|
Pelikanı rakı mezesi yaptılar
İzmirli iki balıkçı, sahilde yakaladıkları pelikanı utanmadan pişirip yedi. Gözaltına alınan balıkçıların savunması da oldukça ilginçti: Biz deniz tavuğu sandık..
İZMİR'İN Aliağa İlçesi Güzelhisar Köyü'ndeki kum ocağı işçilerinin yaralı halde bulduğu zavallı bir pelikanın sonu, iki balıkçının rakı sofrası oldu. Pelikanı iki hafta besleyip yaralarını iyileştiren işçiler, önceki gün korkunç bir manzarayla karşılaştı. İyileşmeye başlayan yaralı kuşu beslemek için önceki sabah kalkan işçiler, pelikanlarını bir türlü bulamadı. Dört koldan etrafa dağılan işçiler, sonunda gözleri gibi baktıkları pelikanlarının kızartılıp yendikten sonra atılmış iskeletiyle karşılaştı.
ŞİKAYETÇİ OLDULAR
Etrafta yiyecek kalıntıları ve boş rakı şişeleri bulan işçiler olayı jandarmaya bildirdi. Pelikanlarını yiyenlerden şikayetçi olup yakalanmalarını isteyen işçiler, "Biz pelikanın cinsi az bulunur bir kuş olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ona gözümüz gibi baktık. Her gün yemeğini yedirdik. İyileşip uçacağı günü beklerken, iskeletiyle karşılaştık. Pelikanımızı rakı sofrasına meze edenlerin bulunup cezalandırılmasını istiyoruz" dediler.
15'ER MİLYON LİRA CEZA
Jandarma, kısa süre içinde İsa Manisalıoğlu ve Ahmet Çıtak adlı iki balıkçıyı gözaltına aldı. Suçlarını itiraf eden ve kendilerini "Biz onu deniz tavuğu zannettik" diyerek savunan iki balıkçı, Aliağa Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Av Kanunu'na muhalefet suçundan 15'er milyon lira para cezasına çarptırılan balıkçılar, böylece hayatlarının en pahalı "rakı mezesini" yemiş oldu.
Patlıcan söğürmeli
"Pelikan budu"
İKİ balıkçının bir pelikanı rakı mezesi yapması üzerine, dünya mutfağından bu kuşun da yenilebileceğini gösteren bir tarif bulduk. İşte hiç tavsiye etmediğimiz bu yemek için gerekenler:
MALZEME:
* 4 pelikan budu
* 2 orta boy çekirdeksiz patlıcan
* 4 sivribiber
* 2 orta boy domates
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* 4-5 diş sarmısak
* Tuz
PİLAV İÇİN:
* 1,5 su bardağı pirinç
* 2 su bardağı su
* 1/2 demet dereotu
* 1 çorba kaşığı kuru üzüm (çekirdeksiz)
* 1 çorba kaşığı çam fıstığı
* 1/2 su bardağı sıvı yağ
NASIL YAPILIR?
PATLICAN ve biberleri közleyelim. Kabuklarını bıçakla soyalım. Sularını iyice sıkarak küçük küçük doğrayalım. Tavaya sıvı yağı aktarıp biberleri ve küçük doğranmış sarımsakları 2 dk. kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayarak ekleyelim, yumuşadığında patlıcanları ekleyelim. Tuz koyup kavuralım. Pelikan butlarını çelik tencerede kendi yağları ile pişirelim. Butlar kızarmaya başladığında 1/4 limon suyu ve tuz ekleyelim. 1/2 su bardağı sıcak su ile yumuşayana dek pişirelim. Pirinci ılık tuzlu suda 30 dk. bekletelim. İyice yıkayıp süzelim. Sıvı yağda fıstıkları pembeleştirelim. Pirinci ekleyip şeffaflaşana dek kavuralım. Sıcak suyu ayıklanıp yıkanmış çekirdeksiz kuru üzümleri ve tuzunu ekleyip üzeri göz göz olana dek pişirelim. Üzerine bez örtüp 15 dk. demlendirelim. İnce doğranmış dereotunu ekleyip karıştıralım. Pilavı kepçeye bastırıp servis tabaklarına alalım. Patlıcan söğürme ve pelikan butları ile servis yapalım.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|