kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
CENGÝZ ÇANDAR(ccandar@sabah.com.tr )


Çeçenlere ihanet ziyareti...

Türkiye bir yanýyla müthiþ paradokslar ülkesi. 50 yýldýr Amerika'nýn en sadýk müttefiki görünüyor ama "Türk eliti" içinde Amerika'dan kuþku ve hatta bir bölümünde keskin Amerikan aleyhtarlýðý malžm.

Buna karþýlýk, tarih boyunca çatýþma içinde bulunduðumuz ve "jeopolitik nedenler"den ötürü uzun bir süre öyle kalacaðýmýz anlaþýlan Rusya'nýn her türlü pervasýzlýðý ve kardeþ topluluklara zulmü Türkiye'de es geçilir. Rusya ile yakýnlaþma lâflarýna ise kamuoyunda prim yaptýrýlýr. Devlet sistemi içinde adetâ bir "Rus lobisi" mevcuttur.

Geçen yüzyýlýn ilk yarýsýnda koyu Rus yanlýsý bilinen Mahmut Nedim Paþa adlý bir sadrazam vardý. Ne var ki, Cumhuriyet döneminde Mahmut Nedim Paþa'larýn adedi bir hayli arttý. Tansu Çiller'in Baþbakan olduktan sonra ilk yurtdýþý gezisini Rusya'ya yapmýþ olmasý, þimdi Ecevit'e baktýðýmýzda demek ki bir raslantý deðilmiþ. O kez, Çiller'in orada yaptýðý siyas” gaflarý sayamaz hale gelmiþtik. Moskova'dan ayrýlýrken, "Türkiye ile Rusya'nýn dünyaya ayný pencereden baktýðýný!" ilân etmiþti. Çiller'in akýl hocalarýna benzer akýl hocalarý Bülent Ecevit'te de olmalý ki, ikinci yurtdýþý ziyaretini Rusya'ya yapýyor. Berbat bir zamanlama ile.

Berbat bir zamanlama zira Rusya, Kuzey Kafkasya'da Çeçenlere karþý soykýrým politikasý izliyor ve Batý Dünyasý Rusya'ya mesafe almaya mecbur kalýyor. Üç gün önce Bill Clinton, Oslo'da görüþtüðü Rus Baþbakaný Vladimir Putin'e, "Bu politikayý durdurmadýðý takdirde Rusya'nýn uluslararasý itibarýnýn sarsýlmasý riski bulunduðunu" bildirmiþti.

Amerikalý'lar, iki hafta sonra Ýstanbul'da yapýlacak AGÝT Zirvesi'nin Rusya'nýn Çeçenistan'daki soykýrýmcý politikasýnýn gölgesi altýnda kalmasýndan endiþeli ve yavaþ yavaþ Rusya'ya karþý kýmýldýyor.

Oysa AGÝT Zirvesi'nin ev sahibi Ecevit, Rusya'ya, zirve öncesinde "ayaðýný denk almasý" ihtarýnda bulunmaya deðil, "terörizmle iþbirliði anlaþmasý" imzalamaya koþuyor. Bu kadar basiretsizlik görülmüþ þey deðil.

Türkiye'nin Rusya ile terörizm konusunda iþbirliðine ihtiyacý var mý? Terörist diye damgaladýðýn PKK silahý ve çatýþmayý býrakmýþ. Zaten, PKK'ya karþý asker” baþarý elde edilmiþ. Bu durumda, Rusya ile terörizme karþý iþbirliðinin anlamý ne? Anlamý Rusya için var; çünkü herbir Çeçen, Rusya için terörist. Yani, Rusya, soykýrým politikasý güttüðü bir sýrada, Türkiye ile yakýnlaþma görüntüsüyle hem Çeçenlere karþý psikolojik avantaj elde etmeyi, hem de Türkiye'nin Kafkasya baðlantýsýný böylece kesmeyi hesaplýyor.

Nereden baksanýz akýl alacak iþ deðil. Çeçenistan ve Daðýstan'ýn moral dayanaðý Türkiye'dir. Rusya'nýn Kafkasya'da zayýflamasý, Türkiye'nin lehinedir. Kaldý ki, Türkiye nüfusunun bir bölümü, Kuzey Kafkasyalýdýr. Çeçen ve Daðýstan kökenli vatandaþýmýz az mý? Türkiye, tarihine ve kendi insan hamuruna nasýl sýrtýný döner.

Ayrýca, Türkiye'nin ekonomik çýkarlarý da Kafkasya'da Rusya ile çatýþýyor. Rusya'nýn Kafkasya hakimiyeti halinde, Türkiye'nin Hazar havzasý ve Orta Asya ile enerji irtibatlarý da tehdit altýnda demektir.

Ecevit'in Moskova seyahati, Türkiye'nin uluslararasý konumuna da aykýrý. Rusya ile "mavi akým" adý altýnda Karadeniz'in altýndan geçirilecek boru hattý ile doðaz gaz baðlantýsý kurulmasý; Türkmenistan ve Azerbaycan'dan alýnabilecek doðal gaza engel teþkil ediyor. "Mavi akým"ýn ardýnda Rus Gazprom ve Ýtalyan Eni þirketi ile, Rusya ile iþbirliðine hevesli bazý Türk iþadamlarý ve siyasetçiler var. Türkmenistan-Azerbaycan doðal gaz projesinde ise Amerikan Bechtel þirketinin yanýsýra Anglo-Hollanda þirketi Shell sahnede. Ve, Ecevit, "mavi akýmcýlar"ýn tuzaðýna düþürülerek Moskova'ya taþýndý.

Baþbakan, Amerikan, Azer” ve Türkmen tepkisini göðüsleyemeyeceðini görerek, Mavi Akým'ý geciktiriyor ama Çeçenlere ihanet sayýlabilecek kulvarda uygun adým ilerliyor. Recai Kutan, Washington'da Marc Grossman, New York'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Çeçenistan'ý görüþürken, Ecevit'in Moskova'da Putin'in Çeçen kanýna batmýþ elini sýkmasý pek hazin...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr