kapat

18.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Katil kim?
Rusya'daki terör 2 hafta içinde 300 can aldı. Ve ülke korkunç bir iddia ile çalkalanıyor. Yeltsin'in iktidar hırsı uğruna Gizli Servis'e cinayetler işlettiği öne sürüldü.

Son 2 hafta ülkenin dört bir yanında patlayan bombalar şu ana kadar toplam 300 kişinin ölümüne, 200 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Son olarak ülkenin güneyindeki Volgodonsk şehrinde 2'si çocuk, en az 18 kişinin hayatını kaybetmesi ülkede bardağı taşıran son damla oldu. Rus basını kentlerin göbeğinde yıkılan binaların, ağlayan insanların fotoğraflarını yayınlayarak sorumluların bir an önce hesap vermesi gerektiğini belirterek yepyeni bir iddia ortaya attı: Saldırıları, Kremlin'de boy gösteren kara para aklama skandalını örtbas etmek isteyen Yeltsin'in emri ile gizli servis düzenledi...

Yeltsin mi?..

Rusya'nın önde gelen gazetelerine göre, suçlu Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ve Federal Güvenlik Servisi FSB (eski ismiyle KGB)... Moskovskiy Komsomolets gazetesi iddialarını şu nedenlere bağlıyor: Şu ana kadar yapılan terör saldırılarında somut bir delil bulunmadı, gerçek failler yakalanmadı. Eylemlerin hepsinin çok profesyonelce işlendiği görülecektir. Yeltsin ve kızının etrafındaki kara para aklama skandalı da cabası.

Skandal yüzünden Kremlin'deki koltuğundan indirilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yeltsin, sağ kolu Aleksandr Voloşin'i harekete geçirdi. Voloşin de Çeçen lider Şamil Basayev'le gizlice görüşerek Dağıstan'a girmesini istedi. Savaş sonrası ülkede sistematik terör yaratılıp, halk sindirildi. Planın amacı, Yeltsin'in olağanüstü hal ilan ederek Aralık'taki Duma seçimlerini iptal etmek ve kendisini kurtarmak...

Yeltsin ve hükümet kanadı ise sorumlu olarak Dağıstan'da Büyük Kafkasya Şeriat Devleti'ni kurmak için savaşan Çeçenler ve onlara destek veren Vahabiler'i gösteriyor. Moskova'da teröre destek verdiği söylenilen Çeçen lider Şamil Basayev, "Masumları hedef almayız" diye bir bildiri yayınladı.

Bin Ladin mi?..

Terör saldırılarının ardında Şamil Basayev'in olduğu iddialarının halk arasında pek inandırıcı bulunmadığını gören Rus yetkililer yeni bir isim telaffuz etmeye başladılar: Usame bin Ladin... İslami terörün en büyük ismi olan Ladin'i Dağıstan'daki savaşta Çeçenler'e maddi manevi destek vermekle suçlayan Ruslar, Ladin'in ülkeyi bölmek için şimdi de Moskova'yı seçtiğini açıkladılar.

"Türkiye, silah vermiyor"
DAĞISTAN'DA İslamcı Çeçen milisler ile Rus birlikleri arasında savaş devam ederken, son dönemlerde Rus basınında Çeçenler'e Türkiye'ye yardım geldiği haberleri yer almaya başladı. Sevodnya gazetesine bir açıklama yapan üst düzey bir Rus hükümet yetkilisi, "Türkiye'den silah geliyor" iddialarını yalanladı. "Vahabi teröristlere silahın Suudi Arabistan ve Pakistan başta olmak üzere bazı İslam ülkelerinden geldiği doğru" diyen yetkili, "Türkiye'de sadece bazı Çeçen milislerin tedavi edildiğini biliyoruz, ancak Türkiye'den silah takviyesi yapılmıyor" diye konuştu.

"Yeltsin, 20 Eylül'de gider"
GEREK siyaset gerekse toplum yaşantısında tam bir kaosun yaşandığı Rusya'da şimdi de Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in istifa edeceği haberleri ardı ardına patlıyor. Eleştiri oklarının hedef aldığı Yeltsin'in 19-20 Eylül'de istifa edebileceği söyleniyor. Sevodnya gazetesine göre bu hafta başına kadar Yeltsin düzeni sağlayamazsa ya istifa edecek ya da eski bir taktiğe başvurarak Başbakan'ı görevden alacak. Yeltsin'in şu anki Başbakan Vladimir Putin'in yerine bu görev için emekli general, "eski düşman" Aleksandr Lebed'i dahi düşündüğü Rus gazetelerinin manşetlerinde yer alıyor. Çeçen savaşında büyük başarı gösteren Lebed şu anda Sibirya Valiliği görevini sürdürüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır