kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Osman pilot çıktı
Türkiye'de 'kamuoyu tepkisi' dikkate alınsa Sağlık Bakanı Osman Durmuş makamını koruyamazdı... Ama madem Bakanımız, o zaman bu nevi şahsına münhasır şahsiyeti biraz yakından tanıyalım...

* Nuri KAYIŞ/ANKARA

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, gazete ve dergilerde kendisiyle ilgili çıkan karikatürleri çok seviyor. Hatta, bürokratlara özel bir karikatür dosyası bile hazırlatmış. Bir karikatürde, dili uzamış uzamış, bir kement olup boğazına dolanıp sıkıyor. Zaman zaman bu karikatüre bakıp gülüyor.

Bir diğer karikatürde, "Ecevit gerçekten hasta galiba. Yoksa benim gibi birini Sağlık Bakanı yapar mıydı?" diye konuşturulmuş. Bu karikatür de favorilerinden biri. Bakanlık, günlük gazetelerin yanı sıra Leman, Fırt, Gırgır, Hıbır gibi mizah dergilerinin de abonesi artık...

KURDEŞEN OLDU
Sağlık Bakanlığı Basın Merkezi'nin işi çok zor. Her akşam televizyonların haber programlarını banda kaydediyor, içinden Bakan Bey'le ilgili olanları seçip tek bir band hazırlıyorlar. Ve, Bakan Bey ertesi sabah bu bandı büyük bir merak içinde izliyor. Ne tür haberler mi bunlar? Örneğin bu haberlerden birinde, Durmuş deprem bölgesindeki sağlık ocaklarından birine giriyor ve içeride saygıyla ayağa fırlayan bayan doktora, "Çok hastayım doktor hanım" diyor, "Bu basın beni kurdeşen etti, bir muayene et bakalım..." Bıkmadan tekrar tekrar izlemiş bu haberi.

INTERNET SÖRFÜ
Sağlık Bakanlığı koridorlarında dolaşırken, Osman Durmuş'un usta bir internet sörfçüsü olduğunu da öğreniyoruz. Gece yarılarına kadar bakanlığın Bilgi İşlem Merkezi'nde oturup sörf yapıyormuş. Dünya Sağlık Örgütü'nün ve çeşitli ülkelerin sağlık bakanlıklarının internet sitelerini düzenli olarak ziyaret edip, sağlıkla ilgili son bilgileri, araştırmaları, istatistikleri yakından izler, notlar alırmış.

BOYNUNDAKİ YARA
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yıllarca beraber çalıştığı bir arkadaşı Osman Durmuş'un yaşamındaki büyük bir dramı gözler önüne seriyor: "Osman, henüz 6 yaşındayken annesini kaybetti. Doğum esnasında bebek ters gelmişti ve köyün ebesi böyle bir soruna müdahale edecek yeterlilikte değildi. Zavallı kadıncağız bebeğiyle birlikte öldü. Osman, bu olaydan öyle etkilendi ki, geçirdiği şiddetli ruhsal şok yüzünden boynunda derin yaralar açıldı. Tıp dilinde lenfadenit denilen yaralar zaman zaman hafiflese bile hiç bir zaman tümüyle geçmedi. İşte boyunda şimdi gördüğünüz yaranın ardında böyle bir dram var. Bu yaranın bazı vak'alarda kansere dönüşme riski de bulunuyor. Osman bunu gayet iyi bilir."

KÜÇÜKLER MEMNUN
Osman Durmuş'un bakanlığından küçük memurlar memnun. Bir evrak kayıt memuru, Durmuş'u şöyle anlatıyor: "Geçenlerde sabah sekizbuçukta birkaç arkadaş odamızda oturmuş gazeteleri okuyorduk. Birden kapı çalındı, içeri bir baş uzandı. 'Bakan Beye ne kadar da benziyor' dedim kendi kendime ve gayri ihtiyarı ayağa kalktım. İçeri giren Osman Durmuş'tu. Hepimizin elini sıktı, hal hatır sordu, 'Bana bir çay ısmarlamayacak mısınız?' dedi. Sanki dilim tutulmuştu. Yıllardır burada çalışırım, bakanlarımı televizyon ekranından, gazete sayfalarından tanırdım. İlk defa bir bakan bizi adam yerine koymuş, odamıza gelmişti. Ertesi günlerde diğer bazı servisleri de aynı şekilde dolaşıp memurlarla, müstahdemlerle sohbet ettiğini öğrendim."

BÜYÜKLER HUZURSUZ
Üst düzey memurlar Durmuş'u farklı değerlendiriyorlar. İşte bunlardan biri: "Daha koltuğuna oturur oturmaz bizi topladı, istifa etmemizi, aksi takdirde hakkımızda soruşturma açtıracağını söyledi. Teftiş Kurulu bakana bağlı olduğu için açılacak soruşturma sonunda temize çıkmamız mümkün değildi. İstifa ettik. İkinci icraatı, bir genelgeyle basına demeç veren memurun kademe ilerlemesini üç yıl donduracağını bildirmek oldu. Kendisi bu kadar çok konuşuyor, bürokratlarının konuşmasından rahatsız oluyor?!"

MESLEĞİNDE MAHİR
Osman Durmuş doktorluk yaptığı yıllarda bir çok mesleki başarılara imza atmış bir cerrah. Bir arkadaş ve meslekdaşı değerlendiriyor: "İnce bağırsağı kullanarak yaptığı yemek borusunu başarıyla nakletti. Türkiye'de bu ameliyatı ilk yapan odur. Yine böbrek üstü bezi ameliyatında yeni ve başarılı bir yöntem uyguladı. 20 yıllık doktorluğunda muayenehane açmadı. Oysa, cerrahide turnike sistemi yaygındı. Yani doktorlar muayenehane açar, ameliyat edecekleri hastaları oradan geçmeye mecbur bırakırlar. Osman, ekonomik durumu iyi olmamasına karşın buna sonuna kadar direndi."

SIRIK KORUMA
Son bir not: Sağlık Bakanı Osman Durmuş, makam arabasına şehir içinde eskortun eşlik etmesini istememiş, "Böyle abartılı şeyler beni halktan koparır" demiş. Bir şoför, bir koruma görevlisi yetiyor ona. Ancak genç koruma görevlisinin 2 metre 10 santimetre uzunluğunda olduğunu da burada belirtelim. Koruma, boyuyla gittikleri her yerde Durmuş'tan daha fazla ilgi çekiyor. Basketbolle ilgilense kısa sürede büyük bir şöhret olabilir belki. Ama, Durmuş'un can güvenliğini sağlamayı daha onurlu bir görev sayıyor olmalı.

GAFLAR İNCİLER
SaĞlIk Bakanı'nın gaf olarak nitelendirilen ve dilden dile dolaşan bazı sözleri ve uygulamalarını hatırlayalım :

* Profesörlüğüne engel olan YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e "haddini bildirmek ve istifasını istemek" için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nu bastı. Arkadaşlarınca zor engellendi.

*Türkiye'de toplanan kanların tahlil için yurtdışına gönderilmesine karşı çıktı, "Yabancılar genetik şifremizi ele geçirebilir. Bu stratejik açıdan çok sakıncalı" dedi.

* Marmara Depremi'nin ardından yabancı sağlık ekiplerini istemedi, "Bizim doktorumuz ve hastanemiz yeterli" diye konuştu.

* Bir genelge yayınlayıp bakanlık bürokratlarının ağzını kilitledi, konuşanlara 3 yıl kademe ilerlemesi cezası vereceğini bildirdi.

* Türk gazetecilerden sürekli yakındı, onların kendisi için yalan-yanlış haberler verdiğini öne sürdü, Yunanlı gazetecilere Türk meslekdaşlarını şikayet etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır