kapat

19.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya da Türkiye de gelecek yıl büyüyecek
The Economist'in 2000 tahminlerinde Türkiye'de enflasyonun yüzde 52'de kalacağı, büyümenin ise yüzde 5 olacağı belirtildi

The Economist dergisinin konusunda dünyaca ünlü uzmanlara her yıl hazırlattığı ve önümüzdeki yıla ilişkin öngörülerin bulunduğu 'The World in 2000' çalışmasında 2000 yılında Türkiye'de enflasyonun yüzde 52.8 seviyesinde kalacağı tahmin edildi. 2000 bütçesinde enflasyon hedefinin yüzde 25 olarak belirlenmesine ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) stand-by için bunun hedef olarak konulmasına rağmen, The Economist bu hedefin epey üzerinde bir rakam öngördü. The Economist'in The World 2000 çalışmasında, Türkiye ile ilgili tahminlere 17 Ağustos depreminin 2000 yılında ekonomiye yapacağı etkiyle başlanıyor. Bir doğal felaketin ardından insan yapısı bir canlanmanın olabileceği sorusunu ortaya atan The Economist, Türkiye'nin 1995'tekinden sonra ilk kez IMF ile yapılacak anlaşmanın da yardımıyla enflasyon baskısı altındaki ekonomisini yoluna koymaya çalışacağını vurguladı.

HARCAMALAR ARTAR
Depremden etkilenen bölgelere yönelik olarak yükselecek harcamaların ve vergi gelirlerindeki düşüşün bütçe açığı ve enflasyon hedeflerini bozacağı vurgulandı. Ancak, yeniden yapılanma ve inşaat sektöründeki canlanmanın 1999'daki durgunluğun ardından canlanma yaratacağı da ifade ediliyor.

The Economist, Türkiye'ye ilişkin enflasyon tahmininde yüzde 25'lik hedefe itibar etmeyerek yüzde 52.8 öngörüsünde bulunuyor. 1999'da yüzde 0.8 daralma tahmin eden The Economist, 2000 yılında ekonominin canlanacağını ve yüzde 5 büyümeye ulaşılacağını belirtiyor.

Görüş farklarına rağmen üç partili koalisyonun görevde kalacağını yazan The Economist, Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin istikrarsızlık potansiyeli taşıdığını vurguladı.

2000 iyi bir yıl olacak
The World in 2000'e göre, milenyumun ilk yılında dünya dengesini bulacak. İlk olarak çok hızlı büyüyen Amerikan ekonomisi yavaşlayacak ve yüzde 2.2 seviyesine gerileyecek. Buna karşılık Avrupa ve Asya'da büyüme hız kazanacak. Avrupa Birliği'nde büyüme yüzde 2.7, Latin Amerika'da yüzde 3.8, Asya'da ise yüzde 5.6 olacak. 2000 yılının önemli bir konusu da internet olacak. İlk kez bu yıl internette İngilizce konuşanlar azınlıkta kalacak. Cep telefonları ile internetin evliliği de bu hızlı devrime müthiş bir ivme kazandıracak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır