kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF kamularda zararı sorguladı
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki teknik heyet, kamu bankalarındaki ilk tur incelemlerini tamamladı. Cottarelli'nin öncelikli sorusu, "Görev zararlarını nasıl azaltacaksınız?" oldu. Cottarelli, depremin gerek Ziraat gerekse Halkbank'ın bilançosuna yansımasını da öğrenmek istediğini belirtti.

Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, IMF'nin görev zararlarının farkında olduğunu belirtti ve "Bize, (Yarın bu kredileri durdurun) demiyorlar. Reel sektörün büyük ölçüde bizim verdiğimiz kredilerle ayakta durduğunu biliyorlar. Görev zararlarının, enflasyon ve faizlerin aşağıya inmesine paralel olarak azalacağını kendilerine anlattık" dedi. Ansen şöyle devam etti:

"Kamu bankalarındaki görev zararları esnaf ve tarım kredilerindeki faiz farklarından kaynaklanıyor. Özellikle esnaf kredilerinde, kredinin kendi niteliğinden ya da teminatından kaynaklanan bir sorun bulunmuyor. 2000 yılından itibaren görev zararlarına karşılık bütçeye konulan ödenekler aktarılır ya da Hazine özel tertip tahvil vermeye devam ederse, giderek ağırlaşan yükü zamanla hafifletebiliriz. İlave yük gelmemesi için faizlerin mutlaka makul düzeye inmesi gerekiyor. Ancak IMF de esnaf ve KOBİ kredilerinin kesilmesinin Türkiye ekonomisine fayda getirmeyeceğini görüyor. Deprem felaketi de gösterdi ki küçük orta boy işletmelerin ayakta tutulmasında, yeniden üretim yapar hale getirilmesinde kamu bankalarının önemi çok büyük. Deprem sonrası o bölgeye 5 trilyon lira kredi tahsis ettik. 1-5 milyar lira arasında 3 yıl vadeli işletme, 5 yıl vadeli tesis onarım ve makine alım kredisi veriyoruz. Faizi de yüzde 20. Şimdiden makinası kurup ihracata geçen firmalar var."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır