kapat

19.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Deprem vergisi yumuşatılıyor...

Önceki gece, milli maç bittiğinde, Maliye bürokratları, maçın sevincini dahi tam yaşayamadan, Maliye Bakanı'nın makamına doğru yola koyuldular.

Futbolu çok sevdiği bilinen Maliye Bakanı Oral, bürokratlarına "maç izleme izni" vermiş, ancak maç biter bitmez de, toplantıya gelmeleri gerektiğini tembih etmeyi unutmamış...

Deprem vergisi
Özellikle iş dünyasından, çoğu haklı gerekçelere dayalı yoğun tepkiler gelmesine rağmen, deprem vergisinin çıkartılması kaçınılmaz gözüküyor. Önceki gece, maç bitiminde, sabaha karşı 03.00'e kadar süren Maliye Bakanı'nın başkanlığnıdaki toplantıda, deprem vergisinin çerçevesi çizildi.

Ortaya çıkan tabloya göre, deprem vergisi yumuşatılmak suretiyle çıkartılacak.

Ödeme kolaylığı
Deprem vergisi düşüncesiyle hazırlanan ilk tasarı önemli ölçüde yumuşatılmış durumda. Örneğin, oranların düşürülmesi, ikişer ay ara ile "6 taksitte ödeme kolaylığı", ticari işlerde kullanılan araçların vergi dışı bırakılması bunlardan bazıları.

Bu arada, depremde hayatını kaybedenlerin varislerine de "Veraset ve intikal vergisi" yönünden bir kolaylık getiriliyor. Buna göre, depremde hayatını kaybedenlerin varisleri, kendilerine intikal eden miras nedeniyle, veraset ve intikal vergisi ödemeyecekler.

Özetle, deprem vergisi istemeyerek de olsa geliyor, ancak yumuşatılarak...

SORUNLAR ve ÇÖZÜMLER
Offshore hesapların beyanı ertelendi mi?

SORU: Döviz tevdiat hesabının vadesi sona ermek üzere. Banka müdürü, offshore hesap açtırmam halinde, daha yüksek oranda faiz geliri elde edebileceğimi, stopajdan kurtulacağımı, offshore hesaplardan elde edilen faizlerin beyanının da, mevduat faizi ve repo gelirlerinde olduğu gibi, 2002 yılı sonuna kadar ertelendiğini söyledi. Doğru mu?

Ahmet ATAY/İZMİR

YANIT: Doğrusu da var, yanlışı da... Offshore hsaplardan daha yüksek faiz geliri ve stopajın yapılmayışı doğru. Offshore hesaplardan elde edilen faiz gelirlerinin beyan edilmeyeceği ise doğru değil. 100 dolar ya da 100 milyon lira faiz geliriniz olsa dahi, yıllık Gelir Vergisi beyannamesi verip, vergi ödeyeceksiniz.

Arsanın değerini yükselteyim mi?
SORU: 1995'te aldığım arsamı 1998'de 20 milyar lira beyan etmiştim. Bu değeri "yenileme beyannamesi" ile 200 milyar liraya yükseltip, 2000 yılında arsayı satmayı düşünüyorum. Gelir Vergisi yönünden avantajım olacaksa, 1998 yılı Eemlak Vergisi beyanımı yenileyeceğim. Böyle bir avantajım var mı?

Murat ERBAŞ/ANKARA

YANIT: Yenileme beyannamelerinde bildirilen değer, Gelir Vergisi yönünden maliyet bedeli olmayacak. Maliyet bedeli olarak, yine 1998 yılı beyanı esas alınacak. Ancak, 4444 sayılı yasa ile gayrimenkul satışlarında, 4 yıllık süre sınırlaması getirildi. Buna göre, arsanın alındığı tarihten itibaren 4 yıl geçtikten sonra elden çıkarılması halinde, bundan doğan kazancın tutarı ne olursa olsun, Gelir Vergisi'ne tabi olmayacak. Özetle, 1995'te aldığınız arsayı, 2000 yılında dilediğiniz fiyata satabilirsiniz ve Gelir Vergisi de ödemezsiniz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır