kapat

19.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kaleyi içten fethetmeye geldi
Klerides, 35 yıl sonra geldiği Türkiye'de, Rumlar için lobi yapıyor. İstanbul'da, Türkler'in şaşkın bakışları arasında taviz kopartmaya çabalıyor.

Resmen tanımadığımız Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Klerides, 35 yıl aradan sonra AGİT'in davetlisi olarak İstanbul'a geldi. Üstelik buradaki ziyareti süresince, uzun yılladır mücadelesi verilen Kıbrıs sorunu üzerine yabancı politikacılarla "kulis yapma" fırsatını yakaladı. Bu durum bayancı diplomatlar arasında "Klerides, Türkler'in kalesinden Kıbrıs'ı sökmeye çalışıyor" yorumlarına yol açtı. Klerides'in zirveye katılması, Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki münasabetlere karşı gerçekleşti. Klerides'in gelişinde diplomatik birçok problem yaşandı. Klerides, protokolde Türkiye Cumhuriyeti'nin karşısına Kıbrıs Cumhuriyeti'nin lideri olarak çıktı. Türkiye, zirve sonunda altında Kıbrıs Cumhuriyeti liderinin imzası bulunan her belgeye "itiraz" koyacak.

ÖZEL BELGE
Türkiye, ev sahibi olduğu için katılacak ülkelere AGİT sekreteryası aracılığıyla davetiye gönderdi. Klerides, zirveye AGİT davetlisi olarak çağırıldı. Ancak "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla katılmasına rağmen Türkiye, "Kıbrıs Cumhuriyetini" resmen tanımadığı için havaalanına indiğinde Kelirdes'in giriş-çıkış bilgileri pasaportuna yazılamadı.

Bunun yerine özel olarak düzenlenen bir başka belgeye işlendi. AGİT'in ilk gününde Demirel Rum lideri, "Ekselans Klerides" olarak karşıladı

"TELKİN EDİN"
Klerides, 3 Aralık'ta New York'ta başlayacak Kıbrıs müzakeleri için İstanbul'da "kulis" fırsatı buldu. ABD Başkanı Bill Clinton, Almanya Başkanı Schröder ve Fransa Başkanı Chirac ile görüşen Klerides, Rauf Denktaş'ın New York'ta olumlu bir adım atması için "telkin edilmesi"ni istedi.

Klerides, Kıbrıs Türk ve Rum Kesimleri birlikte AB'ye alınırsa sorununun çözüleceği yolundaki görüşünü de liderlere kabul ettirmeyi başardı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır