kapat

19.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
ATÝLLA DORSAY(adorsay@sabah.com.tr )


Þiddet insanýn içinde

Evini terk edip kendini ormanlara ve gorillere adayan bir doktor, sonunda katillerle dolu bir cezaevine düþer.. Ve, þiddetin doðada deðil, insanýn ruhunda olduðunu kavrar..

Yýllar önce evini, karýsý ve kýzýný geride býrarakarak kendisini Afrika ormanlarýnda gorillerin yaþamýný incelemeye adayan bilim adamý Ethan Powell, orda karýþtýðý cinayet nedeniyle hapse girmiþ, sonra da ülkesine, ABD'ye iade edilmiþtir.

DOKTOR, DOKTORA EMANET
Kaldýðý azýlý mahkžmlarla dolu tutukevinde içine kapanan ve inatla konuþmayan Powell'ýn durumu, yetkililer tarafýndan psikiyatrlara emanet edilir. Genç ve hýrslý zenci psikiyatr Theo Caulder, sorumluluðu alýr. Ama dað baþýnda geçirdiði iki yýlda büyük bir kiþilik deðiþimi yaþayan doktorun dilini çözmek kolay olmayacaktýr.

"Ýçgüdü", ciddi ve felsefe aðýrlýklý bir romandan çýkmýþ oldukça ilgiye deðer bir film. Gerçi romanýn içeriði ticari bir Hollywood yapýmýnýn düzeyine indirgenmiþ. Ama kalan þeyler bile insaný düþünmeye ve tartýþmaya çaðýrýyor. Film, bir yandan klasik bir çevreci mesaj içeriyor. Ve insanoðlunun doðayý, hayvanlarý, ormanlarý nasýl yok ettiði ve yüzyýllar önce, "Uygarlýk öncesi" dönemlerde doðayla kurduðu ince dengeyi nasýl bozduðu anlatýlýyor. Öte yandan film, þiddetin bireysel ve toplumsal kökenlerine eðiliyor. Powell'ýn öyküsü aydýnlandýkça ve onun içinde bulunduðu cezaevi koþullarýnýn inanýlmaz baskýsý, zulmü ve amansýzlýðý gözler önünde belirdikçe, filmin mesajý da keskinleþiyor. Þiddet, doðadan çok daha fazla insanoðlunun kurduðu düzende gizlidir. Ve kuþkusuz þiddet þiddeti, daha çok þiddeti davet etmektedir.

ÝÇGÜDÜ (Ýnstinct) Yönetmen : John Turteltaub Senaryo : Gerald DiPiego Görüntü : Philippe Rousselot Müzik : Danny Elfman Oyuncular : Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr. , Maura Tierney Touchstone Pictures yapýmý.

Vahþi Batý'da körebe
VAHÞÝ BATI (Wild Wild West) Yönetmen : Barry Sonenfeld Senaryo : S.S. Wilson&Brent Maddock ve Jeffrey Price&Peter Seaman Görüntü : Michael Ballhaus Müzik: Elmer Bernstein Oyuncular : Will Smith, Kevin Kline, Salma Hayek Warner Bros filmi.

AdIna tür dediðimiz þey bir Amerikan buluþudur. Filmleri belli ve nerdeyse kesin kurallý türlere ayýrmak, western, dram, polisiye, komedi, müzikal, aþk filmi vb. gruplara bölmek, filmlerin hazýrlanýþý ve pazarlanmasý için ideal bir konum oluþturmuþtur.

Ama türlerin de artýk kabak tadý verdiði günümüzde, yine Amerikan sinemasý türleri özgürce birbirine karýþtýrýyor. Karmaþýk teknolojik oyuncaklarýyla oynayan bir çocuk sorumsuzluðu ve neþesiyle...

ÝKÝ KAÇIK AJAN
Ýþte, "Geleceðe Dönüþ-3"ten sonra yine western'le bilim-kurguyu harmanlayan ve içine casusluk filmi ögeleriyle bolca komedi sosu katan bir deneme... 1860'larýn Amerika'sýnda güney-kuzey çekiþmesi ve ýrk sorunlarý fonu önünde, ABD'yi "Teslim almak" isteyen kaçýk bir "Yarým-adam"la (öbür yarýsýný savaþta kaybetmiþtir!) onu durdurmaya çalýþan, biri fýttýrýk bir zenci, öbürüyse garip icatlarýn sahibi bir beyaz, iki "Ajan"ýn öyküsü.

EÐLENCE GIRLA
"Vahþi Batý" eleþtiriye meydan okuyan filmlerden. Batý'da eleþtirmenler hiç yüz vermedi. Ama ne önemi var? "Siyah Giyen Adamlar" ekibinin bu yeni çabasý, kabul etmeli ki seyircisini oldukça eðlendirecek. Tren sahneleri, tümü trende geçen Buster Keaton baþyapýtý "General"den esinler taþýyor. Filmin genel havasý ise Blake Edwards'ýn ünlü filmi "Büyük Yarýþ"ý anýmsatýyor. Yer yer komedinin ilk günlerini düþündüren fiziksel ve harekete dayalý buluþlarla, yer yer tam yerinde sözlü esprilerle örülü, kendine özgü bir formulü deneyen ve çabucak unutulacak olsa da sinema salonunda iyi vakit geçirten bir film.

Yýldýz tablosu
Gözler Tamamen Kapalý * * *

Ýçgüdü * * *

Çilek ve Çikolata * * *

Perili Ev * * *

Üçüncü Sayfa * * *

Vahþi Batý * *

Amerikan Pastasý * *

Müfettiþ Gadget *

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr