kapat

19.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Söz düellosu
Beni iyi dinleyin. Anlamadığınız konularda bizi eleştiremezsiniz. İçişlerimize de kimseyi karıştırmam . Dostum Yeltsin, Moskova'da tankın üzerine çıktığınızda hapse atılsaydınız sizi bu masadakiler kurtaracaktı...

İstanbul'da dün başlayan ve 2 gün sürecek olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın zirve toplantısı Çeçenistan krizi nedeniyle olaylı başladı. Açılış oturumunda söz alan Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Amerika'ya ve Batı dünyasına imalı sözlerle sataşınca, ortam bir anda gerildi.

Konuşması ve tavırlarıyla Soğuk Savaş dönemi Sovyet liderlerinden Nikita Kruşev'i hatırlatan Yeltsin, eliyle masaya vurarak "Çeçenistan konusunda taviz vermem. İçişlerime karıştırmam" dedi. Daha sonra söz alan Amerika Başkanı Bill Clinton da, konuşmasında Yeltsin'in sözlerine birer birer cevap verdi. Bunun üzerine sinirlenen Yeltsin, toplantı salonunu terk etti. Ardından Clinton da salondan çıktı. Rus lider güçlükle yatıştırıldı ve oturumun ardından çekilen AGİT aile fotoğrafına girmeye ikna edildi. Ancak Yeltsin'in suratı asıktı.

ANLAMAYAN ELEŞTİRMESİN
Sabah oturumunu tam bir söz düellosuna çeviren atışma Yeltsin'in "Beni iyi dinleyin. Terörizmi anlamayanların Rusya'yı eleştirmeye hakkı yoktur. Terörizm kanserini yeneceğiz. Bu zorluklar karşısında bir takım reçeteleri kabul edemeyiz. Çeçenistan'da paralı askerler var. Hangi ülkelerin bunları desteklediğini biliyoruz. İçişlerimize karışılması girişimlerini de kınıyorum. Bunun nelere yol açtığını hatırlamak için Amerika'nın liderliğindeki NATO'nun Kosova saldırısına bakmak yeterlidir" şeklindeki sözleri başlattı.

"YERİNİZDE OLSAM"
Clinton, AGİT'in Çeçenistan sorununa yardımcı olabileceğini ve Rusya'nın siyasi diyalog yolunu açması gerektiğini vurguladı. Yeltsin'in özellikle içişlerine karışılmaması konusundaki teorilerinin artık geçerli olmadığını da Rus liderin hayatından örneklerle anlattı: Dostum Yeltsin, Kosova konusunda sizinle aynı fikirde değilim. Kosova'da yaptığımın doğru olduğuna inanıyorum. İyi ki Bosna'daki gibi geç kalmadık. Moskova'da tank üstüne çıktığınızı gördüğüm an hayatımın en önemli anlarından biriydi. Özgürlüğünüzü almaya çalışanlar sizi hapsetseydi, şimdi bu masanın etrafında oturanlar, sizi ve Rusya'nın özgürlüğünü korumak için çalışacaktı ve hiçbir zaman da bu Rusya'nın içişleri, karışamayız demeyecekti.

YELTSİN'İ İKNA EDEMEDİ
İki lider, oturumun ardından 45 dakika görüştü. Görüşmenin ardından Clinton "Yeltsin'i Çeçenistan konusunda siyasi diyalog yolunu açmaya ikna edemedim. Görüşme boyunca ne o ne de ben konu hakkındaki pozisyonumuzu değiştirmedik. Ona burada birçok dostu olduğunu bizi dinlemesi gerektiğini söyledim. Ancak Çeçenistan konusunda geri adım atacakmış gibi görünmüyor. Umarım yarın buradan ayrılmadan önce bir adım atarız. Yine de bundan emin değilim" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır