kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Anadolu'da çarklar dönmeye başladı
İki yıldır krizle boğuşan Anadolu kaplanları, yavaş yavaş silkiniyor. Denizli'de yerel TV'lere verilen alt yazılı ilanlarla eleman aranıyor

İki yıldır komada olan Anadolu kaplanları yavaş yavaş silkiniyor. Artık Kahramanmaraş'ta, Gaziantep'te kahveler boş, işinden olanların hemen hepsi tekrar çalışmaya başladı. Denizli'de nereye baksanız iş ilanlarına rastlıyorsunuz. Henüz krizin yaraları tümüyle iyileşmese de, kaplanlar 2000'e umutla bakıyor.

Kahveler boşaldı
Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Süleyman İlgeri, "Henüz krizi atlatamadık, ama 2000 yılına krizle de girmiyoruz" diyor. Son aylarda ekonomik hareketlilik başladığını söyleyen İlgeri, umutlu konuşuyor:

"Denizli, 1998'i çok sıkıntılı geçirdi. 1999'a da bu sıkıntıyla girdik. Tam 9 bin 250 işçi işten çıkartılmıştı. Hepsi geri alındı. Eskisi gibi, yerel televizyon kanalları alt yazıyla, "Acele konfeksiyonda çalışacak usta aranıyor" diye duyurular geçmeye başladılar. Servis otobüslerinin camlarında koca koca iş ilanları yer alıyor. Tekstilde yüzde 40'a kadar inen kapasite kullanım oranları yüzde 70'lere kadar çıktı. 2000 yılına umutla giriyoruz."

YENİDEN İŞBAŞI
Anadolu'nun en atılımcı şehri Gaziantep de 2000 yılına umutla giriyor. İşten çıkartılan 10 bin kişi yeniden çalışmaya başladı. Kapasite kullanım oranları giderek artıyor. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, kriz öncesi rakamların yeniden yakalandığını söylüyor. Koçer, "Çok karamsar değiliz, hatta iyimser bile olduğumuz söylenebilir. Ama hâlâ önümüzü göremiyoruz. Belirsiz bir ortam var. 3 aylık bile program yapamıyoruz" diyor.

Tekstile endeksli Kahramanmaraşlı sanayici, çok kötü iki yıl geçirmişti. Sektörün girdiği krizden daha fazla yara almamak için yeni pazar arayışlarına giren sanayiciler, sonuçları toplamaya başlamış. Kahramanmaraş Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, "Küçükler krizi hâlâ atlatamadı, ama büyükler yüzde 90 kapasiteyle çalışıyor. İşten çıkartılan 6 bin işçi de işlerine dönmeye başladı. Krizde çok kayıp verdik. Ama kalanlar daha da sağlamlaştı. Bazı firmalar birleşti. Bazıları özkaynaklarını güçlendirdi. Çok sıkıntılı da olsa 2000 yılına daha güçlü giriyoruz" diye konuşuyor.

2000'den umutluyuz
Eskişehir'de çok ilginç bir durum sözkonusu. Henüz pazarda bir hareketlilik yok. İşten çıkarmalar devam ediyor. Söğüt Seramik ve Paşabahçe gibi büyüklerin da aralarında yer aldığı pekçok fabrika hâlâ üretime geçmedi. Ama, elektrik tüketimi patladı. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulduğu 1968 yılından bu yana enerji tüketiminin en üst seviyeye ulaştığını belirten Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, "Bu durumu anlamak gerçekten zor. Ama, unutmamak gerekir ki, son iki yıldır bir talep birikimi vardı. Bir ihtiyacınızı erteler, erteler, ama sonunda alırsınız. Bu yüzden piyasalarda bir hareketlilik bekliyoruz. Kısacası, gelecek yıldan biz de umutluyuz" diyor.

Özaydemir, Eskişehir'de perakende ve yatırım malı için üretim yapanların durumunun parlak olmadığını, ancak inşaat sektöründe depremin etkisiyle gelecek yıla büyük umutlarla bakıldığını da belirtiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır