kapat

03.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Olay fotoğrafın sahibini kutladı
Ecevit'in bir haftalık ABD gezisi ilk aşamada iki ülke ilişkilerini daha sıcak bir noktaya taşıdı...

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ - WASHINGTON

Başbakan Bülent Ecevit, bir haftalık ABD gezisini tamamlayarak dün sabah yurda döndü. Ecevit, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, görüşmeler sırasında, "Türkiye ABD'ye muhtaç, Bu yüzden isteklerimizi yapmak zorundasınız" mealinde çıkışlarda bulunan iki senatörün tavırlarını, "Bu iki kişi zaten öteden beri Rum lobisinin sözcüsü ve militanı durumundadır. Onların belirttiği uygunsuz görüşlerin Senato'nun ya da Temsilciler Meclisi'nin görüşleri olarak değerlendirilmesi yanlışlık olur düşüncesindeyim" sözleriyle değerlendirdi.

İYİ DUYAMADI
Bir gazeteci Ecevit'e, ABD Dışişleri eski bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger ile yaptığı görüşmeyi ve Kissinger'in Kıbrıs sorununa bakış açısını sordu. Ecevit'in, iyi duyamadığını söylemesi ve sorunun tekrar edilmesini istemesi üzerine, Başbakan Yardımcısı Ersümer ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu soruyu yineleyerek yardımcı oldu. Basın toplantısına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da katıldılar.

KARŞILAMA
Başbakan Bülent Ecevit'i havaalanında Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve yeni atanan Ankara valisi Yahya Gür katıldı. Uğurlama töreninde hiç DSP'li milletvekili olmamasına karşılık, karşılama törenine DSP'li Erol Al ve Mahsum Türker katıldı.

SUİKAST HATIRASI, YORGUN TAYYİBE vb.
* Başbakan Ecevit 1978 yılında kendisine suikast girişiminde bulunulan New York'taki Waldorf-Astoria Oteli'ne 21 yıl sonra yine Amerikan-Türk Dernekleri federasyonunun bir toplantısı için geldi. Ecevit'in ziyareti öncesinde toplantının yapılacağı oda güvenlik elemanlarınca köpeklerin de yardımıyla sıkı kontrolden geçirildi. Ayrıca otelin içinde geniş önlemler alındı. ABD dönüşü Başbakan Ecevit'e uçakta soruldu: "Size bu otelde kaldığınız sırada suikast girişimi olmuştu. Yeniden aynı otele gidince neler hissettiniz?" Ecevit kısa yanıt verdi: "Ben o otelde kalmamıştım. Sadece bir toplantı için gelmiştim. Ama olayın üzerinden çok zaman geçti. Bir şey hissetmedim..."

* Uçakta sigara içme yasağına rağmen, Türk heyetinden Kızılderili kabilesi gibi sürekli duman yükseldi. Sigara ve purolar ardı ardına yakıldı. ABD'de otelin içinde bile sigara içmekten çekinen Türkler, uçakta sabaha kadar duman tüttürerek özlem giderdiler...

* Resmi görüşmelerin hepsine katılan DSP Milletvekili Tayyibe Gülek ise yorgunluğunu uçakta uyuyarak attı.

* Başbakan'ın bir süre uçakta oluşturulan dinlenme odasında uyuduğu öğrenildi.

* FP İstanbul Milletvekili Ali Coşkun, otelden havaalanına kalkan son otobüsü kaçırınca New York'ta kaldı. Bağımsız Malatya Milletvekili Ahmet Özal ise bir süre daha New York'ta kalmayı tercih etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır