kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Akraba çiftliği
Kemal Demir'in 23 yıldır başında bulunduğu Kızılay, asli görevi olan "Afetzedelere yardım etmek" yerine "yöneticilerinin akraba ve hemşerilerini kalkındırma" işlevini üstlenmiş

Nevin BİLGİN

ANKARA- Kızılay'da yaşanan çadır skandalının ardından bu kez de "akraba ve hemşeri" skandalı patlak verdi. "Afetzedelere yardım" kuruluşu olması gereken Kızılay, Genel Başkan Kemal Demir'in 23 yıldır devam eden yönetimi altında adeta çiftliğe dönmüş. Yöneticilerin yakın akrabaları kurumda önemli görevlere getirilirken, çok sayıda yöneticinin de hemşerilerini Kızılay'da istihdam ettiği ortaya çıktı. Böylece Kızılay'ın deprem felaketi sırasında depremzede vatandaşlara yardımda neden yetersiz kaldığı da anlaşılmış oldu. Çünkü Kızılay yöneticileri, akraba ve hemşerilerine yardım yarışına girdikleri için, depremzede vatandaşları unutmuşlardı.

İşte deprem felaketinin ardından kamuoyunun büyük tepkisini çeken Genel Başkan Kemal Demir'in ekibindeki Kızılay yöneticilerinin "çiftliğe çevirdiği kurum"dan belirlenebilen akraba ve hemşeri portreleri:

Aile boyu Özdemirler
* Kızılay Derneği Başkanvekili eski parlamenter ve avukat olan Nurettin Özdemir'in oğlu Serhan Özdemir, derneğin kadrolu avukatları olmasına karşın "sözleşmeli avukat" olarak çalışıyor. Nurettin Özdemir'in diğer oğlu Gültekin Özdemir, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdür Muavini olarak görev yapıyor. Özdemir'in, yeğeni Mesut Özdemir de şef olarak görev yapıyor. Yine başka bir akrabası Metin Özdemir, Kan Merkezi'nde çalışıyor.

* Genel Merkez Kurulu üyesi Fadıl Ünver'in kardeşi Şahin Ünver Kızılay'ın ülke çapındaki tüm şubelerinin müdürlüğünü yürütüyor, yeğeni Cengiz Ünver, Fen İşleri'nde teknisyen olarak çalışıyor.

font size="3">Kalkanoğlu aşireti
* Genel Merkez Kurulu üyesi Ahmet Kalkanoğlu'nun yeğeni Hayati Kalkanoğlu Kızılay'da Alım Satım Müdürü olarak görev yapıyor. Kalkanoğlu'nun bir başka yakın akrabası da kurumda önemli bir görevde bulunuyor. Kalkanoğlu, Hukuk Müşaviri Osman Kocamemik'in eniştesi. Kalkanoğlu'nun diğer akrabaları Haldun Kalkanoğlu Plan Bütçe Mali Kontrol Müdürlüğü'nde kontrolör, Özlem Kalkanoğlu Haberleşme ve Arşiv Müdürlüğü'nde memur olarak görev yapıyor.

Hoşver-Kemaloğlu yarışı
Genel Merkez Kurulu üyesi Cahit Ulutaş'ın kızı Yasemin Ulutaş, Gençlik Müdürlüğü'nde memur olarak çalışıyor. DYP Bolu Milletvekili Necmi Hoşver, yıllarca Genel Merkez Kurulu üyeliği yaptıktan sonra milletvekili seçilince yerini kardeşi Mahmut Hoşver aldı. Hoşver kardeşlerin yakını Hüseyin Çatana ise Alım Satım Müdür Muavinliği'ni yürütüyor. Kızılay'ın Çilimli'de çöken rant tesisi binasının inşaatını yapan müteahhit Dursun Özcan'ın da Mahmut Hoşver ile Necmi Hoşver'in eniştesi olduğu ortaya çıkmıştı.

Eski DYP'li ANAP Muş Milletvekili Erkan Kemaloğlu'nun da pekçok yakını ve hemşerisi de kurumda çalışıyor. Kemaloğlu'nun yeğenleri Yusuf Kemaloğlu ve Tuğlan Kemaloğlu da Fen İşleri Müdürlüğü çalışanları arasında yerini alıyor.

Hemşeriler sarmış
Türkiye genelinde depo, dispanser, aşocağı gibi yüzlerce birimi olan Kızılay Derneği'nin sadece Genel Merkezi'nde DYP Bolu Milletvekili Necmi Hoşver'in 16, ANAP Muş Milletvekili Erkan Kemaloğlu'nun 29, Genel Merkez Kurulu üyesi Tahsin Kaplan'ın 9, Genel Başkan Vekili Nurettin Özdemir'in 7, Genel Müdür Fatih Evren'in 3, Genel Sekreter Ahmet Kalkanoğlu'nun 16, Kızılay Genel Başkanı Kemal Demir'in 15, Yönetim Kurulu üyesi Kadir Kurt'un 5, Merkez Kurul üyesi Fadıl Ünver'in 7, İhsan Saraçlar'ın 3 hemşerisi bulunuyor.

Kızılay yöneticilerinin hemşerilerinin büyük bir bölümüyle akraba olduğu da bildiriliyor.

Vatandaşa çürük çadır
Kızılay, önceki gün vatandaşların çadır alamadıkları için protesto gösterisi yaptığı Adapazarı'nda 2 bin 800 çadır dağıttı. Ancak çadırların çoğu çürük çıktı

Bülent TAVLI (SHA)

DEPREM felaketinin ardından yerle bir olan Adapazarı'nda yaralar sarılmaya çalışılırken; Kızılay çadırları tam bir ay sonra yeniden dağıtılmaya başlandı.

Barınma ve çadır konusunda büyük sıkıntı çeken ve bu nedenle önceki gün valiliğe yürüyerek porotesto gösterisi yapan Adapazarı halkına, dün Kızılay tarafından gönderilen 2 bin 800 çadır dağıtıldı. Kızılay'ın dağıtımını yaptığı çadırlar arasındaki 200 çadırın Almanya'dan yeni getirildiği öğrenildi. Dağıtım başladığında ilk 200 aileye Almanya'dan getirtilen bu yeni çadırlar verildi. Kalanlara ise bilinen çoğu çürük Kızılay çadırı dağıtıldı.

Vatandaş tepki gösterdi
Saatlerce güneş altında bekleyen vatandaşlar, çadırların eski ve yeni olarak ayrılmasına tepki göstererek "Bu yapılan tamamlamıyla çifte standarttır. Ya herkese yeni çadır ya da eski çadır versinler" dediler. 14 bin çadır başvurusu alan Adapazarı'na dağıtımın ilk günü neden 2 bin 800 çadır gönderildiği anlaşılamazken; vatandaşlar Amerika'nın bile depremin dördüncü gününden itibaren deprem bölgelerinde çadır kentler kurmaya başladığını söylediler. Tepki gösteren vatandaşlar, "Kendi devletimiz bize 1 ay sonra çadır gönderiyor. Bu nasıl iştir anlayamadık? Devletten daha fazla ilgi beklerdik" dediler.

Sıcak havaya dayanamadılar
Sabahın erken saatlerinden itibaren çadırların dağıtılacağı Türkiye Malzeme Ofisi (TMO) bahçesinde beklemeye başlayan vatandaşlardan bazıları sıcak havaya yenik düştüler. Aşırı sıcak va izdiham nedeniyle fenalık geçiren 65 yaşındaki Ümmügül Yalgın'a ilk müdahale orada bulunan vatandaşlar tarafından yapıldı. İlerleyen saatlerde ise bazı yaşlı vatandaşlar Ümmügül Yalgın ile aynı kaderi paylaştılar ve baygınlık geçirdiler.

Yırtık çadıra isyan
Yaklaşık 6 saat süren çadır dağıtımı sırasında bazı vatandaşlar aldıkları eski tip çadırları kontrol etmek için açtıklarında hayrete düştüler. Çadırını kontrol eden birçok vatandaş aldıkları çadırın üzerinde yırtıklar, makina yağı bulaşığı ve lekesi ile çürüyen yerler gördüler. Aldığı çadır, küflü ve çürük çıkan Ahmet Yüksel isimli vatandaş isyan etti. Çadırını açarak basın mensuplarına gösteren Yüksel, "Böyle yardım olmaz olsun. Kızılay Başkanı Kemal Demir'in yardımı da bu kadar olur" diyerek tepkisini dile getirdi. Tepkiler üzerine Kızılay görevlileri, çürük çadırlardan bazılarını değiştirmek zorunda kaldılar.

Ecevit'ten teftiş
BAŞBAKAN Başbakan Bülent Ecevit, dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, deprem felaketi nedeniyle yurtdışından getirilen gelişmiş Sibirya tipi çadırları görmek amacıyla Etimesgut'taki Kızılay Depo Müdürlüğü'ne gitti. Ecevit, numune olarak getirilen iki adet çadırı inceledi. Ecevit, Kızılay'ın Etimesgut'ta bulunan Merkez Depo Müdürlüğü'nde bulunan çadırları inceledikten sonra Kızılay yetkililerinden çadırların niteliği konusunda bilgi aldı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın da eşlik ettiği incelemede Ecevit'in Kızılay'ın su geçiren ilkel çadırlarının yerine, yeni çadırların geldikçe hemen monte edilmesini istedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır