kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turizme 40 milyon dolarlık tanıtım
Turizm Bakanlığı Müsteşarı Saygılıoğlu, 2000'de tanıtım için 40 milyon dolar ayırdıklarını açıkladı

Şule TÜRKER- Okan MÜDERRİSOĞLU

Ankara- Türk turizmi, 1999 yılını turist sayısında yüzde 20-25, turizm gelirlerinde yüzde 25-30 düşüşle kapatıyor. Kötü bir yıl geçiren Türk turizminin 2000'li yıllarda yükseliş trendine girmesi için Turizm Bakanlığı ilk kez farklı bir tanıtım-pazarlama stratejisi izleyecek. Kasım ayında başlanacak olan turizm pazarlamasında öncelik yine Türkiye'nin hedef pazarlarında olacak. Ancak farklı olarak Doğu Avrupa pazarı ile Japon pazarına da ağırlık verilecek. Bakanlık 2000 yılına yönelik tanıtım-pazarlama faaliyetleri için 40 milyon dolarlık bütçe ayırdı.

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, SABAH'a 2000 yılına yönelik Türkiye'nin Turizm Pazarlaması stratejisinin çerçevesini şöyle aktardı: "Temel hareket noktası, bugüne kadar yapılan resmi tanıtım kampanyalarının aksine, insanı ön plana çıkaran, esprili, soft bir tanıtım..."

Turist sayısında düşüş
Bu yıl ülkemize gelen turist sayısının yüzde 20-25 oranında azalması kesinleşti. Türkiye'ye en çok turist gönderen Almanya'dan gelen turist sayısı yüzde 35, Fransa'dan gelen turist sayısı yüzde 33, Rusya'dan gelen turist sayısı yüzde 27, İngiltere'den gelen turist sayısı ise yüzde 20 oranında azaldı.

Saygılıoğlu, yılbaşında iyi giden, Şubat'ın ortasından itibaren durgunluk ve gerileme dönemi yaşayan rezervasyonların Temmuz ayında kıpırdamaya başladığını, Ağustos ayı itibarıyle yüzde 100 oranlarına vardığını söyledi. Saygılıoğlu, "Ancak 17 Ağustos'ta meydana gelen deprem sonrasında özellikle bu ayların müşterisi olan Uzakdoğu pazarlarında (Türkiye'de matem var) düşüncesi rezervasyon iptallerini beraberinde getirdi" dedi.

Turizm gelirleri ise yüzde 25-30 oranında geriledi. Kayıp 2 milyar dolar. Türkiye'ye geçen yıl gelen turist sayısı 9 milyon 752 bin 697 kişi olmuş, turizm gelirleri 8.3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır