kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şimdi yeni kentler lazım
MHP'nin 'uçuk' belediye başkan adayı Ahmet Vefik Alp, 'Şimdi tam zamanı, betonarmeyi unutalım, afetlere dayanıklı yeni şehirler kuralım' diyor

7.4'lük Marmara depremi doğal afetlere dayanıklıkları yüksek yeni yerleşim birimi projelerini gündeme getirdi. Bu çerçevede, şehir planlamacısı ve mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp "Ekokent" adı verilen projenin depremin yıktığı alanlarda model olarak kullanılabileceğini söyledi.

'Ekokent'in yaratıcısı, Ahmet Vefik Alp'in Uluslararası Mimarlık Akademisi'nden arkadaşı, Japon mimar Kyonori Kikutake. Akademide 'Yeni şehirler nasıl olmalı?' başlıklı bir çalışma sırasında oluşan Ekokent şu üç şartı yerine getiriyor. 'Bu kentlere deprem, sel, kasırga gibi doğal afetler vız gelsin,' 'Doğanın tüm imkanlarından yararlanılsın,' 'Doğanın kalbine gidildiği halde doğa zarar görmesin.'

Uç uç mimarcık
Projeye göre, kentler, yerden çelik amortisörlü ayaklar yardımıyla yükselen bir zemin üzerinde kurulacak ve dilenirse bir gölün, dilenirse bir ormanın üzerine oturtulabilecek. İnsan bedeninden esinlenerek yaratılan üçgen bir süperstrüktürün teraslarında konumlandırılan ve kademe kademe yükselen sistemin ortasındaki alanda işyerleri ve diğer fonksiyonlar yeralıyor. Kentsel atrium diye adlandırılan bu iç mekan klimatize olacak.

Ufuk açıcı proje
İstanbul'da son seçimlerde MHP'den büyükşehir belediye başkan adayı da olan Mimar Ahmet Vefik Alp'e göre ayakların kent zeminine bağlandığı alt seviyede, merkezi ısıtma, arıtma vb'den oluşan altyapı sistemi gizlenecek. Sistemler arası ulaşım, 'Monoray' tarafından sağlanacak.

Prof. Ahmet Vefik Alp, projenin maliyeti konusunda herhangi bir bilgi veremiyor. Alp, "Deprem sonrası yapılaşma aktivitelerinde yeni yaklaşımlar ülkemize getirilmeli. Artık beton apartmanlar düşünülmemeli. Ülkemize yardımlar yapılacak. Bunlardan hiç değilse bir miktarını, ufku açmak için bir model olsun diye deprem bölgesinde bu sistemi yaratmak için kullanabiliriz."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır