kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sevgi postası
Hollandalı Jong çifti, depremzede çocukların hem acılarını hem sevgilerini kendi resimleriyle tüm dünyaya taşıyacak..

Emre ERGÜL

DÜNYANIN neresinde olursa olsun, çocuk çocuktur. Hayalleriyle, korkularıyla, gülümsemeleriyle birbirlerinden farkı yoktur. Önceki gün SABAH'ın konuğu olan Hollandalı Robert ve Dafne de Jong çifti de, 1996 yılı başlarında işte bu düşüncelerle kendilerini yollara vurmuş. Dünyayı Yamaha XJ900 tipi motorsikletleriyle dolaşıp her ülkede çocuklara resim yaptırmak ve bu resimleri diğer ülkelerin çocuklarına göstermek gibi bir de misyon yüklemişler gezilerine. "The World On A Children's Drawing (Bir Çocuğun Çizgilerindeki Dünya)" ismini verdikleri proje 3 yılda kendiliğinden gelişmiş ve misyonlarına bir de yenisini eklemişler: Başlarından felaketler geçen, savaşı yaşayan, korkunun çocuklarını "Resim kardeşi" yapmak...

Türkiye'de 3 hafta
Güney, Orta ve Kuzey Amerika, Doğu ve Güney Arfika turlarını 1998 sonuna kadar tamamlayan Jong çifti, 2 bin 500 resim ve binlerce "Resim kardeşi"nin umutlarıyla Uganda'dan ayrılıp Mısır, Ürdün ve Suriye üzerinden sonunda Türkiye'ye varmış ve BeldeYama ile SOS Türkiye'nin sponsorluğunda 3 hafta Bolluca Çocukköyü'nde minik dostlarıyla birlikte olmuşlar.

Ve köye gittikleri gün, diğer Türk çocuklarının yanısıra, 17 Ağustos'taki deprem faciasında öksüz kalıp sadece bir gün önce köye getirilen 3 minikle de tanışmışlar. Hemen resim sergilerini kuran Jong çifti önce Türk çocuklarına dünyadaki kardeşlerinin resimlerini görme fırsatı vermişler, ardından da sıra Bolluca köyündeki miniklere gelmiş.

Yolları çok uzun
Jong çiftinin "Ne dilerseniz onu çizin" demesine rağmen, çocukların hemen hepsi, 17 Ağustos'ta Türkiye'yi vuran korkunç depremi çizmiş; kimi bu felaketi karanlık, yıldızlar, yıkılmış evler, devrilen arabalar ve ellerinde fenerle dolaşan insanlarla anlatmış, kimi yarılmış bir E-5 yolu, sedyede bir insan, kimi de Kızılay çadırlarıyla..

Türk çocuklarının resimlerini de yanlarına alan Jong çifti, bugünlerde İran-Pakistan-Hindistan'a doğru yola çıkıyor. 2001 gibi bitecek seyahat sayesinde Ali'nin, Mustafa'nın, Ömer'in de Yeni Zelandalı, Çinli, Japon ya da Amerikalı bir "Resim arkadaşı" olacak; sonsuza kadar..


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır