kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Atina kıskanıyor
Atina, ABD-Türkiye yakınlığından rahatsız. Yunanistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı, Clinton'ın ısrarına rağmen Türkiye'yi şikayet etti

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Amerika Başkanı Bill Clinton ile yaptığı ortak basın toplantısında yine Ankara'nın umutlarını boşa çıkartan sözler sarfetti. Simitis, "ABD ile Türkiye'nin Avrupa perspektifine sahip olmasının daha yakın ilişkiler kurulmasına ve barışçı bir gelişmenin yolunun açılmasına yardımcı olacağı konusunda hemfikiriz. Ancak Türkiye'nin AB adaylığı, sorunların çözülmesine yardımcı olacak şartları kabul etmeden mümkün olamaz. Bunu için de Kıbrıs konusunda çözüm gereklidir" ifadesini kullanarak herkesi şaşırttı.

CLINTON: ÖNCE AB ÜYELİĞİ
Halbuki bu sözlerden birkaç dakika önce Amerika Başkanı Bill Clinton çok açık ve net bir şekilde Amerika'nın tavrını ortaya koyuyordu. Clinton kendisine yöneltilen "Kıbrıs sorunun çözümü için Türkiye'nin AB'ye girmesini ilk şart olarak mı görüyorsunuz?" sorusuna "Ben liderliğim süresince Türkiye'nin Avrupa'ya girmesini en hararetli şekilde destekleyen tek Batılı liderim. Türkiye'nin AB'ye alınmasının Türk-Yunan anlaşmazlıklarının çözümü için önemli bir adım olacağını savunuyorum" cevabını verdi. Clinton'ın bu sözleri daha önce Amerika'nın vurguladığı "Kıbrıs çözülmeden Türkiye'nin AB üyeliği olmaz" yaklaşımının tam tersi bir politika olarak göze çarpıyor. Clinton her fırsatta Atina'nın Helsinki zirvesinde "olumlu bir tavır almasını" istedi.

"TÜRKLERİN YÜZÜNDEN"
Yunanistan Cumhurbaşkanı Stefanopulos ise ülkesinin çağdaş, barışçı ve uluslararası hukuka saygılı olduğunu vurguladığı konuşmasında, Türkiye'yi şikayet etti. Yunanistan'ın tüm komşularıyla iyi ilişkiler içinde olduğunu belirten Stefanopulos, "Komşularımızla, Türkiye'nin saldırgan politikasının yarattıklarının dışında sorunumuz yok" şeklinde konuştu. Clinton'ın kişisel ilgisinin bulunduğunu da vurguladığı Kıbrıs sorununa değinen Stefanopulos, 25 yıllık bu sorunun "Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgalinden kaynaklandığını" öne sürdü.

'ULUSAL AYIP'
Dünkü Yunan gazeteleri şiddet olaylarını ön sayfalarından ve Yunanistan için bir "ulusal bir ayıp" olduğunu belirten başlıklarla duyurdular. Bunlardan Eleftherotypia gazetesi "Kendi kendimizi ateşe verdik"; Exusia gazetesi ise "Şiddet ayıbından Komunist Parti sorumludur" başlıklarını manşet yaptılar. Gazete, "Ağır bir Yunan hastalığı" olarak nitelediği küçük grupların olay çıkarmasına izin verilmesini başyazısında şiddetle kınadı. Başyazıda, "Bir avuç insanın ülkemizi bir asır geri götürmeye hakkı yoktur" denildi. Atina'da çıkan ve bir saatten fazla süren olaylarda, 1'i polis 16 kişi yaralanmış, 15 banka şubesi, 80 mağaza, çok sayıda motorlu araç, saldırılar sonucu ağır hasar gördü.

Albright'tan Türkiye dersi
Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel, Amerika Dışişleri Bakanı Madelaine Albright ile İstanbul'da yaptığı ikili görüşme sırasında Washington'dan önemli uyarılar aldığını ve "Albright'ın kendisine ders verdiğini" söyledi. Michel'in basına yaptığı açıklamaya göre, Albright, Belçikalı bakana, Başkan Bill Clinton'ın çağrısını hatırlattı ve Türkiye'nin AB'ye adaylığının resmen tanınmasını isteyerek, "Helsinki'de aksama olmamalı. AB zirvesi, Türkiye'nin adaylığını resmen teyit etmeli" dedi. Louis Michel, Albright'ın kendisiyle yaptığı ikili görüşmede, NATO'da var olan yapılanmanın ayrıca oluşturulmaması, Atlantik ötesi ile Avrupa arasına mesafe koyulmaması ve Türkiye gibi AB üyesi olmayan NATO müttefiklerine ayırımcılık yapılmaması konularının önemini vurguladığını" ifade etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır