmalı.

* Kamu Maliyesi: 2000 yılında kamu mali sisteminin toplam faiz dışı fazla oranı GSMH'nin en az 3.75'i düzeyine ulaşmalı, bu hedefe ulaşılması için gelir arttırıcı ve harcama kısıcı önlemler eş zamanlı olarak uygulanmalı.

* Mali Sektör: Bankacılık sektörünün güçlendirilmesine dönük önlemler 2000 yılında önem kazanacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu özerk yapıda çalışmalı.

* Özelleştirme: Türkiye, borçlanma gereğini azaltmak, yabancı sermayeyi özendirmek ve kamuda verimliliği artırmak üzere hızlı özelleştirmeye devam etmeli.

*Tarım: Tarımda ürün stoklarına yol açan sübvansiyon yerine doğrudan üreticiye desteği esas alan tarım politikasına geçilmeli. Dünya Bankası destekli çerçeve kanun çıkarılmalı.

* Para ve Kur: Merkez Bankası, enflasyonla mücadeleye uyumlu para ve kur politikasına devam etmeli, döviz rezervleri korunmalı.

* Ücret: Kamudaki ücret ayarlamaları enflasyon hedefi ile uyumlu olmalı. Ayrıca, özel sektörün fiyat ve ücret politikasının kamuya endeksli olması nedeniyle "gösterge" adımları atılmalı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır