kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanayici temkinli
Türk ekonomisi krizin etkilerinden kurtulmaya çalışırken üstüne bir de deprem felaketi geldi. Sanayici de yatırım planlarında daha temkinli olmaya başladı

Mine ŞENOCAKLI

Deprem sonrasında 2000 yılı büyüme hedefinin yüzde 5 civarında olacağı söylenedursun, Türkiye'nin önde gelen kuruluşları yatırım dendi mi, durup düşünüyor. Depremzedeler için anında 1 trilyon lirayı gözden çıkaran Sanko'nun patronu Abdülkadir Konukoğlu, yatırımlar konusunda temkinli. Önce siyaset ve ekonominin gidişitanı izleyeceklerini söyleyen Konukoğlu, yeni yatırımlara şimdilik uzak duruyor. Onun gibi düşünen sanayicilerin sayısı ise bir hayli fazla. İşte Türkiye'nin önde gelen sanayicilerinin öngörüleri;

`İhtiyatla yaklaşıyorum'
Bülent Atuk (GSD Başkanı): "Özelleştirmenin hızlandırılması, kamunun küçülmesi gerek. Bunlar yapılırsa Türkiye dışarıdan fon girişi sağlayabilecek ve dipten çıkış olacak. Yoksa dipte kalma daha uzun süreli olabilir. Faizler bu oranda kaldığı sürece yatırım da mümkün değil. Henüz iyimser olma noktasında değiliz. Yolun ucunda ışık var. Ama reformları hızla gerçekleştirebilirsek bu ışığa ulaşabiliriz."

Yatırım yapmayacağız
Abdülkadir Konukoğlu (Sanko): "2000 yılı için yatırım programımız yok. Gaziantep'te Daewoo İş Makinaları ve Kamyon Montaj Fabrikası yatırımına başlamıştık. 50 milyon dolarlık bu yatırımı tamamlayacağız. Ama bunun dışında ekonominin netleşmesini bekliyoruz. 1999'da da büyük bir yatırım yapmadık. Tekstilde teknolojimizi yeniledik. Sansu ve Sanka Havlu yatırımını tamamladık."

Yatırım hükümete bağlı
Hüsamettin Kavi (İSO Başkanı): "2000'de deprem nedeniyle ekonomiye girecek 5-6 milyar dolarlık bir para var. Bunun yanısıra AB, Dünya Bankası ve ABD'den kredi desteği de bekleniyor. Türkiye bu noktadan sonra hata yapmazsa ümitli olmak için sebebimiz olabilir. 2000 yılı stratejimizin mutlaka büyüme üzerine kurulması lazım. Yatırım kararı ise hükümetin alacağı kararlara bağlı."

Büyüme yüksek olmaz
Sedat Aloğlu (Fen-İş Alüminyum): "Önümüzdeki 5 yılı için 20 milyon dolarlık yenileme yatırımı planlıyoruz. Yeni bir alanda yatırım düşünmüyoruz. 2000 için Türkiye'nin büyüme hızının yüzde 2 ile 4 arası olacağını tahmin ediyorum. Geçtiğimiz iki yıl içinde dip noktaya vurduğu için daha yukarıda olacaktır. Dış kaynakların girişi ve herşeye rağmen yapılacak inşaatlar ekonomiye artı getirecektir. "

'Yatırımlara devam'
İZMİT ve Adapazarı'nda taş taş üstünde kalmasa bile sanayiciler bu bölgelere yatırım yapmaktan kendini alıkoymayacaktır. Tabii ki her depremden bir ders çıkartıp daha iyi fabrikalar ve daha iyi alt yapı kurmak kaydıyla... Bazı yatırımcılar deprem bölgesinde yatırım yapmayacaklarını söyleseler de biraz daha sakin ve öngörülü davrananlar şimdiden kolları sıvadı bile.

Fay hattında fabrika
Körfezde iki yeni yatırıma hazırlanan İshak Alaton gibi. O biraz da, 7.4'lük depreme rağmen dimdik ayakta duran ve Alarko'nun imzasını taşıyan İzmit'teki Türk Kablo, Seka, Yarımca Gübre ve Hyundai Assan Fabrikası ile bölgedeki yüzlerce konuta imza atmanın güveniyle Körfezi yeniden ihya etmeye hazırlananlardan.

Deprem bölgesinde Alarko'nun inşa ettiği binaları sapasağlam görmekten müthiş gurur duyduğunu söyleyen İshak Alaton, "Fay hattında bile inşaat yapılır. Yeter ki hesabınızı kitabınızı iyi bilin. Paradan kaçmayın" diyor. Yeni yatırımlara ilişkin de şu bilgileri veriyor:

"Şimdi İzmit'te fay hattı üstünde Alarko Alfarm Deniz Ürünleri İşleme Fabrikası'nı yapıyoruz. 20 dönümlük araziyi depremden önce almıştık. İhracata yönelik üretim yapılacak fabrika 6.5 milyon dolara tamamlanacak. 130 kişiye de istihdam yaratılacak.

Bu arada geçen ay Gebze Sanayi Bölgesi'nde 60 dönüm üzerinde 36 bin metrekare kapalı alana sahip Alarko Carrier Soğutma Tesisleri Fabrikası'nın inşaatına başladık. 18 milyon dolarlık bu yatırım 2000 yılının Mayıs ayında bitecek. Depremden bir hafta önce başladığımız bu projede en ufak bir değişiklik yok. Hesapta kitapta da değişiklik yok. Çünkü her zaman olduğu gibi inşaat yapımında yine 9.5 şiddetindeki bir depremi esas almıştık. Dünyada bugüne kadar bu şiddette bir deprem yaşanmadı. Ama yine de ölçümüz bu. Zemini beton kazıklarla sağlamlaştırıyoruz. Avcılar'ın bitişiğindeki fay hattı üzerindeki Büyükçekmece'de Alkent 2000'in yapımına devam ediyoruz. Burada tam 710 adet villa ve apartman var.

Tümü 6'şar ve 3'er katlı. Hiçbirinde en ufak bir çatlak yok. 240 milyon dolarlık bu proje halen devam ediyor. Şu anda 500 aile oturuyor. Proje tamamlandığında 700 aile olacak. Burada da toprak en az Avcılar'daki kadar kaygan. Ama gereken tedbirleri aldık. Hesabımızı yine sanki 9.5 şiddetinde bir deprem olacak gibi yaptık. Bitmekte olan 180 villalık projeye tam 16 milyon dolarlık kazık çaktık. Ne kadar pahalı, ama ne kadar emin."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır