kapat

06.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kutan: Türkiye'de laiklik yok
Amerika temaslarını New York'ta sürdüren FP lideri Türkiye'de laiklik olmadığını iddia etti ve uygulanan sisteme de karşı olduklarını söyledi

Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan, Amerika ziyaretinin son ayağında New York'a geçti. Temaslarına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşerek başladı. FP heyeti Annan'a, Kütahya porseleninden vazo armağan etti. FP kitapçığı verdi.

Kutan, daha sonra Türk Evi'nde düzenlenen bir toplantıda, vatandaşlar ve dernek temsilcileriyle buluştu. Buradaki konuşmasında, ziyaretlerinin amacının kendilerini birinci ağızdan tanıtmak olduğunu vurgulayan Kutan, Türkiye'nin gündemini oluşturan konulara da değindi.

Amerika ziyaretlerinin, çeşitli kuruluşlardan aldıkları davet üzerine gerçekleştiğini belirten Kutan, amaçlarının kendilerini anlatmak olduğunu söyledi. "Bizim hakkımızda çelişkili ifadeler olduğunu söylediler. Kimisi vatansever olduğumuzu, kimisi de irticayı hortlatmak istediğimizi söylüyormuş. Bizi, bir de bizden dinleyin" şeklinde konuştu.

SAMİ SELÇUK'A TAKDİR
Recai Kutan, Türkiye siyasetinde, mevcut statükonun devamını isteyen baskıcı zihniyet ve milli iradenin üzerinde başka irade tanımayanlar olmak üzere iki eğilim bulunduğunu savundu.

Türkiye'de laiklik olmadığını da söyleyen FP lideri, uygulanan laiklik sistemine "karşı" olduklarını bildirdi. Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un adli yılın açılışında yaptığı konuşmayı ise, "şahane" olarak niteleyerek "Biz, kimse kimseye inancından dolayı baskı yapmasın diyoruz" şeklinde konuştu.

ATATÜRK'E BENZETME
Cumhuriyete karşı olmadıklarını, ancak yeterli bulmadıklarını ifade eden Kutan, demokrasiyle taçlandırılmış bir cumhuriyetten yana olduklarını ifade etti. Kutan, "Atatürk düşmanı oldukları" yolundaki eleştirileri de yanıtladı. "Atatürkçülüğü açıklığa kavuşturmak gerekir" dedikten sonra, fili tarif eden körler örneğini verdi ve "Atatürk, Yunan mitoloji kahramanları gibi tarif edilmiştir. Oysa Atatürk'ün ülkede nelerin gerçekleşmesini istediğinin anlaşılması lazımdır" yorumunu yaptı.

İSRAİL DÜŞMANLIĞI
Fazilet Partisi Lideri Kutan, Amerika ve İsrail'e bakış açılarının değişmediğini belirtti ve şöyle devam etti: Biz Musevi düşmanı değiliz. Yanlış bir şey yaptıklarında bu ülkeleri eleştiriyoruz. Amerika ve İsrail'le adil ve eşit şartlarda ilişkiye varız.

Konuşmasında "Mavi Akım" projesini de eleştiren Kutan, Rusya'dan doğalgaz alınmasına karşı olduklarını, çünkü bir ülkeye büyük ölçüde bağımlı olmanın yanlış olduğunu söyledi.

İZLENİMLERİ
Kutan Washington'da olduğu gibi New York'ta da basının ilgi odağıydı. Soru yağmuruna tutulan Kutan, birbirinden ilginç sorulara, renkli cevaplar verdi.

* Erbakan'ın altınları
Kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın servetinin ve 125 kilo altının kaynağını soran gazeteciye, "Ben Erbakan'ın ne avukatıyım ne vekiliyim. Yakında kendisi buraya gelecek. O'na sorarsınız" diye cevap verdi.

*Sivas davası
Şevket Kazan'ın, Sivas davası sanıklarının avukatlığını yapmasını, "Yakanlar arasında bulunanlara Kazan'ın avukatlık yapmasını yadırgarım. Ama Şevket Kazan'ın masum olduğuna inandığı insanların vekaletini aldığına inanıyorum" dedi.

* Darbe yorumu
Kutan, Afganistan'daki insan hakları konusunda "Fevkalade üzücü hadiseler cereyan ediyor. Bu ülkeye en kısa zamanda huzur gelmesini can-ı gönülden diliyorum" şeklinde konuştu.

* Rockefeller ziyareti
Ünlü trilyoner David Rockefeller'ın başkanlığını yaptığı konseyde bir panele katılan Kutan, "1960, 71 ve 80'de Türkiye'de demokrasinin kesintiye uğradığını" belirtti ve "Bu müdahalelerle geçici bir istikrar sağlanmıştır. Oysa biz demokratik rejim içinde sürekli istikrardan yanayız" dedi.

*Museviler'le görüşme
Kutan dün de Lehman Brothers finans şirketi yetkilileriyle biraraya geldikten sonra New York Times gazetesini ziyaret etti. Amerikan-Musevi Komitesi yöneticileri ve diğer Musevi liderleriyle de buluştuktan sonra, İslam Kültür Merkezi'nde onuruna verilen yemeğe katıldı. FP heyetinin bugün New York'tan ayrılması bekleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır