kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çek bir kuru fasulye
Türk erkeklerinin en çok sevdiği yemek o. Suyuna banmak için özel ekmek bile çıkarılmış. İşte huzurlarınızda Rize'den İstanbul'a en ünlü kuru fasulyeciler

METE TANSU

Kısa süre önce yapılan bir araştırma, Türk erkeklerinin en sevdiği yemeğin kuru fasulye olduğunu ortaya koymuş. Biz de bu noktadan hareketle, "milli yemeğimizin" en lezzetli ve en ucuz yapıldığı kuru fasulyecileri tanıtacağız sizlere. Şu anda Türkiye'de yiyebileceğiniz en lezzetli kuru fasulyenin temeli, Rize'de atılmış. Rize'nin ünlü şeker fasulyesini özel bir teknikle pişiren ünlü usta Hacı Hüsrev, kendine tüm Türkiye sathında bilinen bir ün sağlamış. Kuru fasulyeyi önceleri, odun ateşinde ve güveç içinde, 6-7 saat pişiren Hacı Hüsrev'in girişinde, aklınıza gelebilecek tüm ünlülerin çektirdiği fotoğraflar var.

Gerçi Hacı Hüsrev önce odun ateşini, sonra güveci bırakmış, ama fasulyenin lezzetini olduğu gibi korumayı başarmış. İstanbul'daki en iyi kuru fasulyeyi de, Hacı Hüsrev'in yanında yetişen ustaların elinden yiyebiliyorsunuz. Kuru fasulyenin yanında bir ortak özellikleri daha var; köfte. Hemen hepsinde, kurunun yanında köfteye de rastlayabiliyorsunuz.

Peki bu ustalar nasıl yapıyorlar kuru fasulyeyi? Size en yakın kuru fasulyeci hangisi? İşte huzurlarınızda, "Hazreti Kuru"yu gönül rahatlığıyla tadabileceğiniz yerler...

AYDER LOKANTASI:
Bakırköy Bahçelievler'de bulunan Ayder Lokantası, Rizeli kuru fasulyecilerin en iyilerinden. Lokantanın sahibi İbrahim Hüsrev Usta, Hacı Hüsrev'in öz yeğeni. Fasulyeyi Rize'den getirtiyor. Fasulyenin tarifini sır olarak görse de, iyi biri kuru fasulyenin etli, tereyağlı ve fırında pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Tabii kuru fasulyenin yanına yakışanın da soğan olduğunu söylüyor. Birçok ünlü simayı konuk eden Ayder, saat 11.00'den 19.00'a kadar müşterilerinin hizmetinde.

SARAL:
Kuştepe'de bulunan Saral, Çayelili kuru fasulyecilerin en iyi temsilcilerinden. Saat 08.00'den 20.00'ye kadar açık olan Saral'da aynı zamanda sulu yemek ve ızgara çeşitleri de bulunuyor. Usta, kuru fasulyenin çok az suda pişirilmesi ve etli olması gerektiğini savunuyor. Ve lezzetinin kıvamında olması için az bir miktar pişirildikten sonra, fırına sürülmesini tavsiye ediyor. Pişirme sırasında yarım limon sıkılarak, fasulyenin dağılması önleniyor. Kullandıkları fasulye ise Erzurum İspir fasulyesi. Eti de bir gün önceden suya yatırıyor.

DENİZ LOKANTASI:
Bir başka usta da Anadolu Kavağı'ndaki Deniz Lokantası'nın sahibi olan Yusuf Usta. Balık lokantalarının bol olduğu bir yerde, inanılmaz revaçta olan Deniz Lokantası, saat 11.00'de servise başlıyor ve saat 13.30 gibi servisi bitiriyor. Yer bulabilirseniz, Kavak'ta bu lezzeti tadabilirsiniz. Yusuf Usta, işe ilk olarak, odun ateşinde ve güveçte pişirdiği kuru fasulyeyi, orada bulunan balıkçılara satmakla başlamış. Ama yıllar ona büyük bir ün getirmiş. Yusuf Usta, kuru fasulyeyi tereyağsız yapıyor. Ve işin sırrını bol miktarda soğan koymaya bağlıyor. Kuru fasulyenin yanına isteğe göre soğan veya biber veriyor. Bölgedeki denizcilerin balıktan sonraki en büyük besin kaynağı Yusuf Usta. Çünkü bir porsiyon kuru fasulye sadece 300 bin lira.

KARADENİZ LOKANTASI:
Şirinevler Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan Karadeniz Lokantası da ünlü kuru fasulyecilerden. Osman Usta, fasulye tarifini verirken dikkatimizi, suya yatırılan fasulyenin, pişirilme safhasında bir başka suyla kaynatılması çekiyor. Osman Usta, bunun nedenini de, "Fasulyenin insanları rahatsız etmemesi için" diye açıklıyor. Karadeniz Lokantası fasulyenin yanına turşu veriyor. Öğle yemeğinde başlayan servis saat 21.00'e dek sürüyor.

TARİHİ ARİF EFENDİ KÖFTECİSİ:
Maslak Sanayi Sitesi'nin içinde bulunan Tarihi Arif Efendi Köftecisi de kuru fasulyesi ile nam salmış. 1961 yılında Beyoğlu'nda hizmet vermeye başlayan lokanta, daha sonra sahip değişikliği yüzünden kendine Maslak'ta yer bulmuş. Çabuk yumuşadığı için Erzurum Horoz fasulyesini kullanan lokanta, fasulyeyi etli yapıyor ve yanında turşu ikram ediyor. Tabii eğer isterseniz pilav üstü kuru da alabilirsiniz. Burada ayrıca kuru fasulyeye yeşil biber de konuluyor. Müşterilerini ise üst düzey yöneticiler, borsacılar ve bölge esnafı oluşturuyor. Servis saatleri ise iş saatleri ile kısıtlı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır