kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kurum kültürü şart
Finans sektöründe genel trendin aksire başladığından bu yana 7 senedir Esbank ve Es Yatırım'da çalışan Taner Mirza kurum kültürünün şart olduğunu söylüyor

CÜNEYT TOROS

Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, Esbank'a başlayan ve 7 yıldır da aynı kurumda iş hayatını sürdüren ender kişilerden biri Taner Mirza. Halen Es Yatırım'ın kurumsal finansman, pazarlama ve araştırma bölümlerinden sorumlu.

Mirza, son dönemde oldukça fazla vakit ayırdığı halka arz işlemlerine son noktayı koymaya hazırlanıyor. Halen durgun olan borsanın açılması ile birlikte şirketleri halka açmak için tüm hazırlıkları tamamlamış. Uygun zamanı kolluyor. Mirza, kişisel olarak kısa sürede parlamak gibi bir niyeti olmadığını belirtiyor. "Kurumla beraber bir yere gelmek önemli' diyor. Mirza, kurumun güvenilirliğinin mutlaka olması gerektiğini savunuyor. Finans piyasasında bu olgunun ekstra önem kazandığını savunuyor. Kurum kültürü, gelecek, kariyerle ilgili yaptığımız söyleşide Mirza şöyle konuştu:

"Bir yerde önce kurum kültürü olmalı. Bunu sağlarsanız o zaman insanlar paradan daha önemli şeyler olduğunu fark ederler. Güvenilirlik ön planda olmalı. Bu işe Esbank'la başladım. Es Yatırım ile devam ediyorum. Kuruma inanmazsan bu kadar uzun süre bir yerde çalışamazsın.'

Belli kararların alınması halinde Türkiye'ye yüklü sermaye girişlerinin olacağını söyleyen Mirza bu dönem için tüm aracı kurumların hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Mirza, Es Yatırım olarak enflasyonun düşmesi halinde gelişecek piyasaya hazırlandıklarını belirterek şöyle konuştu:

"O zaman her şey çok değişecek. Bence enflasyonun gerilemesi halinde hiç bir aracı kuruluş bugünkü sermaye seviyesi ile işlerin altından kalkamayacak. Bu nedenle yabancılarla işbirliğine gitmek zorunda kalacaklar. Bizim de uzun vadede bu yönde planlarımız var. Sonra artık herkesin unuttuğu özel sektör tahvilleri ön plana çıkacak. Buna da hazırlıklı olmak zorundayız. Taner Mirza İMKB'nin mecut durumu ile daha büyüyemeyeceğini söylüyor ve ekliyor:

"Artık deniz bitti. Bu piyasayı mutlaka büyütmek gerektiyor. Borsayı birkaç büyük oyuncu götürüyor. Bunlara da fazla kızmamak gerek. Onlar da olmasa bu piyasa çoktan biterdi."

Dürüst halka arz
Mirza'ya bir şirketin hisse senetlerini halka açma aşamasında nasıl çalıştıklarını sorduk. Sorumuzu şöyle cevapladı:

'Bir kere bilgilerin olduğu sirküleri en ayrıntılı şekilde açıklamanız lazım. Hisse senedi değerlemesinde dürüst olmak gerekiyor. Bizim borsada yağmacı bir mantık var. Hemen alayım ve kazanayım istiyor yatırımcı. Bu oldukça sakıncalı. Şirketin değeri neyse biraz iskontolu satmanız gerekiyor. Yatırımcı tabii ki para kazanmalı. Kazanmalı ki bu piyasaya güveni artsın. Biz önümüzdeki dönem için enerji, sağlık ve teknoloji sektörlerindeki şirketlerin halka açılması için çalışacağız. Yani geleceği olan sektörlerin hisse senetlerini yatırımcıya pazarlayacağız."

Mirza'nın gelecekle ilgili beklentisi ise biraz farklı. O eğitmen olmak istiyor. Kendi deneyimlerini yeni kuşaklara aktarmanın en fazla bu yolla mümkün olacağını savunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır