kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternete başlangıç sayfaları
İnternet nerede başlar? İnternete bağlananın yolunu da bulması lazım. Dünyada toplam 800 milyon web sayfası olduğu sanılıyor. Bunların arasında sizin ilginizi çekebilecek olanları seçmenize yarayan başlangıç siteleri de var.

Muammer ÖZDEMİR

e-mail: mozdemir@sabah.com.tr

İnternette milyonlarca yayın var. Yazılar, resimler, kısa filmler, şarkılar, oyunlar, arkadaş arayanlar, firmalar, kampanyalar, kısacası ne ararsanız var. Ama aradığınız siteyi bulmak her zaman o kadar kolay değil. Birkaç yüz metrelik semt pazarını gezerken bile yoruluyoruz. Bu kadar çok ve çeşitli içeriğin içinden çıkmak ilk görünüşte zor zannedilse de işin püf noktaları var.

ÇOK KOLAY
Püf noktalarının ilk sırasında gelenin adı... Başlangıç siteleri! Seçtiğiniz bir başlangıç sitesine gidiyorsunuz, incelemek, eğlenmek, öğrenmek istediğiniz konuya göre tıklaya tıklaya İnternet okyanusunda yolunuzu buluyorsunuz. Çok önemli ve temel bir hizmet veren başlangıç sitelerini kullanmak için ayrıca bir ücret ödemiyorsunuz.

Milyonlarca İnternet kullanıcısı bilgi deryasında onların sayesinde aradığını buluyor ve yolunu kaybetmeden dolaşıyor. Başlangıç sitelerinin çok ziyaret edenleri olduğu için kıyıya köşeye reklam alıyorlar. Zaten siteyi sürekli güncel tutabilmeleri için de bu reklamlar gerekli. Sayfaların iyi olması reklamları getiriyor, reklam geldikçe site büyüyor ve kendini yeniliyor.

BAŞLAMA NOKTALARI
İngilizce bilenler için http://www.yahoo.com gibi uluslararası başlangıç siteleri işe yarayabilir ancak Türkçe internet içeriğine ulaşmak amacıyla tasarlanmış bazı başlangıç noktaları da yok değil. Bunlar arasında son zamanlarda en hızlı gelişenleri biz tanıtalım, siz deneyerek en sevdiğinizde karar kılın.

ARABUL - http://www.arabul.com

Türkçe başlangıç noktalarının eskilerinden. Bu yüzden linkleri zengin ve organize. Ancak yayından kalkan sayfaları iyi takip etmiyorlar ve sık sık ölü link tabir edilen hiçbir yere götürmeyen linklere rastlanıyor. Sitenin karmaşık görsel tasarımı da kafa karıştırıcı olabiliyor. Ancak bu tasarımın oldukça şık göründüğü de bir gerçek. Kendi tercihlerinize göre kişiselleştirme özelliği var.

İçerik 4 - Tasarım 4 - Linkler 4 - Genel 4

NETBUL - http://www.netbul.com

NetBul sitesini kendi alışkanlıklarınıza göre özelleştirebilmeniz de mümkün. Bu tür kişiselleştirmeler sayesinde bulunduğunuz kente göre hava durumu, tuttuğunuz takıma göre spor haberleri, yatırım yaptığınız hisse senedine göre teknik analizler ekranınıza geliyor. Güncelleme hızı iyi, sayfalar her gün elden geçiyor. Tasarım da iyi, okunaklı ve organize. Ancak zengin içeriğine çok fazla güvenip kendileri dışındaki sitelere bol miktarda link koymayı ihmal etmişler.

İçerik 5 - Tasarım 5 - Linkler 2 - Genel 4

MYNET - http://www.mynet.com

Mynet yüklenmesi nispeten yavaş sitelerden biri. Kişiselleştirme şansınız da yok. Ücretsiz e-mail veriliyor. Web tabanlı e-mail iyi bir başlangıç sitesi için hiç fena fikir değil. Mynet sitesinde günlük TV programları, burçlar gibi yararlı güncel bilgiler de var. Kadın erkek ilişkileri için ayrı bir kategori ayrılmış. Bu kategoride daha çok gerçek yaşam öyküleri anlatılıyor. Mynet'in oyun sitesi de var.

İçerik 3 - Tasarım 4 - Linkler 4 - Genel 4

MAVİ NOKTA - http://mavinokta.com

Mavi Nokta'nın sade bir tasarımı var. İçeriği pek zengin sayılmaz, şimdilik verdiği linkler de zayıf. Yayına yeni başlayan bir site olduğu için biraz zamana ihtiyacı var. Kendi Web sitesini hazırlayanlara rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bir kanalları var. Mavi Halka Türk Siteleri Zinciri adıyla bir Web zinciri oluşturuyorlar. Şimdilik üye sayısı sınırlı ama zamanla genişleyecek ve işe yarayacak bir girişim. Gelecek vaad ediyor, takip etmekte fayda var.

İçerik 3 - Tasarım 4 - Linkler 4 - Genel 4

TURK.NET - http://www.turk.net

Turk.Net başlangıç sayfasında popüler haberler, tartışmalar ve yorumlar var. Eğer arama yapmak istiyorsanız, detaylı bir arama yapabiliyor ve arama yardımı da mevcut. Sitenin kanallarından Oyun.turk.net oyun severler için muhteşem bir yerli kaynak. Yine ilginç hizmetlerden biri cep.net adlı hem Turkcell hem Telsim aboneleri için e-postayı cep telefonuna yönlendirme hizmeti. Bir başlangıç noktası olarak çok güzel.

İçerik 5 - Tasarım 4 - Linkler 4 - Genel 4


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır