kapat

28.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çıktığınız babanız olmasın?
Annenize benzediğinizi düşünmeye mi başladınız? Ya da babanızla çıktığınız hissine mi sahipsiniz? Paniğe gerek yok; sadece babanızın davranışlarıyla erkek arkadaşınızın hareketlerini kıyaslıyorsunuz.

Derleyen: Şebnem ÖZDEMİR

Eğer sevgilinizle, futbolcuların teknik direktörleriyle yaşadıkları problemleri yaşıyorsanız bunun tamımıyla sizin hatanız olduğunu düşünmeniz çok doğal. Ama durum öyle değil. Bunun için sevgilinizi de suçlamayın. Problemlerinizin kaynağı, aslında o kadar uzakta değil. Sorunun nedeni, hayatınıza girmiş ilk erkek olabilir; yani BABANIZ...

Uzmanlara kulak verin:
"Bugüne kadar karşılaştığımız vakalara bakarak bir karar vermemiz gerekirse ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor. Kadınlar, babalarına benzeyen erkeklerle evleniyorlar. Eğer ebeveynin ilişkisi iyiyse, mutlu bir evlilikleri varsa, bu bir sorun olmayabilir. Ama eğer mutsuz bir evlilik söz konusuysa, o zaman kadınların eşleriyle ilişkilerinde, ebeveyninin düştüğü hataları tekrarlaması gibi bir tehlike mevzubahis olabilir."

"Babanızla meseleniz"i çözmeniz, diğer erkeklerle kurduğunuz ilişkilerde de büyük mesafe katetmenizi sağlayacaktır. İnanmıyor musunuz? O hâlde aşağıda sıraladığımız baba tiplerine bir göz atın. Bakalım sizin babanız da onlardan biri mi?

TALEPKAR BABA
En sık kullandığı cümleler:

Benim evimde yaşadığın sürece benim kurallarım geçerlidir.

Neden dokuz aldın?

Ben babama hiç karşılık vermedim.

Yani: Babanız bir ordu mensubu olmayabilir ama evde, kışla disiplini istediği muhakkak. Evde her zaman kendi sözünün geçmesini ister. Masanızın üstü dağınıksa söylenir; o odadan çıktıktan sonra derin bir "oh" çekersiniz. Sizi kontrol etmeye çalışır, kararlarınıza karışır. Daha sonralarda birlikte olduğunuz erkelerin de kontrolcü yönlerinin gelişmiş olması enteresandır.

Onlar da aldığınız kararlarda "son" söz sahibi olmayı ister, sizi kontrol ederler.

Teşhis: Bu tip babalar kızları için en iyisini isterler. Fakat en iyiyi verebilme arzusu onları katı davranışlara itebilir, aşırı eleştirel bir dili benimser, kontrol kurmaya çalışırlar. Böyle bir babaya sahip kadın, mühim kararlar eşiğinde şu soruları sormalı:

"Babam ne yapmamı isterdi?"

"Ne yaparsam ona karşı çıkmış olurum?"

Bu sorunun yanıtını bulduktan sonra uygulamaya koymamanızı tavsiye ederiz. Onun dediklerinin tam tersini yapmaksizi özgürlüğünüze kavuşturmaz. Onun yerine, kişiliğinizi geliştirmek adına aşağıdaki sorunun doğru yanıtını bulmaya çalışın:

"Ben ne yapmak istiyorum?" (Babanızın davranışlarına sinirleniyorsanız ve erkek arkadaşınız ona çok benziyorsa, onunla beraber olmanın bir anlamı yok.)

SEVECEN BABA
En sık kullandığı cümleler:

Nasıl istersen öyle olsun.

Meraklanma, baban yanında; o her şeyi hâlleder.

Yeni arabanın ne renk olmasını istersin?

Yani: Babanız size küçük bir çocukmuşsunuz gibi davranıyorsa, aynı ilgiyi sevgilinizden de beklersiniz. Baba, eşinden çok kızının isteklerini göz önünde bulundurur. Nereye gidilip, nerede yemek yeneceğine kız karar verir. Böyle yetişen bir kadın da doğal olarak sevgilisinden çok şey bekler. Kahvaltının yatağa gelmesini, kararlarına karşı çıkılmamasını... Üstelik böyle biriyle karşılaşması hâlinde bile kısa sürede bu ilgiden sıkılıp, onu bir başkasıyla aldatması mümkündür.

Teşhis: Hayatta mantıklı beklentiler içinde olmak gerekir. Çünkü bu tip tavırlar sergileyen kadınlar, babalarından gördükleri ilgiyi sevgililerinden, eşlerinden göremedikleri için mutsuz olurlar. Kızına fazla düşkün bir baba, kızının kendisini dünyada herkesten daha çok sevmesini ister. Ancak, kızına yaptıklarının bilincinde değildir. Babalar, kızlarının ileride sorumluluk sahibi olabilmeleri, bir işin altından yalnız başlarına kalkabilmeleri için bu tavırlardan vazgeçmelilerdir. Böyle bir kadının da hayatta kendi sorumluluğunu taşımayı öğrenmesi gerekir. Aksi takdirde bir ömür "birilerinin küçük şirin kızı" olarak yaşarlar.

TEHLİKELİ BABA
En sık kullandığı cümleler:

Gördüklerini annene anlatma, bunlar aramızda sır olarak kalacak.

Kız arkadaşlarını çağır, havuza girersiniz.

Hadi bakalım, marifetini görelim...

Yani: Bu tip babalarla hayat, asla sıkıcı olmaz. Büyüleyici, cazip ve sürprizlerle doludurlar. Fakat kötü bir yönleri de vardır: Tehlikelidirler... Kimileri eşlerini aldatır, kimileri alkol ve uyuşturucu bağımlısı olabilir. Tehlikeli baba kızının bir arkadaşı eve geldiğinde ilgi odağı olmak ister ve genellikle sorhoş olduğu için şakanın dozunu kaçırır. Yine de büyüleyici özelliğinden bir şey kaybetmez. Bu tip babaya sahip kadınlar, birlikte oldukları erkeklerden de öngörülemez davranışlar beklerler. Arada bir ortaya çıkan tartışmalar, ilişkilerinin ayakta kalmasını sağlar. Hatta, erkek arkadaş ne kadar saçmalarsa, kadın onun sevgisinden o kadar emin olur.

Teşhis: Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, her hangi bir bağımlılığın pençesine düşmemek. Pek çok bağımlılık, genetik nedenlerle başgösterir. Ayrıca, örneğin sürekli içki bulunan bir ortamda büyüyen bir kadın ister istemez, böyle bir davranış türü benimser. Üstelik, bağımlı babaların kızları, genellikle bağımlı erkelerle evlenirler. Bu tip babaların kızları güven sorunu yaşayabilir, ya da anneleri gibi davranmaya başlayabilirler. Güven sorunundan dolayı da iyi bir ilişki yaşayamazlar. Böyle bir babanız varsa ve erkek arkadaşınızla sorunlar yaşıyorsanız bir adım geri atın ve kendinize şu soruyu sorun: "Üzülmek için yeteri kadar sebebim var mı, yoksa olaylara yine annemin gözüyle mi bakmaya başladım?" Unutmayın ki, her erkek de tıpatıp babanıza benzemek zorunda değildir.

MESAFELİ BABA
En sık kullandığı cümleler:

Annene sor.

Tuzluğu uzatır mısın?

Çıkarken arkandan kapıyı kapat.

Yani: Sanki başka dünyada yaşayan bir baba. Boşanmış çiftlerin başka bir adreste yaşayan, ya da boşanma söz konusu değilse, aynı evde yaşanıyorsa, devamlı başka bir odada bulunan baba türü... Mesafeli baba, kızına açık açık onu sevdiğini söylemez. Ancak çok mutluysa ya kızının saçını okşar, ya da yanağını sıkar. Kadın, aynı şekilde, ileride erkek arkadaşları ile arasına mesafe koyar.

Teşhis: Kadın, kimsenin kendisini sevmediğini düşünür, ilişkiye girmekten, yakınlıktan korkar. Bunun için hoşlandığı insanla bir birliktelik yaşamadan önce ona; "Birine yakın olmak benim için çok zor, ama bunun seninle denemek istiyorum," demeli, duygularını açık açık ifade etmeli.

TENKİT EDEN BABA
En sık kullandığı cümleler:

Kardeşin gibi mantıklı olamıyorsun.

Senin gibi davranan bir kızı nasıl sevebilirim?

Şu seninle ilgilenen yağ torbası ortalıkta çok fazla dolaşıyor.

Yani: Böyle bir babaya yaranmak, kendini beğendirmek çok zordur. Düşüncelerini esirgemezler ve sürekli eleştiri yaparlar. Beraber yemeğe gittiklerinde kızlarının kilosundan, yemek yeme şekillerine kadar her tür davranışı eleştirirler. Bunun kızda yarattığı etki, ileriki yaşlarda kendini gösterir. Söylenen her sözden, kendisiyle ilgili yapılan her yorumdan alınır, herkesin kendisini eleştirdiğini zanneder.

Teşhis: Bu tip kadınlar, genellikle ortalıkta olmayan, örneğin evli erkeklerle ilişkiye girerler. Kadın kendine değer vermez, mazohist bir tavırla bu duyguyu pekiştirecek erkeklerle olmayı seçer. Böyle bir babanız varsa, onunla konuşmayı deneyin. Neden sizinle gurur duymadığını, sizi hep eleştirdiğini, hiç iyi bir şey söylemediğini sorun. Yaptıklarının farkında bile olmayabilir. Onunla ilişkinizi düzeltmeniz, yaşadığınız ilişkileri de şekillendirmenize yardımcı olacaktır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır