kapat

19.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hem Ankaralı hem Beşiktaşlı
'Darbeci General' Pervez Müşerref, evinin bahçesinde basınla Türkçe sohbet etti. Ailesiyle sıcak pozlar verdi; Türkleri ve Beşiktaş'ı çok sevdiğini söyledi

Pakİstan'da Başbakan Navaz Şerif hükümetini deviren Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref, üniformasını çıkardı ve sivil kıyafetlerini giyerek Türk basın mensuplarının karşısına çıktı. Aile fertlerini yanına alarak, ilk kez sivil kıyafetleriyle basın mensuplarının karşısına çıkan Müşerref'in ilk sözleri "Merhaba, Türkler nerede?" oldu.

Genelkurmay Başkanlığı'na ait bahçeli bir malikanede, ailesinin tüm fertlerini yanına alarak fotoğraf çektiren Müşerref'in yanında sadece ABD'de okuyan oğlu yoktu. Müşerref yanında annesi Azarın, eşi Sebah, kızı Ayla ve damadı Asım ile poz verdikleri bahçede yanlarına küçük torunlarını da almışlardı. Genelkurmay Başkanı Müşerref ilk kez bu şeklide özel poz vermek ve sohbet etmek için medyanın karşısına çıktı.

1949-1956 yılları arasında 7 sene boyunca Türkiye'de kalan Generalkurmay Başkanı Müşerref konuşmasını yarı Türkçe, yarı İngilizce yaptı. Türkçesi'nin eskiden çok iyi olduğunu söyleyen Müşerref, yavaş yavaş unutmaya başladığını söyledi.

BİRAZ ZORLANDI
Genelkurmay Başkanı Müşerref bazı sorular karşısında zaman zaman bunaldı. Türk basın mensuplarının "Hatırladığınız Türkçe şarkıcı var mı?" "Hatırladığınız Türkçe şarkıyı söyler misiniz?" gibi soruları zaman zaman soğuk bir hava yarattı. Darbeci Paşa Müşerref'in ilk kez sivil kıyafetlerle Türk basınının karşısına çıkması, Pakistan medyasında da büyük ilgiyle karşılandı. Pakistan TV'si Genelkurmay Başkanı'nın ailesi ve sivil kıyafetler içindeki görüntülerini yayınladı.

ÜSKÜDAR'A GİDER İKEN!
Müşerref'in yanı sıra annesi babası da Türkçe konuşuyorlar. Ve annesi bir ara duygulanarak Türk televizyonlarına "Üsküdar'a gider iken" şarkısını söyledi.

General Müşerref, yeni hükümetin kurulması konusunda da çalışmalar başlatıldığını en kısa sürede yeni kabinenin oluşturulacağını ve göreve başlayacağını belirtti. General Müşerref Türkiye'de olduğu gibi ve Türkiye'yi örnek alarak önce Milli Güvenlik Konseyi oluşturduğunu belirtti.

DARBECİ DEĞİL SANKİ
General Müşerref, Türk gazetecileriyle 45 dakikaya yakın sohbet etti; isteyen her Türk gazeteci ile hatıra fotoğrafları çektirdi. Sevecen bir dede olarak torununu kucağında sevdi ve daha sonra bahçede kaniş köpeklerini okşayarak onlarla fotoğraf çektirdi. General Türk gazetecilerinin teker teker ellerini sıkarak ve teşekkür ederek uğurladı.

Müşerref, toplantı sonunda pek çok kişide aynı izlenimi yarattı: "O sanki Pakistan'da darbeyi yapan kişi değildi. O, sadece sempatik, samimi ve güleryüzlü bir aile reisi; bir dedeydi"

MÜŞERREF'TEN İNCİLER
"Türkler benim kardeşimdir. Pakistan'da her çocuk Türkleri kardeşi olarak görür"

"Ankara'da bulunduğum zaman Beşiktaş takımını çok iyi tanıyordum. Siyah beyaz forması ve kartal arması var. Beşiktaş'ı tutuyorum ben de. O yıl şampiyon olmuştuk. "

"Türkiye'deki yakın arkadaşlarımla sürekli görüşüyoruz. Önümüzdeki aylarda da Türkiye'ye geleceğim. Çünkü Türkiye'de 7 yıl kaldım ve özledim.

"İstanbul'u da çok seviyorum birçok kez oraya gittim"

"Pakistan'da yatırım yapan Türk işadamaları hiç merak etmesinler onların işlerinde hiçbir aksama olmayacak bilakis onlara destek vereceğim. Huzur içinde çalışmalarını sürdürsünler. Yeni yatırımlar yapmalarını bekliyoruz"

"Kendime Atatürk'ü örnek aldım. Onun gittiği yolu seçeceğim. Onun kitabı var bende ve şimdi onu okuyorum. Atatürk'ün fikirlerinden yararlanacağım. Bütün amacım Pakistan'ı aydınlıklara ve halkı refaha kavuşturmaktır."

Basın toplantısının en ilginç yönlerinden biri de General'in annesinin duygulanarak "Üsküdar'a Gider İken" adlı şarkıyı Türkçe söylemesiydi.

Paşa, Atatürk hayranı
Pakİstan'In yeni lideri darbeci paşa Müşerref Pervez, dün basına yaptığı açıklamada Mustafa Kemal Atatürk'ün hayranı olduğunu söyledi.

Başkent İslamabad'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müşerref Paşa, zaman zaman gayet düzgün kurduğu Türkçe cümleleriyle de dikkat çekerken, "Benim resmi Türkçem o kadar da iyi değil" demeyi de ihmal etmedi. Ancak her fırsatta, bundan sonra nasıl bir politika, ne gibi bir yönetim modeli izleyeceği sorulduğunda, "Ben Atatürk'e çok saygı duyan bir insanım. Onun modelini benimseyebilirim" diye karşılık verdi.

ATATÜRK İYİ MODEL
Müşerref Paşa, "Bir siyasi örnek olarak, Kemal Atatürk çok önemli bir şahsiyettir. Türkiye Cumhuriyeti için çok şey yaptı. Onun biyografisi var bende. Pakistan için benim neler yapabileceğimi hep birlikte göreceğiz" dedi.

Konuşması boyunca sempatik tavırlarıyla, Türkçe sorulan soruların bazılarını, gülerek İngilizce'ye çevirtmesiyle dikkat çeken Müşerref Paşa'nın demecinden sonra, haberi geçen yabancı ajanslar, Atatürk'ün 1923'te Osmanlı'nın küllerinden Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran başarılı bir general olduğu bilgisini verdi.

DOSTLUK SÜRECEK
Özellikle Reuters haber ajansı, Atatürk'ün devrimciliğinin Pakistanlı milliyetçileri etkilediği benzetmesini yaptı. İki ülkenin 1947'de Pakistan kurulduğundan beri dost olduğunu belirten ajans, Müşerref'in babasının işi dolayısıyla ailece Türkiye'ye geldiklerini, burada Türkçe öğrendiğini ve sıkı bir futbol taraftarı da olduğunu ekledi.

General Müşerref de, "Türkiye'deyken Beşiktaş'ı tutuyordum. Bundan sonra da Türkiye'yle yakın ilişkilerimiz olacağını umuyorum" diyerek konuşmasını bitirdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır