kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Haftayı kritikleştiren üç faktör

Vergi düzenlemelerinin netleşmesini ve realize edilmesini, tahkimi ve sosyal güvenlik reformunu bekleyen mali piyasalar tam bir geçiş haftası yaşadılar.

Bono faizi yüzde 92-95 bandında dalgalandı ve önceki haftaya göre 1 puan gerileyerek yüzde 92'ye indi. Borsa 5518-5874 koridorunda gezindi durdu. Ancak hafta sonu verginin kalkacağı haberleriyle yükseldi, bunun gündemden düşmesiyle geriledi, Hükümet sözcüsünün açıklamasıyla yeniden umuda kapıldı. Endeks haftayı yüzde 0.39 gibi küçük oranlı bir artışla kapadı.

Mali piyasaların bekleyişi büyük ölçüde bu hafta bitecek. Çünkü Hükümet vergi düzenmelerini hafta başında netleştirerek Meclise sunacağını açıkladı. Mali piyasaları zorlayan ve tansiyonunu yükselten üç önemli faktör var. İlk ikisi vergiyle üçüncüsü tahkimle ilgili.

3 Bono vergisi - Piyasayı etkileyecek faktörlerden ilki Hazine kağıtlarına verginin ne olacağı. Hükümet kişiler için mevduat faizi ve repodan stopaj kesileceğini ve bunun nihai vergi kabul edilerek beyanın kaldırılacağını açıkladı. Hazine bonosu ve devlet tahvillerinin ne olacağına ise karar verilemedi. Bu kağıtlarda stopajın sıfır kabul edilmesi ve gerçek kişiler için beyanın aynen korunması eğilimi var. Beyannameden kaçınanlar bu kez bono yerine mevduata veya repoya kayabilecekler.

Burada ekonomi yönetimini cezbeden ise konjonktür uygunken iç borçlanmanın vadesini uzatmak, vergi değişikliğini bu amaca ulaşmada kullanmak.

Nitekim Hazine'nin Cuma günü açıklanan Ağustos ayı iç borçlanma programında da iki ve üç yıllık tahvillere yüklenildi. 1.4 katrilyonluk borçlanmanın 750 trilyonu 3 yıllık, 200 trilyonu 2 yıllık tahvillerle gerçekleştirilecek.

Bu açıdan hafta başında iç borçlanma senetlerinin vergilendirilmesi durumuna göre faizde dalgalanma olabilir.

3 Borsa vergisi - Önümüzdeki haftayı kritikleşentiren ikinci önemli faktör borsaya verginin ne olacağı. Aynen devam ettirilirse, yani bir yıla kadarki alım satımlardan doğan kar beyana tabi tutulursa, paranın zaman içinde vergi yönünden avantajlı kılanan enstrümanlara kayması doğal bir sonuç olur.

Borsada alım-satım vergisi yanında yatırım fonlarının da en azından mevduatla eşdeğer tutulması gerekiyor. Yoksa sermaye piyasasının hem tabana yayılması hem de kurumsal yatırımcıya kavuşması ve emeklilik fonlarının gelişimi kesintiye uğrayacak.

3 Tahkim - Bu haftayı kritik yapacak üçüncü faktör, tahkimin Meclis genel kurulunda oylanacak olması. Anayasa değişikliği nedeniyle üçte iki çoğunluk gerekiyor. 354'le güvenoyu alan Hükümetin bu çoğunluğu yakalamasına muhalefetten 25 milletvekilinin evet demesi, hükümetin de hiç fire vermemesi gerekiyor. Oylama gizli olduğundan tahkimin kabulünde hatırı sayılır bir risk var. Reddedilmesi piyasaları ve özellikle borsayı olumsuz etkileyecek. Kabul edilmesi ise önemli ölçüde satın alınmasına karşılık, yine de piyasaları dopinglemeye yetebilir.

3 Yol ayrımı - Piyasalar bu üç olayın gelişimine göre yön bulacak. Ya yeni bir bunalıma girecek ya da yeni bir iyimserlik havasına kapılacak.

Ankara'da rüzgar her an değiştiğinden bu üç olayın nasıl gelişeceği konusunda tahminde bulunmak ise güç.

Sonuç - " Kar zarar, ikisi bir arada gezer"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.