kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Küskün aydın döndü
Uğradığı silahlı saldırı sonucu felç olan ve tedavi amacıyla yurtdışına giden araştırmacı-yazar Prof. Dr. Server Tanilli, 18 yıl aradan sonra Türkiye'ye döndü

Silahlı saldırıya uğrayarak felç olan ve tedavi amacıyla yurtdışına giden araştırmacı-yazar Prof. Dr. Server Tanilli, 18 yıl aradan sonra Türkiye'ye döndü. Atatürk Havalimanı'nda sevenleri tarafından alkış ve çiçeklerle karşılanan Server Tanilli'nin ilk cümlesi "Vatanımı çok özlemişim. Bundan sonra sık sık geleceğim" oldu.

Yıllar süren ayrılığının nedenini 'vesile bulamama' olarak değerlendiren Profesör Tanilli, "En büyük özlem, insanın yurduna olan özlemi. Diyecekseniz ki 18 yıl niye sürdü bu ayrılık? Vesile olmadı. Bir vesileyi bu yıl gördüm, yakaladım. Aklımı kitaplarımla bozmuşum ya. Benim bir tarih serim var. Yıllardır onu yazar dururum. Onun son cildi 20'nci yüzyıl. Bu yıl da 20'nci yüzyıl bitiyor. Kendi kendime artık benim dönmem lazım dedim ve şimdi yanınızdayım" dedi.

'MUTLULUĞUM KADAR ACIM DA BÜYÜK'
Dönüşünde çok farklı bir Türkiye ve çok farklı bir İstanbul bulduğunu belirten Tanilli, "Gençliğimde İstanbul'un nüfusu 900 bindi ve insana huzur veren bir kentti. Görüyorum ki bu özelliğini kaybetmiş. Türkiye'de de çok şey değişmiş. Olsun! Ne diyor şair: 'Bu cennet, bu cehennem bizim'" diye konuştu. Türkiye'nin pek çok sorunu olduğunu ama bunların çözülebileceğini vurgulayan Server Tanilli, "Tarih hiçbir zaman hiçbir toplumun önüne çözemeyeceği sorunları koymaz. Yarınlara olan umudumuzu yitirmeyelim. Bizi güzel günler bekliyor. Gençliğe inanıyorum" dedi.

Mutlu olduğu kadar da acılı olduğunu belirten Tanilli, "Birkaç gün önce kaybettiğim değerli dostum Oktay Kurtböke'nin ölümü beni oldukça sarstı. Suikaste uğradığım zaman beni ameliyat eden doktorları bulup getiren Oktay'dı. Ona hitafen yazdığım son yazımda, tekerlekli sandelyeyi birlikte süreceğiz, bekle geliyorum demiştim. Ancak ne ben yetişebildim ne de o bekleyebildi" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DEN KAÇMADIM'
"Ben Türkiye'den kaçmadım. O koşullarda Türkiye'de yazı yazmam da çalışmam da olanaksızdı" diyen Tanilli, "Avrupa'dan Türkiye nasıl görünüyor?" sorusuna da, "Bir takım koşullar yerine getirilirse, Türkiye'nin durumu iyi görünüyor. Avrupa'nın reddedebileceği bir ülke değil. Bizim ülkemiz kişiliği olan bir ülkedir" cevabını verdi.

Server Tanilli'nin yurda girebilmesi için hakkındaki davalar sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından konulan tahditlerin kaldırılması gerekiyordu. Hukuki girişimler sonucunda tahditler kaldırıldı; Tanilli'nin Türkiye'ye gelişi sağlandı. 14 Kasım'a kadar İstanbul'da kalacak olan Prof. Dr. Server Tanilli bugün saat 14.00-15.30 arasında 'onur konuğu' olduğu TÜYAP Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşacak.

ÜLKESİNDEN UZAKTA 18 YIL
18'İNCİ İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yılki ''onur yazarı'' seçilen Prof. Dr. Server Tanilli, 1931'de İstanbul'da doğdu. İ.Ü Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Edebiyat, tarih ve felsefe konularındaki ders notları geniş yankı uyandıran Tanilli hakkında ''Komünizm Propagandası'' yaptığı gerekçesiyle 1975 yılında DGM'de dava açıldı. İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce aklanan Tanilli, 7 Nisan 1978'de uğradığı silahlı saldırı sonucu felç oldu. 1978-1980 yıllarını Avrupa'da tedavi ile geçiren Tanilli, 12 Eylül'den sonra Türkiye'ye döndü. Strasbourg İnsan Bilimleri Üniversitesi'nin çağrısı üzerine Fransa'ya giden ve ''Çağdaş Türkiye Kültür Tarihi'' dersleri veren Tanilli, 1996'da emekliye ayrıldı. Başlıca eserleri arasında ''Uygarlık Tarihi'', ''Devlet ve Demokrasi'', ''Yüzyılların Gerçeği ve Mirası'' (6 cilt), ''İslam Çağımıza Yanıt Verebilir mi?'', ''Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?'' var.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır