kapat

21.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk şarapları
Dışa açılan Türkiye, şarabı yeniden keşfedip tadına varırken Türk şaraplarının kalitesi de yükseliyor. Yeniden şarapla barışıyoruz.

"2000'DE Türk şarapçılığı büyük bir atılım yapacak." Bu görüşün sahibi Kaliforniyalı ünlü şarap üreticisi Agustin Huneeus. 1993 yılında, dünyanın en saygın şarap dergisi Decanter'in "2000 yılında hangi şaraplar içilecek?" sorusuna vermiş bu yanıtı Huneeus. Ünlü İngiliz şarap yazarı Andrew Jefford da aynı görüşü paylaşmış ve yeni binyılda Türkiye'de bir bağının olmasını dilemiş. Yedi yıl önce bu tahmini yapan iki şarap uzmanı haklı çıktı. Gurme Style Dergisi Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın, 2000'e iki ay kala Türk şarapçılığının büyük bir rönesansın eşiğinde olduğunu söylüyor.

KASIM sayısının kapak konusunu "Yeni Türk Şarapları"na ayıran Gurme Style Dergisi, gelişen şarapçılığımızı anlatıyor bu sayısında. Şarap, ülkemizde hiçbir zaman olmadığı kadar gündemde. Gençler şaraba yöneliyor, popüler merkezlerde şarap barları açılıyor (Sıraselviler'deki Andon'da Türk şaraplarının hepsini bulabilirsiniz), marketler büyük şarap reyonları düzenliyor ve bu yeni raflar enfes lezzetteki Türk şaraplarıyla doluyor. Başta Clinton ve ailesi olmak üzere, AGİT konferansı için ülkemize gelen yabancı konuklara yemeklerde sadece Türk şarapları ikram ediliyor.

Yeni şaraplar yeni tadlar
BEYAZLAR

* Sarafin Sauvignon Blanc: Aromatik yapılı (yeşil elma, limon) asiditesi yüksek, damakta "diri" bir şarap. Fiyatı 6 milyona yakın.

* Sarafin Chardonnay: İçi işlenmiş meşe fıçılarda yıllandığı için hafifçe füme ve meşemsi kokulara da sahip, damakta dolgun, kıvamlı ve tok bir beyaz şarap. 6 milyon TL.

KIRMIZILAR
* Diren Karmen Selection: Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinin bir harmanı. Tekel Buzbağ şaraplarını özleyenler için birebir. Laciverdi kırmızı, alışılmadık renkli. Böğürtlengillerin aromaları ve tadları hissediliyor. Zengin lezzetli, yıllandırılabilir bir şarap. Kalite-fiyat dengesi belki de en uygun Türk şarabı. 3 milyon TL civarında.

* Kavaklıdere Kalecik Karası: Zarif meyvemsi aromalara sahip, damakta özellikle mürdüm eriği tadını çağrıştıran, yumuşak içimli bir şarap. Fransız Burgonya şaraplarını anımsatıyor. 12 milyon TL civarında.

* Kavaklıdere Öküzgözü: Meyvemsi ve baharlı aromaları olan, damakta dolgun, zengin ve buruk bir şarap. Karmaşık ve zengin tadları var, yıllanmaya müsait. 12 milyona yakın.

* Pamukkale Cabernet Sauvignon: Çeşme bağlarına birkaç yıl önce ekilen, Cabernet Sauvignon'dan yapılıp meşe fıçılarda dinlenmiş bir şarap. 4 milyon TL'ye satılıyor.

* Sarafin Cabernet Sauvignon: Gelibolu bağlarında yetiştirilmiş üzümlerden. Meşe fıçıda dinlendiğinden fıçı tadları da hissediliyor. Dolgun gövdeli, baharlı bir şarap. 6 milyon TL.

* Turasan Kalecik Karası. Son derece yumuşak içimli, ahududumsu bir aroma ve tada sahip, "ince" bir şarap. Beaujolais şaraplarını anımsatıyor. 6 milyon TL.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır