kapat

01.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşsize 65 milyon maaş
Komisyondan geçen Sosyal Güvenlik Reformu'yla uygulamaya başlanacak olan işsizlik ödeneği en fazla asgari ücret kadar yaklaşık 41-65 milyon arası olabilecek

Nuri KAYIŞ

ANKARA- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, sabaha kadar çalışarak Sosyal Güvenlik Reformu Kanunu Tasarısı'nı kabul etti. Tasarının işe yeni başlayanlar için emeklilik yaşını 58-60 olarak belirlemesi en çok tartışılan maddesi oldu. Tasarının kaderi şimdi genel kurulda tartışılacak.

Tasarı, Türk çalışma hayatını ilk kez işsizlik sigortası kavramıyla tanıştırıyor. Buna göre, kendi kusuru olmaksızın işini kaybedenler 41 milyon lira ile 65 milyon lira arasında işsizlik ödeneği alacaklar. Bu ödenek 6 ay süreyle verilecek. Sigortasız işçi çalıştırmayı zorlaştıran ve öümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak 66 maddelik tasarının başlıca hükümleri şöyle :

YENİ BAŞLAYANLARIN İŞİ ZOR : İşe yeni başlayacaklar, kadınsa 58, erkekse 60 yaşından önce emekli olamayacak. Bu kişilerin ayrıca en az 7 bin işgünü prim ödemeleri de gerekecek.

İKİ YIL KALANLAR KURTULDU : Sigortalılık süreci 18 yıl ve daha fazla olan kadınlar ile 23 yıl ve daha fazla olan erkekler hakkında emeklilik konusunda mevcut hükümler uygulanacak. Dolayısıyla emeklilik süresinin dolmasına 2 yıl kalanlar, yeni kanundan etkilenmeyecek. 5000 iş gününü doldurması koşuluyla emekliliğine 3 yıldan az kalanlar 41-45, 4 yıldan az kalanlar 43-46, 5 yıldan az kalanlar 45-48 yaşında emekli olabilecek.

SAĞLIK YARDIMINDAN SONRA : Sigortalı işe başlar başlamaz sağlık yardımından yararlanamayacak, bir geçiş sürecinin ardından bu yardımı almaya başlayacak. Böylece, sürekli hastalığı olanların kendilerini muvazaalı şekilde sigorta kapsamına aldırarak SSK imkânlarını istismar etmesinin önü kesilmeye çalışılıyor.

TAZMİNATINI AL, EMEKLİLİĞİ BEKLE : Prim gün sayısını dolduran ancak belirlenen yaşa ulaşamayan işçi, isterse kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilecek.

MAAŞI TÜFE'YE ENDEKSLENDİ : Emekli maaşları her ay, Tüketici Fiyat Endeksindeki artış kadar artırılacak. Böylece, emeklilerin pahalılık karşısında ezildiği tartışmaları da son bulacak.

İŞSİZE MAAŞ: Ücretin yüzde 2'si oranında çalışandan, yüzde 3'ü oranında işverenden ve yüzde 2'si oranında Devlet'ten kesinti yapılarak işsizlik fonu oluşturulacak. Bu fon, kendi kusuru dışında işsiz kalanlara maaş ödenmesinde kullanılacak. Maaş miktarı 41 milyon lira ile 65 milyon lira arasında olacak. Ancak bu miktarlar asgari ücretin artışına paralel olarak düzenlenecek.

SSK HASTANELERİ DÜZELECEK : SSK hastanelerine çoğu doktor ve hemşire olmak üzere yaklaşık 15 bin kişi alınacak. Böylece hastanelerdeki hizmet kalitesi yükselecek.

Neler konuşuldu?

Devlet daireleri huzurevine döner
TOTOCU BERBERLER : Tasarının SSK'ya 18 bin 800 yeni personel alınmasını öngören maddesi görüşülürken, Komisyon Başkanı Metin Şahin, "Spor Toto Teşkilatı'nda 500 tane fazla eleman var. Bunları SSK'ya aktaralım, dışarıdan yeni eleman almayalım" önerisinde bulundu. Bunun üzerine Okuyan, "İyi ama arkadaşlar" dedi, "Alacaklarımızın bir kısmı berber. Totocular nasıl berberlik yapacak"

ÖMÜR UZATAN DİYET : Tasarının emeklilik yaşını kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkaran maddesi kabul edilince FP'li Ahmet Derin yerinden kalktı, Çalışma Bakanı Okuyan'ın yanına gidip bir dergi küpürü uzattı. Küpürde, "Ömür uzatan diyet" haberi vardı. Derin," Böyle bir kanunu çıkaran hükümetin ömrünü uzatması için ciddi tavsiyelere ihtiyacı var." dedi.

"BASTONLU POLİS" : 58-60 yaşta emeklilik kabul edilince, DYP'li Mehmet Yavuz, "Yakında ne olacak biliyor musunuz arkadaşlar" dedi, "Polisler bastonlu dolaşacak, itfaiyeciler yangına koltuk değnekleriyle gelecek, tüm devlet daireleri, içindekilerin sürekli ahlayıp pofladığı birer huzur evine dönecek..."


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.