kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rant kapısı kapanıyor!
Kaçak bina sahiplerine, müteahhitlerine ve bunlara onay veren belediyecilere seçme ve seçilme yasağı isteniyor

Şamil TAYYAR

Deprem felaketiyle gündeme gelen kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için, gecekondu sahiplerine, kaçak yapıların sahip ve müteahhitleri ile suça ortak olan belediyecilere enaz bir dönem seçme ve seçilme yasağı, ayrıca ağır hapis ve para cezası verilmesi gündemde.

Bu konuda ilk somut adım, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır tarafından atıldı. Yalçınbayır, kaçak yapı sahiplerinin kendilerine göz yuman siyasetçileri seçtiğini ve bu durumun siyasette yozlaşmaya yol açtığını belirterek, olay yaratacak bir yasa önerisi hazırladı. Yalçınbayır, "Kaçak yapı yapanlar ve bunlara göz yumanlar seçilme ve seçme hakkını kullanmamalıdır. Bunlar ne seçsinler ne seçilsinler, buna hakları yok" dedi.

Öneri, gecekondu sahiplerinin seçme ve seçilme haklarının ellerinden alınmasını içeriyor. Teklif yasalaşırsa, kaçak yapı sahipleri hiçbir şekilde hiçbir partiden aday olamayacak, sandık başına gidip oy kullanamayacak. Anayasal engeli ortadan kaldırmak için bu yasak süreli olacak. Tıpkı siyasilere verilen siyasi yasaklar gibi gecekondu sahipleri de bir dönem siyaset yasağına çarptırılabilecek. Öneri, gecekondu sahiplerinin yanısıra, kaçak yapılara izin veren belediye başkanları, encümen üyeleri, kontrol ve yıkımla ilgili belediye görevlileri, kontrol mühendisleri, gecekonduyu yapan müteahhitler, hisseli parsel satışı yapan şahıslar gibi, kaçak yapının her aşamasında sorumlu olan herkes yasanın getireceği yasaklardan etkilenecek.

"Anayasa'ya uygun"
Yalçınbayır, önerisinin Anayasa'ya aykırı olmadığını savunarak, şunları söyledi: "Bu insanlar kente karşı ağır suç işlemişlerdir. Benim kentte huzurlu, güvenlik içinde, estetik değerler içinde yaşama hakkım var. Bu hakkımı gaspetmeye kimsenin hakkı yoktur. Ayrıca, bir felaket anında bu insanların zararları benim vergilerimden karşılanıyor. Hakkı, hukuku çiğneyenin zararları telafi ediliyor, hukuka uygun yaşanların hakkı hesaba katılmıyor. Kaçak yapı yapanlar kendilerine gözyumanları seçiyor. Yani siyasetçi ile bu insanlar arasında siyasi menfaat ortaklığı var. Bu oyunun bozulması lazım. Hiç değilse bir dönem seçme ve seçilme yasağı konursa mesele büyük ölçüde çözülebilir. Bu insanlar ne seçsinler ne seçilsinler, buna hakları yoktur."

Cezalar da artıyor
Kaçak ve çürük yapılarla mücadele kapsamında ikinci somut adım, İçişleri Bakanlığı'nca atıldı. Geçen yasama döneminde kadük olan mahalli idareler yasa tasarısı yeniden düzenlenerek hazırlandı. Ekim'de çıkarılması planlanan tasarı, kaçak ve çürük bina yapanlara verilen cezaların artırılmasını öngörüyor. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Yasa çıkarsa, gecekondu yapanlara hürriyeti bağlayıcı ağır cezalar verilecek. Sanıyorum Ekim'de yasayı çıkarırız" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır