kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çillerler'e Yargıtay şoku
TANSU-Özer Çiller'in, Antalya Beldibi'nde, Hazine arazisine yaptırdıkları 20 milyon dolarlık otelin işletmesini başka bir kişiye vermeleri, başlarına dert açtı.

"Kemer Inn" adlı otelin Hazine'ye devrine hükmeden Antalya Mahkemesi'nin kararı dün Yargıtay'da onaylandı. Yargıtay'ın kararına göre Çiller Ailesi sadece araziyi Hazine'ye vermekle kalmayacak, tesisi de tüm mallarıyla birlikte teslim edecek. Çiller Ailesi, Yargıtay'ın kararı, kendilerine ulaştığı andan itibaren 1 hafta içinde "tashihi karar" talebinde bulunabilecek. Ancak, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, kararı oybirliği ile aldığından, Çillerler'in itirazından farklı bir sonuç çıkma olasılığı zayıf görülüyor. Milli Emlak kontrolörleri, geçen yıl Beldibi'ndeki tesisi ve işletmesini bizzat incelemişler ve usulsüzlükleri belirleyerek, sözleşmenin feshini önermişlerdi.

"ÖZEL KULÜP"
Maliye Bakanlığı, 1992'de Çillerler'in ortağı olduğu Aytaş AŞ'ye, Antalya Beldibi'nde oldukça kıymetli bir arazinin kullanım hakkını devretti. Devletten kiralanan arazi üzerinde, "özel kulüp" niteliğinde bir turistik tesis inşa edildi. Bu tesis, Maliye ile yapılan sözleşmedeki şartlara aykırı olarak ve yasal izin alınmadan üçüncü bir kişiye devredildi. Bunun üzerine Maliye, Çillerler'e verdiği araziyi geri almayı kararlaştırdı. Ancak, bu işlem için sözleşmenin feshini öngören bir dava açılması gerekti. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Hazine arazilerinin kullanım hakkını devreden sözleşmelerin, uygulamada ortaya çıkacak sorunlara göre en ince ayrıntıları düzenleyecek şekilde hazırlandığını hatırlattılar ve şunları söylediler: "Devletten kullanım hakkı alınan bir kamu arazisi üzerinde kurulacak üst yapılar ile bunların gelir getirici tarzda işletilmesi belli esaslara bağlıdır. Çiller Ailesi, Hazine'den kiraladıkları arazi üzerinde inşa ettirdiği oteli bir başkasına devretmiş. Dolayısıyla kendisine ait olmayan bir gayrimenkul üzerinde kurduğu tesisin, gelirlerini Maliye'ye bilgi vermeden ve onay almadan satmış. Tek başına bu işlem bile sözleşmenin iptalini ve arazinin üstündeki tesisle birlikte alınmasını gerektiriyor."

AYTAŞ A.Ş.'nin
Çillerler'in Beldibi'nde kiraladıkları kamu arazisi üzerinde yapılan otel, Aytaş Turizm Yatırım ve İşletmecilik Anonim Şirketi'ne ait görünüyor. Bu şirkette Özer Çiller'in, Marsan Holding'in, Mitaş A.Ş'nin hisseleri bulunuyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU-Ersin BAL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır