kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Boğulmayın
Evet, bu havada ancak denize gidilir... Ama... 'Azrail'in de oralarda bir yerde dolanıyor olabileceğini akıldan çıkarmamak koşuluyla...

Sıcaklar iyiden iyiye bunalttı. Ne evde duruluyor ne sokağa çıkılıyor. Bu durumda yapılacak tek şey kalıyor geriye, denize girip serinlemek. Herkes de öyle yapıyor. Çoluk çocuk, yaşlı genç, yüzme bilen bilmeyen kendini deniz ya da havuzun serin sularına atıyor bugünlerde.

İyi güzel de, yüzme bilmeyenler, sırf serinlemek uğruna hayatlarını riske attıklarının farkındalar mı acaba? Unutmamak gerek ki, sadece geçen hafta sonundaki sıcaklarda serinlemek isteyen 21 kişi canından oldu.

Çocuklara dikkat
Amerika'da yapılan istatistiklere göre, kaza nedeniyle meydana gelen ölümler sıralamasında 'boğularak ölüm' dördüncülüğü işgal ediyor.

Bir başka acı gerçek de boğulanların üçte birinin 14 yaşın altında çocuklar olması. Bir çocuğun boğulması için çok az miktarda su bile yeterli oluyor çoğu zaman. Hatta küvette 10 santimetre yüksekliğindeki su bile minik bir bebeğin boğulmasına neden olabilir.

Sadece küçükler mi boğularak yaşamını yitiren? Hayır! Kafayı çektikten sonra serinlemek için suya giren yetişkinler arasında da boğulma oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor istatistikler.

Küçükleri yalnız bırakmayın
Deniz mevsiminde meydana gelen boğulmaların nedenleri arasında ise şunlar sıralanıyor: Bacak veya mide krampı, bilinç kaybı, yüzme bilmemek, yüzebileceği sulardan daha derine açılmak, aşırı yüksek dalgada yüzmeye çalışmak, denizde birbirine aşırıya kaçacak el-kol şakaları yapmak.

Son bir söz... Uzmanlar uyarıyor: Anababalar, çocuklarınızı asla ve asla havuzda ya da deniz kıyısında yalnız bırakmayın...

SUNİ SOLUNUM NASIL YAPILIR?
Suni solunuma başlamadan önce kişinin soluk borusunun temiz olduğuna emin olmalısınız. Kişi soluk almıyorsa önce elinizle soluk borusunu temizlemeli ardından da ağızdan ağıza suni solunuma başlamalısınız.

* Kazazedeyi, nefesini kontrol edebileceğiniz şekilde sert bir yüzey üzerine sırt üstü yatırın ve boğazı ile omuzları hizasında diz üstüne oturun.

* Başını geri yatırın ve bir elinizle çenesini yukarıda tutun. Kulağınızı ağzının üzerine getirerek nefesini kontrol edin.

* Nefes almıyorsa, hemen suni teneffüse başlayın. Bir elinizin baş ve işaret parmağıyla burun deliklerini sıkın. Derin bir nefes alarak kazazedenin ağzından ciğerlerine hava üfleyin. Bunu bir kez daha deneyin.

* Hava üflerken bir yandan da göğüs hareketlerini kontrol edin. Hava verdikçe göğsün yukarı kalkması gerekmektedir. İkinci nefesten sonra verdiğiniz havanın akciğerlerden çıkması gerekmektedir.

* Nabzını kontrol edin. Nabız varsa, ağızdan ağıza solunuma devam edin. Her 5 saniyede bir ağzına yeniden hava üfleyin. unutmayın, nabız atmıyorsa kalp masajı gerekmektedir.

* Kişi kendi kendine nefes alıp verinceye ya da ambulans gelinceye kadar suni solunuma devam edin.

KALP MASAJI
* Kazazedeyi sert bir yüzeye yatırın.

* Hastanın sağ tarafında göğüs hizasında dizlerinizin üstüne çömelin. Birbirine kenetlediğiniz ellerinizi göğüs kemiğinin alt ucunun üzerine yerleştirin.

* Kollarınızı dirseklerden kırmadan, göğüs kemiği 4-5 santimetre asağıya esneyecek şekilde bastırın ve baskıyı kaldırın.

* Dakikada 80 baskı uygulayın. İlk 15 baskıdan sonra, kazazedeye ağızdan iki kez hava verin. Yeniden 15 baskı yapıp iki nefes verin. Ve nabzı kontrol edin. Nabız sesini duyunca kalp masajını bırakın.

ÇOCUKLARDA UYGULAMA
Yetişkinlere uygulanan yöntemlerle aynıdır. Ancak özellikle bebeklerde biraz daha hızlı hareket edilmelidir. Ağızdan ağıza hava üfleme daha hafif yapılmalıdır. 6 yaşından küçüklerde, çocuğun ağzını ve burnunu birlikte ağzınıza alın ve bu şekilde üfleyin. Dakikada 20 kez hava üfleyin.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.