kapat

30.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karaparaya bir kurban daha
Rus mafyasının Bank of New York'ta karapara akladığı iddiası Başkan Yardımcısı Edwards'ın koltuğuna mal oldu

Rus mafyasının ABD'nin 16. en büyük büyük bankası Bank of New York'u kullanarak karapara akladığı iddiaları banka başkan yardımcısını koltuğundan etti.

Dün Banka sözcüsü Cary Giacolone yaptığı açıklamda, bankanın başkan yardımcılarından Lucy Edwards'ın görevden alındığını belirtti.

Sözcü Edwards'ın neden görevden alındğığnı açıklamazken banka kaynakları Edwards'ın Rus mafyasının banka aracılığıyla yaklaşık 10 milyar dolarlık bir meblağı akladığının ortaya çıkmasının ardından bankanın iç politikasını ihlal etmek, görevi kötüye kullanmak ve banka kayıtlarını değiştirmek suçlarıyla görevinden alındığını belirtti.

Bu arada bütün dünyanın şaşkınlıkla izlediği karpara aklama olayında Rusya da soruşturmalara katılma kararı aldı. Uluslararası Para Fonu'nun Washington'daki merkezinden yapılan bir açıklamada ise fonun Rusya'ya yaptığı yardımların da bu çerçevede kullanıldığına dair şüphelerin yersiz olduğu belirtildi.

Bu arada uzmanlar her yıl mali sisteme kara para aklanması sonucu 300 ile 500 milyar dolar civarında bir paranın girdiğini belirtiyorlar.

Bu arada bir başka kara para aklama olayı da Meksika'dan patlak verdi. Uzun yıllar Mekisa'da uyuşturucu trafiği ile mücadelede en önde gelen isimlerden biri kabul edilen savcı Mario Ruiz Massieu ABD'de uyuşturucu parasını aklamaktan dolayı suçlu bulunarak tutuklandı.

Massieu'nun 1993 ve 1995 yılları arasında 10 milyon dolar civarında bir uyuşturucu parasını Bank of Houston aracılığıyla akladığı belirtiliyor. Yaklaşık 4 yıl süren bir araştırma ile tutuklanan Massieu ise bu suçlamaları reddediyor.

Haftanın sözü:
Hükümetimiz bir istikrar programı uyguluyor. Hedefe giderken bir felaketle karşılaştık. Ancak, bu hedeften fedakarlık yapamayız. Sümer ORAL/Maliye BAKANI

Deprem konutlarına "Temizel"
Deprem sonrası kurtarma çalışmalarında sınıfta kalan Türkiye'yi, daha büyük bir sınav bekliyor. Yıkılan kentlerin yeniden imarı. İçerden trilyonlar, dışardan milyon dolarlar gelecek. Kamuoyu tedirgin. Yardımların yerli yerine kullanılmayacağı endişesi hakim. Başbakan her fırsatta "saydamlık" mesajları veriyor. Klasik, "Afetler Fonu" anlayışı ile bölgesel çapta bir depremin üstesinden gelinemeyeceği söyleniyor. İşte bu noktada, yeni bir formül gündeme geliyor. Proje finansmanına dayalı özel çalışma tarzı. Düşünülen isim, tanıdık bir sima. Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel. Bürokrasiyi, fon yönetimini, yerel kuruluşlarla ilişkileri hatta inşaatçılığı bilen Temizel'i, "Başbakan Başmüşaviri" sıfatıyla görevlendirir, "Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma Projesi"nin başına getirirsiniz. Dış kredi temininden, ihale şartnamesine kadar tüm detayların koordinasyonunu verirsiniz. Hem çok başlılık ortadan kalkar hem de şeffaflık korkuları...

Özel bir vekil
Maliye Bakanlığı, ek vergi tasarısı hazırlıyor. Tasarı, daha Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeden iğdiş ediliyor. Koridorda bir milletvekili koşuşturma halinde. Elinde cep telefonu, hem etkili çevrelerle görüşüyor hem de önerge yazıyor. İş öylesine ileri gidiyor ki... Vergi idaresi bürokratları, bakanı bırakıp, devlet gelirlerini budayan önergeler için vekilimize yardımcı olmak zorunda kalıyor. Bu bireysel çaba, MHP'li ve DSP'li milletvekillerini rahatsız ediyor. Sonunda MHP'liler, hiç de hesapta olmayan bir manevra yapıyor. A tipi fon kazançlarını ek vergiden kurtaran hüküm aniden ortadan kaldırılıyor. Katrilyonluk umut bağlanan Deprem Vergisi de tepkiler, fonlar ve cep telefonu trafiği arasında kaybolup gidiyor.

Cep vergisini IMF istedi
Cep telefonu başına 50 milyon lira vergi salınacağı haberi herkesi isyan ettirdi. Önerinin, Maliyecilerden gelmediği kısa sürede anlaşıldı. Aslında Özel İletişim Vergisi'nin öyküsü, yaz başında IMF ile yapılan pazarlıklara uzanıyor. Mevcut kamu gelirleri ile enflasyonun üstesinden gelinemeyeceğini savunan IMF, olağan dışı kaynaklar istiyor. İş, dönüp dolaşıp cep telefonu başına 100 dolar vergi alınmasına kadar varıyor. Hatta bu konuda söz veriliyor. IMF'ye verilen bu sözün tutulması için deprem felaketi fırsat biliniyor. 50 milyar liralık gayrimenkulden de 50 milyon liralık cep telefonundan da aynı vergiyi tahsil etmesi istenen Maliye, biraz da yıpranma pahasına çarkediyor. IMF'deki hesap, depreme uymuyor.

Bunları Biliyor musunuz?
* Hormonlu Hükümet: Meclis, fazla mesai yaptığı günlerden birini daha yaşıyor. Hükümet, olağanüstü yetkiler peşinde. Ortam gergin. FP Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen, renkli üslubuyla öylesine bir tanım yapıyor ki ortalık yatışıyor. "Bu hükümet hormonlu. Millettin ağzında tat, tuz bırakmadı. Tıpkı hormonlu gıdalar gibi. Görüntüsü var ama tadı yok!"

* Kuru Teşekkür: Devlet Planlama Teşkilatı'nın iki saygın ismi, Faik Öztrak ve Yavuz Arınsoy görevlerinden alındılar. DYP-CHP, Anayol, Refahyol, Anasol D, Ecevit Azınlık Hükümetleri döneminde görev yapan her iki isim de, şu ya da bu partinin adamı olarak tanınmadılar. MHP yönetimi, kendi ekibiyle çalışma hakkını kullandı. Yadırganan tutum ise başka. Yıllarını Planlama'ya veren bu isimlere bir kuru teşekkür bile çok görüldü.

* Eyüp Bey Nasıl Kurtuldu: DSP Niğde Milletvekili Eyüp Doğanlar, Yalova'yı yıkan yer sarsıntısından kurtulmayı başardı. Nasıl mı? Kendi ağızından dinleyelim: "ASO Yönetim Kurulu üyesi Erhan Peker Yalova'da bir yazlık aldı.

Peşinden ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ı sürükledi. Beni de komşu yapmak istediler. Şükürler olsun ki o sırada param yoktu!"

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır