kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkler de karıştı mı?
ABD askerlerinin Kore Savaşı'nda sivil katliamlar yaptığı belirlendi. Türk askerinin de aynı cephede Amerikalılar'la omuz omuza savaşması şu soruyu gündeme getirdi:

Amerikan askerleri Kore Savaşı sırasında Yongdong kentindeki No Gun Ri Köprüsü'nde 300 masum sivili katletti. Savaşın devamında da 100 sivil daha katledildi... Bu ifadeleri içeren skandal belgeler, Associated Press haber ajansı tarafından 3 gün önce ortaya çıkartıldı. Uzun bir süreden bu yana 130'a yakın Kore gazisi ve aileleriyle görüşen muhabirlerin haberi hakkında Amerikan Savunma Bakanlığı'nın sessiz kalması şüphelerin daha da artmasına neden oldu. İşte 1950 Temmuzu'nda gerçekleşen katliamın perde arkası:

HATA SONUCU KATLİAM!
Kuzey Kore askerleri Yongdong'a kadar ilerliyordu. Amerikan askerleri kendilerine siper olarak gördükleri No Gun Ri Köprüsü yakınlarında pusuya yapmıştı. K.Kore askerlerinin yaklaştığı haberi Yongdong'a geldiğinde bölgede panik başladı. Kadın ve çocuklar güneye doğru göç ettiler. Ve Temmuz sonu... Çoğu çocuk ve kadın olan 300 Yongdonglu, No Gun Ri Köprüsü yakınlarında belirdi. Amerikan bayraklarını görerek daha da hızlı koşmaya başladılar. Amerikalı askerler ise taarruza uğradıklarını düşünerek ateş açtı! Savunma Bakanlığı, olaya hasıraltı etti. Hiçbir yetkili, Amerikalılar'la birlikte çarpışan diğer ülkelerin birliklerini açıklamadı. Katliam haberleri bu kadar da değil. Amerikalı ve beraberindeki diğer ülkelerin askerleri savaş boyunca birçok sivilin ölümünden sorumlu tutuldu... Gerçeğin 50 yıl sonra çıkması akla yeni bir soru getirdi: Katliamlarda bölgeye gönderilen Türk askerleri de yer aldı mı?.. O dönemde Türkiye, NATO'ya üye adayıydı. Amerika, Kore'ye asker çıkarma kararını alır almaz, Demokrat Parti alalacele, TBMM'ye dahi bildirmeden asker çıkaracaklarını açıkladı. Türkiye, böylece Kore'ye kararı destekleyen ikinci ülke oldu. Bu yüzden de Türk askerleri, her zaman Amerikalılar'la yanyana savaşıyorlardı.

SORUŞTURMA AÇILDI
Amerikalılar'ın ihtiyacı olduğu her bölgeye Türk askeri takviye olarak gidiyordu. 3 yıllık savaş boyunca en çok kayıbı Türkiye'nin vermesi, her tarih kitabına "Bu, Türk askerinin her cephede çatıştığının kanıtı" olarak geçmişti.

50 yıl sonra gün ışığına çıkan skandal üzerine Güney Kore hükümeti de harekete geçti. Başkan Kim Dae-jung, hemen soruşturma açılmasını emretti. Kısa bir süre içinde karara bağlanacak soruşturma sonunda, Yongdong'da Amerikalılar'la birlikte savaşan diğer ülkelerin birlikleri de ortaya çıkacak...

"Türk birlikleri Pusan'daydı"
FÜGEN ÜNAL ŞEN

KORE'DEKİ katliamlarda Türk askerlerinin parmağı olup olmadığı şüpheleri Kore Gazileri Derneği'nde de hareketliliğe neden oldu. Seul'ün 160 kilometre güneydoğusundaki bir tren köprüsü altında yüzlerce sivilin katledildiği iddialarını hatırlattığımız dernek yöneticileri "Türk Birliği'nin gönderildiği bölge" hakkında şu açıklamayı yaptılar:

"BİLGİMİZ YOK"
Türk Tugayı, Pusan limanına gönderilmişti. Çünkü yoğun çatışmalar sırasında G. Kore ordusu bir yenilgiye uğramış, yetersiz biçimde donatılarak aceleyle savaşa sokulan 4 ABD tümeni de Pusan'da deniz kenarına kadar sürülmüştü. Bu nedenle Türk Tugayı önce Pusan'a gönderildi. Savaş 3 yıl sürdü ve daha sonra çeşitli bölgelere gönderilse de Türk birlikleri genelde Pusan'daydı. Yüzlerce sivilin katledildiği No Gun Ri bölgesi hakkında bilgimiz yok...

BM Güvenlik Konseyi Güney Kore'ye askeri yardım çağrısını 27 Haziran 1950'de yaptı. Tuğgeneral Yazıcı komutasındaki Türk Tugayı 19 Ekim 1950'de Kore'ye ulaştı ve savaşın sürdüğü üç yıl boyunca Türk Tugayı en ağır kayba uğrayan birliklerden biri oldu. Kayıplarıyla, şehitleriyle, gazileriyle tarihimize acı satırlarla aktardığımız Kore Savaşı'nda bin 500'ün üzerinde şehit verdik. Genellikle savunmada kalan askerlerimiz Ocak ve Nisan 1951'de Birleşmiş Milletler güçlerinin genel saldırılarına katıldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır