kapat

30.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Wise'dan PKK'ya gol
Galatasaray-Chelsea maçında pankartlı teröristi tekme tokat sahadan atan İngiliz futbolcu Denis Wise kahramanlığını "ev sahibi" centilmenliğiyle açıklıyor

Türkiye, Galatasaray'ın Chelsea karşısında çok güzel bir futbol oynayarak mağlup olmasının yanında, İngiliz futbolcu Dennis Wise'ın sahaya giren pankartlı teröriste attığı dayağı konuşuyor. Taktığı çelme ile günün kahramanı olan Wise ise gayet soğuk kanlı: "Biz ev sahibiyiz. Futbol oynamaya çalışırken birinin oraya girmesi, evimize hırsız girmesi gibi olur. Buna izin veremezdim" diyor.

Avrupa'da oynanan milli maçlarda sık sık futbolcularımızın taciz edildiğini gören Türk seyircisi ise Wise'ın attığı tekmelerle resmen deşarj oldu. Milli maçlar öncesinde bu tip tahriklere kapılmamaları ve tacizciden uzaklaşmaları konusunda sıkı sıkı uyarılan Türk futbolcuların duygularını da en güzel Hakan Şükür'ün Wise'a gösterdiği sevecen yaklaşım ortaya koydu.

Kahraman oldu
Maçın 14. dakikasında sahaya giren pankartlı göstericiyi bir tekmede yere indiren Wise İngiltere'de de günün kahramanı oldu. İngiliz basınında tecrübeli oyuncu hakkında methiyeler düzüldü.

Olay Chelsea Kulübü'nün Internet sitesinde, "Kaptanımız Wise, 3-4 PKK'lı protestocuyu çimlere serdi" şeklinde yayınlanırken, İngilizler terör örgütüne de lanet yağdırmayı ihmal etmediler. Böylece Türkiye yıllardır Avrupa'ya anlatamadığı PKK terörü belasının canlı örneğini de batıya yaşatmış oldu.

Olay adam konuşuyor
SABAH, İngiltere'de sert futboluyla tanınan Dennis Wise'ı Londra'da buldu. Chelsea'nin takım kaptanı olduğunun altını çizen Wise, Türk seyircisinin içine su serpen olayı şöyle anlattı:

"Stamford Bridge evimiz. Biz de evsahibi sayılırız. Sahada futbol oynamaya çalışırken, herhangi birinin oraya girmesi, evimize hırsız girmesi gibi bir durumdur. Sahada futbol oynanır, herhangi bir şeyin protestosu yapılacaksa Hyde Park'a gitsinler.

Galatasaraylı Hakan Şükür araya girmese çok daha ağır şeyler yapabilirdim. Belki de bu yüzden kırmızı kart görebilirdim. Ama sahaya böyle dalan adamlar, başlarına gelecek her türlü şeye karşı hazırlıklı olmalılar."

PKK üstlenmedi
Londra'daki PKK örgütleri ise Chelsea- Galatasaray maçında meydana gelen bu olayı üstlenmedi. Sözcü gösterinin Türkiye'deki cezaevi olaylarını protesto etmek amacıyla Kitle Dernekleri adı verilen PKK dışındaki örgütler tarafından düzenlendiğini öne sürerek, PKK ile ilişkisi olmadığını açıkladı.

"PKK tuş oldu"
Olay İngiliz basınında da büyük yer aldı:

SKY -"Protestocu maça leke süremeden Denis Wise'dan cevabını aldı" yorumunu yaptı.

ITN - Olayı protestocu tuş oldu şeklinde verdi.

Independent - Gösterici oldukları sanılan iki kişi Denis Wise tanafından o kadar sert bir şekilde durduruldu ki hakem bile düdük çalarak Wise'ı ihtar etmek zorunda kaldı. Diğer göstericiler ise Galatasaray'lı futbolcular tarafından çıkış tüneline kovalandılar.

Daily Mail- Denis Wise iki göstericiyi adeta biçti.

Guardian- Futbol sahasını protesto alanı sanan iki Kürt'ten birisi saha amiri, diğeri Wise'ın kendine özgü çelmesi tarafından durduruldu.

Times- DenisWise, Kürt göstericiyi düşürürken Taffarel'e çektiği şutlardan daha büyük zevk aldı.

Formam helal olsun

Olay sırasında Wise'ı sakinleştiren ve maçtan sonra da kendisine formasını hediye eden Hakan Şükür de İngiliz futbolcuya methiyeler düzdü:

"Yıllardır yurtdışında oynadığımız her maçta teröristler sahaya giriyor. Ama onların bu hareketleri bizi daha fazla ateşliyor. Daha önce 3-3 berabere biten Manchester United maçında da aynı olay yaşanmış, Manchester United'ın o zamanki kalecisi Schmeichel, protestocuyu sahanın dışına atmıştı. Wise'ın yaptığı hareket, aslında her zaman bizim içimizden geçen ama yapama-dığımız bir şeydi. Çünkü, böyle bir durumda hakem bizi kırmızı kartla oyundışı bırakır, biz de onların yapmak istediği provokasyona ayak uydurmuş olurduk. Wise'a maçtan sonra formayı vermekten çok mutlu oldum. Galatasaray forması ona helal olsun."

Wise kimdir?
İngiliz futbolun en sert futbolcularından biri olarak gösteriliyor. Lakabı "serseri". Gördüğü kırmızı kartlar nedeniyle İngiltere'de en fazla cezaya çarptırılan futbolcular arasında yer alıyor. Wimbledon kulübünden transfer olduktan sonra Chelsea'nin adeta sembolu oldu ve fanatik taraftarlarla müthiş bir diyalog kurdu. Takım kaptanlığına kadar yükseldi. 17 yabancısı olan Chelsea'nin ender İngiliz futbolcularından biri. Boyu 1.68 metre ama kavgacılığıyla tanınıyor. 16 Aralık 1966 doğumlu. Kaderin bir cilvesi, 1 Mayıs 1991'de İzmir'de oynanan Türkiye-İngiltere maçında forma giymiş ve elle attığı golle İngiltere'nin maçı 1-0 kazanmasını sağlamıştı.

Jan DEVLETOĞLU/LONDRA


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır