kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siz yorgun, biz yorgun
Geçen hafta İstanbul'a gelen, ParkOrman'ı sallayıp geçen İngiliz alternatif rock grubu Reef'le tanıştık, otobüslerine bindik, 'teşekkürler' demesini öğrettik

* Ayşe Deniz POYRAZ

Geçen hafta sonunuzu Park Orman'da geçirenlerdenseniz, Reef'i artık daha iyi tanıyorsunuz. 'Replenish' ve 'Glow' albümleriyle -konserde de müşahade ettiğimiz kadarıyla- bizde hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip Reef. İşte şimdi de yeni albümleri 'Rides' piyasada. Biz de Reef'in kentimiz sınırlarında olmasını fırsat bilip, onları daha yakınen tanımaya çalıştık. Grubun gitaristi Kenwyn House'la, iki arada bir derede, merakla bekledikleri konserleri öncesinde sohbet ettik.

Kenwyn, n'aber?
Vay, ismimi doğru yazdın. Arkadaşlarım bile başaramaz bunu..

Sen İngiltere'nin neresindensin Kenwyn?

Cornwall. 28 yaşındayım. Sigorta numaramı da söyleyeyim mi? (Gülüyor.)

Siz nasıl bir araya geldiniz peki?
Biz aynı bölgede büyüdük aslında. Ben bildim bileli müzik çalıyorum. Bir gruba katılmak için Londra'ya taşındım. Dominic'le orada karşılaştık. O sıralar 21 yaşındaydım. Sommersett'te müzik kolejine gidiyordum. İşsiz güçsüzün biriydim.

Sizi Paul Weller keşfetmiş galiba...

Onun gibi bir şey... Bizim bir B-side'ımızı dinlemiş. Single yayınlayıp, sattığımız günlerde. Bizi beraber turneye davet etti. Onur duyduk tabii. Sağlam bir başlangıç yapmış olduk böylece.

O zaman neler dinler, kimlerden etkilenirdiniz?
Her yerden rock dinlerdik. Dans müziği de... Ritim önemli bizim için; drum 'n' bass sevmemiz bu yüzden. Massive Attack'in 'Blue Lines'ını çok beğenmiştik. Zaten Bristol'a yakın oturuyorduk. 89'da Detroit'ten çıkan techno müthiş bir şeydi mesela. O dönemde uyuşturucuyla da aram iyiydi; partilerle ikisi çok iyi giderdi.

Eh, birazdan Massive Attack'le birlikte konser vereceksiniz...

Onlar farklı. En az bizim olduğumuz kadar iyi müzisyenler aynı zamanda. Yani onları dinleyebilmen için Ecstasy alman gerekmiyor! 90'larda öyle sıkıcı gruplar çıktı ki, kalbine vurup duruyor dum tıs, dum tıs diye.. Sen de bitsin bu çile diyorsun...

Sizin yaptığınız tür Brit-pop'tan farklı, ya da standart İngiliz sound'undan..

Evet, alternatif diyebilirsin. Brit-pop'la aynı döneme denk geliyoruz aslında. Ama biz daha çok The Who'yu, Rolling Stones'u, Led Zeppelin'i andırıyoruz. Ama bunlar da İngiliz. Yani çok 'İngiliz tınlıyoruz', merak etme...

Yeni albüm 'Rides' pek güzel olmuş...

Sağol. Kayıt esnasında çok eğlendik. 'Rides' için şöyle diyebiliriz: daha önceki albümlerimiz, özellikle 'Glow' erkeksiyse, bu daha kadınsı oldu. Müziğimizin feminen tarafını ortaya çıkardık.

Amerika'da da epey tutuyorsunuz...

Evet; Amerikalılar Nirvana'dan beri yeni bir müzikle tanıştı. 70'lerin, 80'lerin tüm iyi grupları İngilizdir, ama son yıllarda Amerika'dan bir sürü iyi grup çıktı. Şimdi olay farklı yani; gerçekten çok iyi olman gerek.

Siz şimdi festival festival geziyorsunuzdur. Boş vaktiniz kalıyor mu, eve uğrayabiliyor musunuz bari?

Haftada dört-beş konser veriyoruz. Eve, Londra'ya tatil için gidebiliyorum artık. Ve canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Eskiden TV'dan nefret eder, onu aşağılardım. Şimdi tek isteğim, kanepeye kıvrılıp TV seyretmek...

Konser yorgunu Reef elemanlarıyla birlikte, tur otobüsleriyle ParkOrman'a doğru yola çıkıyoruz. Hiç de yorgun bir halleri yok gerçi; "Hey, kebap ülkesine geldik, boğaz turu da yapacağız" diye heyecanlı heyecanlı konuşuyorlar. "Teşekkürler" nasıl telaffuz edilir; onu da öğrendikten ve konser alanını; bungee'yi, havuzu, ormanı, renkli kalabalığı da gördükten sonra, iyice keyifleniyorlar. Ve tüm albümlerinden çaldıkları parçalarla, müthiş bir konser verip, gidiyorlar.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.