kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Barış çeki!
Ecevit, New York'ta kaldığı otelden ayrılırken bir kişinin elini cebine atması suikast paniğine yol açtı. Ancak, bu kişi depremzedeler için 75 dolarlık çek vermek isteyen bir Rum'du

AMERİKA gezisini tamamlayarak yurda dönen Başbakan Bülent Ecevit, gezinin son gününde duygulu anlar yaşadı. New York'ta kaldığı Waldorf Astroia Oteli'nden ayrılmak üzere olan Ecevit'in önüne bir anda çıkan bir kişi, elini cebine attı. Ecevit 21 yıl önce aynı otelde Stavros isimli bir Rum'un silahlı saldırısına uğramıştı. Bu yüzden Başbakan'ı adım adım izleyen Gizli Servis ajanları yeni bir suikast girişimi olduğunu düşünerek hemen harekete geçtiler ve bu kişinin etrafında etten bir duvar oluşturdular.

Silah beklerken zarf
Ancak araya girenler, Ecevit'e ulaşmak isteyen kişinin otelin kapıcısı olduğunu söyleyince ortam yatıştı. Elini cebinden çıkaran otel kapıcısının elinde ise bir zarf bulunuyordu!

Kapıcının elindeki zarfa anlam veremeyen ajanlar da geri adım attı ve Ecevit'in bu "gizemli" kişiyle buluşmasını sağladı. Kapıcının ismi Dimitri Hristo'ydu. Yunanistan'ın Spasta bölgesinde doğan bir Rum'du. 19 yıldan bu yana ABD'da yaşıyor, uzun bir süredir de Waldorf Astroia'da kapıcılık yapıyordu.

"Gönlümden koptu"
Ecevit'le el sıkışan Hristo'nun niyeti ortaya çıkmıştı: Zarfın içindeki 75 dolarlık çek, 17 Ağustos'ta Türkiye'yi yasa boğan Marmara depreminden çok etkilenen Rum kapıcının gönlünden kopmuştu. O da, Marmara ve Atina depremleri sonrası, 30 yıllık Türk-Yunan düşmanlığının bitmesini arzulayanlardandı.

Ecevit'e "Elimden yalnızca bu geliyor. Lütfen yardımımı kabul edin" diye çeki ve deprem için geçmiş olsun notunu koyduğu zarfı Başbakan'a teslim etti. Bu cümleler sonrası Başbakan ile otelin Rum kapıcısı uzun süre birbirlerine sarıldı. Başbakan Ecevit o anı "Çok duygulanmıştım" diye özetliyor.

Ecevit'i duygulandıran Rum kapıcı, bu hareketi niye yaptığını SABAH'a anlattı: Açıkçası gönlümden koptu. Depremzedeleri televizyonda izlerken, içim cız ediyordu. Onlar için çok üzülmüştüm. Depremler sayesinde iki halkın da kardeş olduğunun farkına vardım. Ve bu yüzden içimden koptuğu için Başbakan Ecevit'e ulaşmak istedim...

KAHVE TARTIŞMASI
Türkiye'yi de çok sevdiğini belirten Hristo. ülkemizle ilgili "Hiç unutamıyorum" dediği bir anısını da anlattı: "1996'da tatilde Türkiye'ye gitmiştim. Girdiğim bir kafede garsondan bir Yunan kahvesi getirmesini istedim. Birkaç dakika sonra garson elinde Türk kahvesiyle geldi. İlk başta sinirlenmiştim. Ve garsonla Türk-Yunan kahvesi tartışmasına tutuşmuştuk."

OLAY ADAMI SABAH BULDU
Başbakan Ecevit, Waldorf Astoria Oteli'nden ayrılırken elini cebine atarak bir suikast paniğine neden olan Rum kapıcı Dimitri Hristo'yu arkadaşımız Olay Tan buldu. Arkadaşımıza neden Ecevit'e depremzedelere ulaştırması için 75 dolarlık çek verdiğini samimi bir şekilde anlatan Hristo, şunları söyledi: Deprem felaketi beni çok üzdü. Televizyondan o acı görüntüleri izlediğimde bir şeyler yapmak istedim. Türkiye Başbakanı'nın bizim otelde kaldığını öğrenince bu çeki ona vermeyi düşündüm."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır