kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Evime dönüyorum'
17 Ağustos depreminden bu yana rasathanedeki lojman dairesinde kalan Mr. Deprem, beklenen açıklamayı yaptı: Pazartesi evimizde olacağız

Fügen ÜNAL ŞEN

'TAM bir aydır evimden uzak, uykusuz ve heyecan dolu günler geçiriyorum. Yaşadıklarımız çok olağan dışı şeyler. Ne var ki deprem hayatımızın bir parçası. Bunun için her alanda tedbirimizi alıp normal hayatımıza dönmeliyiz. Ben Pazartesi Topağacı'ndaki evime dönüyorum.' Bu sözler, bir aydır neredeyse yaşamımızı, iki dudağının arasından çıkan kelimelere bağladığımız Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya ait.

Çelik kafesli lojman!
Mr. Deprem ile rasathanenin bahçesinde ve bir aydır eşi Aysel Hanım'la birlikte yaşadığı lojmanda sohbet ettik. Son günlerde, "Işıkara 'Evinize girin, yatın' diyor ama kendi lojmanda kalıyor. Yatak odası çelik kafesliymiş. Rahat uyur tabii..." şeklindeki dedikoduları hatırlatıp soruyorum; "Gerçekten çelik kafesli bir lojmanda mı kalıyorsunuz?" Işıkara, şaşkınlığını gizlemeden, "Bu sözlere çok üzülüyorum. Vatandaşlarımızın hayal gücü gerçekten müthiş" diyor.

Deprem nöbetçileri var
Prof. Dr. Işıkara, 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümünü bitirip akedemisyen olarak üniversitede görev yapmış. 1976 yılından beri de "deprem ve depremin önceden belirlenmesi" konusunda çalışıyor. Kandilli Rasathanesi'ndeki görevine ise 1985 yılında başlamış. Tam 14 yıldır sismogramların, ölçümlerin, fay hatlarının, öncü şokların izini sürdüğünü anlatan Işıkara, 2 katlı, 4 daireli, sıvaları dökülmüş bir lojmanda yaşıyor. Lojmanın 2 dairesinde deprem nöbetçileri, bir dairede Işıkara, geriye kalan dairede ise Işıkara'nın amiri kalıyor.

"TV'den öğreniyorum"
Bizi kapıda, Işıkara'nın 31 yıllık eşi Aysel Hanım karşılıyor. Birlikte odaları dolaşıyoruz. Değil çelik kafes, çelik bir tencere bile görmüyoruz. Aysel Hanım'a takılıyorum; "Şu anda Türkiye'deki en şanslı insansınız. İlk bilgiyi en yetkili ağızdan alıyorsunuz." Aysel Hanım gülerek, "Nerede... Ben de sizler gibi bilgileri televizyonlardan alıyorum. Onu meşgul edemem çünkü" diyor.

Ya beklenen deprem? İşte Işıkara'nın cevabı: "Depreme hep hazırlıklı olmalı, deprem kuşağında yaşıyoruz. Bunu inkar etmek yanlış. Depremle yaşayacağız. Önlem alacağız, binaları acil kurtarma sistemlerinin öngördüğü biçimde yapacağız."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır