kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deprem bizi sersem etti
Hande Ataizi'nin annesi, Psikolog doktor Nermin Çelen, 'deprem şoku ruhlarımızda sandığımızdan daha köklü etkiler bıraktı' dedi

BURSA'DA düzenlenen "Depremin psikolojik etkileri" konulu panelin konuşmacıları arasında, artık yakından tanıdığımız bir sanatçının annesi de vardı. Hande Ataizi'nin psikolog annesi Doç. Dr. Nermin Çelen, ana depremden sonra meydana gelen artçı depremlerin insanlarda oluşan stres ve kaygıyı sürekli hale getirdiğini söyledi.

BİNBİR DERT
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Bilim Dalı Başkanı Çelen, deprem bölgesinde yaşayanlarda, anımsama güçlüğü, uyku bozukluğu, öfke nöbetleri ve abartılı ürkme gibi rahatsızlıklar gözlemlendiği belirtti. Çelen, "Deprem sırasında aşırı gürültü ve beden desteğinin kaybolması bazı insanları büyük şoklara uğratmıştır. Deprem sonrası yayılan yersiz dedikodular nedeniyle insanlarımızın bir çoğu gece saat 03.00'ü ve ayın 17'sini tedirgin bir şekilde beklemektedir" diye konuştu.

ŞU 'ARTÇI'LAR OLMASA!
Artçı şokların deprem stresini uzattığı belirten Doç. Dr. Nermin Çelen, "Ergenlik döneminde olan kişilerde duygu yoğunluğu fazla olduğu için, deprem şoku daha derin etkiler bırakmış olabilir" dedi.

Depremin hukuksal boyutunu ele alan Avukat Okan Dursun da depremzedelerin öncelikli isteklerinin adalet olduğunu, ancak mevcut yasalarla bu istekleri cevaplayacak düzenin olmadığını kaydetti.

Gülkan KESKİN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır