kapat

19.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AGİT 4 trilyon ve prestij kazandırdı
AGİT Zirvesi, turizmin yüzünü güldürdü. 6 bin 500 kişi, beş günde yaklaşık 8 milyon dolar para bırakacak

AGİT Zirvesi ve öncesinde yaşananlar, tüm Türkiye'nin yüzünü güldürdü. Ancak zirve en büyük yararı, son iki yılı boynu bükük geçiren turizm sektörüne sağladı. Zirve nedeniyle yaklaşık 6 bin 500 kişi Türkiye'ye geldi. Bu rakam, yatak potansiyeli 30 bin dolayında bulunan İstanbul'un yaklaşık yüzde 21'ini doldurdu. Dolu kapasitenin daha çok lüks konaklama ve harcamaya yönelmesi de gelirleri artırdı. Türkiye ekonomisinin AGİT nedeniyle sağladığı kazanç, havaalanı vergileri, uçak kiraları, taşımacılık masrafları da düşünüldüğünde 8 milyon doları buldu. Bu rakam, aynı boyuttaki normal bir kongrenin yaklaşık 2.5 katına işaret ediyor.

TANITIM ÖNEMLİ
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Talha Çamaş, kişi başına günlük ortalama 200 dolar harcama ile 5 gün üzerinden yapılan bir hesaplama ile AGİT'in turizm sektörüne getirisinin yaklaşık 6.5 milyon doları bulduğunu belirtti. Katılımcı ve yabancı basın mensuplarının ekstra harcamaları da hesaba katıldığında bu rakamın 7.5 milyon doları bulacağını vurgulayan Çamaş, "Ancak tüm liderler özel uçaklarıyla geldi. Bunların vergileri, hangar kiraları da hesaba katıldığında rakam çok daha büyüyor" dedi.

AGİT'in Türkiye için en büyük kazancının tanıtım olduğunu da ifade eden Çamaş, "Bunun getirisi yüz milyon dolarlarla ölçülmez. Clinton'ın Efes'e gitmesi ve yaptığı açıklamalar, üzerimizden atmaya çalıştığımız olumsuzluğu gidermede bizi üç basamak yukarı attı. Tüm liderlerin İstanbul'a gelmesi deprem riskinin olmadığını da ortaya koydu. AGİT, Türk turizmi için çok önemli bir referans. Türkiye de, organizasyonlar konusundaki rüştünü ispat etti. Turizm açısından önümüz muhteşem açıldı. Bu hava sürerse, yakın gelecekte, 6.5-7 milyon dolarlık gelir bizim için fıstık parası olur" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır